De paardentandarts

Paardentandarts

De paardentandarts bestaat om de balans van het gebit van een paard zo optimaal mogelijk te krijgen. Een gezond en blij paard begint bij het gebit namelijk. Zodra een paard voor een langere periode niet wordt behandeld door een paardentandarts kunnen er snel verschillende afwijkingen ontstaan in het gebit. In dit artikel kom je erachter wat een paardentandarts precies doet en nog veel meer. Lees dus snel verder!

 

Waarom moet een paard eigenlijk naar de tandarts?

Paarden zijn gemaakt om langvezelig ruwvoer te malen, zoals bijvoorbeeld grassen. Deze bevatten grove lange vezels die intensieve inspanning van het maalproces vereisen. Om deze grassen te vermalen is de zijwaartse kauwbeweging noodzakelijk om de grassen te vermalen. Doordat dit maalproces lang duurt en veel inspanning vereist zorgt dit ervoor dat paarden in de natuur hun gebitten op natuurlijke wijze afslijten.

Tegenwoordig krijgen paarden al voorgemalen, verfijnde diëten van ruwvoer en krachtvoer en op de weilanden staan alleen grassen die makkelijk te vermalen zijn. Deze grassen zorgen voor van de buitenkant verzorgt grasveld, maar bevatten geen grassen waardoor het gebit van de paarden op natuurlijke wijze kan slijten. Hierdoor slijt het gebit ongelijk of in mindere mate af. Ook ruwvoer draagt hier niet aan bij, omdat dit ook geen inspanning vereist. Doordat er weinig inspanning nodig is worden de kaakbewegingen van paarden korter en ondieper. Hierdoor ontstaan er te steile hoeken in de kiezen en messcherpe punten.

Een goed onderhouden gebit is vereist voor een paard om zich prettig te voelen tijdens het rijden. Pas zodra alle tanden en kiezen volledig in evenwicht zijn zal het paard geen irritatie ondervinden van het bit, tanden of kiezen. Paardentandartsen plaatsen daarom ook altijd bitseats, zodat het bit een aangenamere positie in de mond krijgt.

 

De doelen van een gebitsbehandeling

Door gebitsbehandeling verminder je de pijnklachten en wordt het gebit verbeterd. De wolfskiezen worden namelijk verwijderd en bitseats worden gemaakt. Ook worden de protuberantie kiezen weggehaald. Hierdoor kan het paard gebruik maken van zijn volledige kauwbeweging. Een ander doel van een gebitsbehandeling is het verbeteren van het gebruik van het bit en de effectiviteit van het bit. Paarden hebben dus regelmatig een gebitsbehandeling nodig. Dit voorkomt scherpe oppervlaktes, schade aan de mond en afwijkingen.

 

Hoe vaak moet mijn paard naar de tandarts?

Voor paarden wordt aangeraden om ze minimaal één keer per 12 maanden te laten behandelen. Dit kan verschillen per paard en per tandarts. Er zijn aandoeningen die iedereen 6 maanden een behandeling vereisen. Ook bij jonge paarden wordt aangeraden iedere 6 maanden een tandarts te laten komen. Dit doordat er zoveel verandert en nog groeit in de mond van jonge paarden en er hierbij vaker problemen ondervinden.

Hieronder vind je een tabel met de behandelfrequentie die wordt aangeraden:

 

Leeftijd/aandoening

2-5 jaar

Vanaf 5 jaar

Diastases

Protuberante kiezen

Wave in de kiezenrijen

Behandelfrequentie

Iedere 6 maanden

Iedere 12 maanden

Iedere 6 maanden tot ze zijn verdwenen

Iedere 6-12 maanden

Iedere 6 maanden tot de kiezelrijen weer volledig in evenwicht zijn

Voortanden slijpen paardentandarts

Symptomen van gebitsproblemen bij paarden

Paarden zijn meesters in het verbergen van pijn. Vaak zie je niet eens dat ze een probleem met hun gebit hebben tot ver gevorderd stadium. Mochten ze toch symptomen vertonen, dan is behandeling noodzakelijk.

De volgende symptomen kunnen zich voor doen bij problemen aan het gebit:

Je paard maakt een andere kauwbeweging dan normaal

Je paard begint met soppen van het voer

Je paard eet met het hoofd schuin

Er komen proppen voer uit de mond vallen

Je paard krijgt zonder zichtbare reden een verminderde conditie

Je paard maakt overmatig speeksel aan

Je paard krijgt wondjes op de lippen, in de mond of op de wangen

Je paard houdt het bit vast tijdens het rijden

Er komt zichtbaar bloed uit de mond na het rijden

Je paard verliest snel gewicht

Je paard kauwt op gedeeltes van de stal, omheiningen of andere oppervlaktes

Je paard heeft een neusuitvloeiing aan één kant

Je paard begint opeens met tandenknarsen

Je paard eet traag

Je paard heeft een zwelling op de kaak

Je paard neemt het bit niet aan

Teugelkreupelheid kan een teken zijn van een gebitsprobleem

Er doet zicht een fistel voor op het hoofd of onder de kaak

Er is voedsel zichtbaar in de mest dat onverteerd is

Als je paard last heeft van diarree kan dit een teken zijn van een beperk kauwcyclus

Koliekaanvallen kunnen een symptoom zijn van gebitsproblemen

Aanleuning problemen tijdens het rijden

Je paard knoeit zijn voer

Ophoping van voer in de wangen

Tanden tegen oppervlaktes schuren en kribbebijten

Het krijgen van een doffe vacht

Je paard is linksom beter dan rechtsom of andersom

Stinkende geur uit de mond

Koliek en het paardengebit

Vaak is de oorzaak van een koliekaanval bij paarden niet bekend bij de eigenaar. Koliek kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Een daarvan is een slecht onderhouden paardengebit en gebitsproblemen bij paarden. Regelmatig komen paardentandartsen ernstige gebitsafwijkingen tegen, waarbij paarden niet optimaal meer gebruik kunnen maken van het gebit.

Niet alleen uit onderzoek, maar ook in de praktijk blijkt dat het niet zeldzaam is dat gebitsproblemen de oorzaak zijn van een koliekaanval bij paarden. De hoofdzaak hiervan is het niet meer kunnen malen van het voer met de kiezen.

Voor meer informatie voor gebitsproblemen kan je een kijkje nemen op: Gebitsproblemen bij paarden

 

Hoe werkt een paardentandarts?

Tijdens de behandeling mogen eigenaren meestal voelen en meekijken wat er wordt geconstateerd en aangepast tijdens de behandeling. Een paardentandarts probeer zoveel mogelijk uit te leggen wat er wordt gedaan en waarom. Ze maken gebruik van de laatst en meest innovatieve instrumenten. De behandeling begint altijd met de het onderzoeken van hoofd en mond.

 

1.     Onderzoek naar afwijkingen

Als eerst begint de paardentandarts met het onderzoeken van het gehele paard. Ze bekijken de totale gesteldheid van het paard en controleren op de aanwezigheid van neusuitvloeiingen, onregelmatigheden en abcessen. Ook bekijken ze of het hoofd volledig symmetrisch is en de kauwspieren goed zijn ontwikkeld. Er wordt nog veel meer gecontroleerd tijdens dit onderzoek, zoals alle snijtanden, hengstentanden en of er aanwezigheid is van wolfskiesjes. Ook wordt het speculum geplaatst en alle kiezen worden gecheckt.

Tijdens het onderzoek wordt duidelijk verteld aan de klant wat de bevindingen zijn en wat de behandelmethode gaat worden.

2.    De behandeling

Tijdens de behandeling gaat de paardentandarts als volgt te werk:

  1. De kiezenrijen worden gevijld
  2. De wolfstanden, melktanden, melkdoppen en fracturen worden verwijderd
  3. De snijtanden worden gevijld en tandsteen wordt verwijderd
  4. Het volledige gebit wordt gecontroleerd en gekeken of alles in balans staat

Sommige paardentandartsen werken alleen met behulp van een machinale vijl. Hiermee worden alle scherpe onderdelen waar het paard hinder van kan ondervinden verwijderd. Daarna worden alle kiezen in de juiste hoek gezet en worden er op de eerste kiezen bitseats geplaats. Deze voorkomen beschadigingen door het bit en verbeteren de ligging van het bit.

Daarna worden de snijtanden gevijld, wolfskiesjes verwijderd en hengstentanden afgerond. Paardentandartsen streven naar een perfecte sluiting van de kiezenrijen, wat noodzakelijk is voor een optimaal maalproces van het paard. De totale kauwdruk dient verdeeld te zijn over de kaakgewrichten, kiezen en tanden. Alleen dan staat het gebit in balans. Deze behandelwijze is de basis die ook op de bekendste tandartsenopleidingen wordt gebruikt, zoals die van Idaho.

3.    Verslag

Een volledige samenvatting van alle bevindingen en afwijkingen worden virtueel verstuurd en ontvang je na afloop in de mail.

Wat kost een behandeling door een paardentandarts?

De kosten van een behandeling kunnen erg variëren. Hieronder vindt u een overzicht van eventuele kosten die bij Paardentandarts Wolf worden berekend:

Standaard gebitsbehandeling

€80 inclusief btw

Volledig onderzoek van het hoofd en gebit van het paard

Correctie van het volledige gebit die een disbalans veroorzaken

Het identificeren van bitproblemen, beschadigingen, wolftanden, melktanden en doppen

Inclusief een volledige samenvatting van de behandeling per mail

Prijs staat vast ongeacht de tijd die de behandeling duurt, we gaan alleen voor 100% kwaliteit en niet minder

We beschikken over een professionele verzekering

Uitgebreide gebitsbehandeling

+€25,-

Deze kosten worden alleen in rekening gebracht als er extreem veel werk is aan een gebit wat veroorzaakt is door achterstallig onderhoud aan het gebit

Verwijderen van Wolftanden

€10 inclusief btw

Wolftanden, wanneer aanwezig komen voor aan de voorkant van de eerste kiezen en komen vaak voor aan de bovenkaak.

Hoeven niet altijd verwijderd te worden, maar wordt wel altijd geadviseerd als het paard bereden wordt

Is afhankelijk van verschillende factoren: aantal, leeftijd van het paard en gedrag van het paard

Jordi wolf paarden tandarts

Diastases

€25 inclusief btw

Diastases (openingen) komen voor om verschillende redenen

Kan lijden tot een opstapeling van rottend eten en bacteriën in de mond

Kan onherstelbare schade aan het tandvlees en tand aanbrengen

Het behandelen van deze diastasen kan pijn en beschadigingen voorkomen

Deze tarieven dienen na behandeling direct betaald te worden per betaalverzoek of contant

Voor vragen of meer informatie kunt u kijken op paardentandartswolf.nl Voor (vrijblijvende) vragen kunt u ook contact opnemen via 06 – 54690804. U krijgt dan zo spoedig mogelijk antwoord. We staan altijd klaar om u gepast advies te geven over behandelmogelijkheden.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 16 Average: 4.8]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *