Fjord

Lichaam van een Fjord in de paddock

Geschiedenis: een echt trekpaard

De Fjord komt oorspronkelijk uit Noorwegen waar ze rond 1850 als echt ras werd gezien. De Fjord wordt gefokt in de berggebieden van Noorwegen aan de Westelijke kust. Officieel is een Fjord een pony, maar door dat hij erg sterk is, wordt het ook wel een als een paard gezien. Fjordenpaarden worden gebruikt voor bosbouw, om hout uit dichte bossen de takken weg te slepen, voor de landbouw, maar ook voor het leger. Hier zijn ze erg geschikt voor, omdat ze gewend zijn aan de dichte en lastige omgeving en wegen. En de Fjordenpaarden worden ook gebruikt om dingen te verplaatsen, dit omdat ze erg sterk zijn. 

 

Karakter: lief, intelligent, slim en mak

Fjordenpaarden zijn behoorlijk mak, intelligent en lief. De Fjord is een paard dat graag wil werken en dingen wil gaan leren. Hij is erg enthousiast maar wat je niet moet onderschatten is dat een Fjord ook behoorlijk koppig is of kan zijn. Omdat een Fjord graag bezig is met nieuwe dingen leren of om bezig te zijn, zijn ze voor veel dingen behoorlijk goed. Zo kan je ze bijvoorbeeld inzetten voor de landbouw of voor in de sport zoals springen en dressuur. In Nederland is het ook een goed ras voor de lessen. Ook houden de Fjordenpaarden veel van aandacht, zo houden ze ervan om lekker geknuffeld te worden, extra goed geborsteld te worden en omringt te zijn met mensen.

 

Uiterlijk: de opvallende korte manen

De Fjord heeft een erg opvallend uiterlijk dat iedereen snel herkent. De manen zijn vaak kort geknipt waardoor hun nek goed te zien is, daardoor krijgt de Fjord een stoer uiterlijk. De gemiddelde stokmaat van een Fjord zit zo rond de 1,45. Hij heeft een klein hoofd met een breed en vlak voorhoofd. Zijn ogen zijn relatief groot. De staart van een Fjord is behoorlijk dik. De staart en manen zijn eigenlijk altijd wit en vaak zie je er ook een beetje zwart in. De meest voorkomende kleur waarin je de Fjord gaat zien is brunblakk dat is een geel bruinige kleur, ook kan het zijn dat hij een rode gloed heeft, of vaalgrijs is. De neus van een Fjord is vaak een stuk lichter dan de rest.

Fjord in de wei met een veulen

De verzorging: makkelijk, maar houdt van aandacht

Een Fjord is redelijk makkelijk, hij is namelijk wel gewend aan regen, wind en kou. Maar je moet nooit vergeten dat ook al is het een best makkelijk ras, en best veel gewend is met het weer, je moet alsnog goed voor je Fjord zorgen. De Fjord houdt wel veel van aandacht en een goede verzorging waar je je tijd voor neemt. Een echte aanrader is dan ook om die tijd te gebruiken om je Fjord goed te borstelen en ook te knuffelen. Hier houden ze namelijk wel van. Waar je wel op moet letten is dat je je Fjord niet te veel eten geeft en vervolgens niet de beweging te geven die hij nodig heeft, aangezien een Fjord redelijk snel wat dikker wordt.

Wil je meer weten over de algemene spullen die je nodig hebt in je poetskist, lees dan dit artikel met alles wat je nodig hebt: Wat er niet in jouw poetskist mag ontbreken

 

Ziektes: maagzweer

Een ziekte die voor kan komen is maagzweer. Maar wat is maagzweer en hoe herken je het? Het is redelijk lastig te herkennen maar is wel 1 van de meest voorkomende ziektes bij paarden. Hierbij alles wat je moet weten:

 

Symptomen

Dingen waar je op kan letten als je het idee hebt of er iets mis is, en je wilt weten of het met Maagzweer te maken heeft zijn:

  • Slechtere of geen eetlust
  • Het gedrag veranderd
  • Een doffere vacht
  • Koliek klachten (lees artikel “de Fries- Ziektes)
  • Minder zin om dingen te doen
  • Knarsende tanden
  • Afvallen

 

Behandelen

Als er door een dierenarts is vastgesteld dat je paard maagzweer heeft, kan de dierenarts maagzuurremmers mee geven om het te verminderen en op te lossen.  Ook moet je gaan letten op het eetpatroon en het voer wat je hem geeft, dit kan namelijk maagzweer veroorzaken.

 

De gevolgen

De gevolgen die je paard kan overhouden zijn redelijk slecht, het kan namelijk zijn dat je Fjord minder kan gaan doen, omdat zijn conditie minder is geworden en ook niet altijd volledig terugkomt. Blijf ook zeker het eetpatroon in de gaten houden zodat de kans minder groot is dat het terug kan komen.

 

Wat kost een Fjord?

Als je van een goede fokker een Fjord koopt kan je zo 3000 tot 10000 euro kwijt zijn. Hier geldt ook weer dat je rekening moet houden met een paar dingen die de prijs beïnvloeden.

 

Leeftijd

De leeftijd speelt best een grote rol in hoe duur je paard kan zijn. Dit is omdat een wat ouder paard vaak een stuk goedkoper is dan nog een jonger paard dat nog een stuk fitter is. Een jonger paard dat een stuk meer energie heeft is meer waard dan een wat ouder paard die minder energie heeft en ook minder kan doen. Wat ook een groot verschil kan maken in de prijs zijn de ouders van het veulen of het paard. Als het een veulen van een groot en bekent paard is geweest wordt er ook meer voor gevraagd.

 

Ervaring

Ervaringen van het paard speelt ook een grootte rol. Een erg jong veulen dat nog getraind moet worden en je het veulen nog dingen moet gaan aanleren is goedkoper dan een jong paard dat nog veel energie heeft, maar ook al getraind is. En een wat ouder paard met veel ervaringen en trainingen is weer goedkoper dan een jong paard dat al wat ervaring heeft, omdat zijn kracht en energie een stuk minder is.

 

Fokker 

Wat er in het begin ook al stond, als je een goede fokker hebt kost je paard of pony net iets meer, maar je betaalt dan ook voor de kwaliteit. Je weet dan ook dat je een gezond paard hebt. Er zijn ook fokkers die minder vragen, maar de kans dat er iets mis is met je paard is wel wat groter, hij kan bijvoorbeeld blessures hebben of ziektes. Je kan ook naar een paardenmarkt, dan weet je hoe je paard eraan toe is en kan je ook direct gerichte vragen stellen.

Twee fjorden mennen close-up

Erkenning van de Fjord

De Fjordenpaarden worden al een lange tijd erkent in Nederland. Ze zijn ooit een keer naar Nederland gekomen voor een experiment, maar ze werden al snel erg populair in de landbouw, maar ook zeker voor lessen. Nu zijn ze niet alleen populair voor landbouw en lessen, maar ook voor sport, dus je zal ze vaak zien in dressuur of spring wedstrijden.

 

Zelf een Fjord of er een aanschaffen

Heb jij al een Fjord of wil je er een aanschaffen zorg er dan voor dat je tijd hebt voor het dier en dat je er aandacht aangeeft, dus extra goed borstelen en knuffelen. Zorg er ook voor dat je je Fjord genoeg laat bewegen, dingen doen en nieuwe dingen aan leert, dit vinden ze namelijk erg leuk. 

Wij zijn erg benieuwd om te horen naar jouw ervaring over Fjorden! Heb je zelf een Fjord of heb je er ooit op een gereden? Ook als je verder nog tips hebt lezen we jouw reactie graag tegemoet!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 13 Average: 4.5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *