Waarom paardrijden met een bodyprotector?

Meisje dat paardrijdt met een bodyprotector

Een bodyprotector beschermt je lichaam tegen mogelijke blessures tijdens het paardrijden. Door een val van een paard kun je altijd geblesseerd raken. Vaak valt ‘het goed uit’ zoals men in de volksmond zegt. Gelukkig loop je niet bij iedere val van een paard een blessure op. Volledige bescherming biedt een bodyprotector niet, maar wat doet het dan wel precies? Lees verder om erachter te komen!

 

Wat is een bodyprotector?

Een bodyprotector is een vest welke gebruikt wordt voor veiligheid. Het veiligheidsvest is gemaakt van een dikke foam, genaamd memoryfoam, in de vorm van een vest welke als een bodywarmer gedragen kan worden. Het soort schuim waarmee een bodyprotector gemaakt mee is reageert op warmte. Door de lichaamswarmte wordt het foam warmer. Op deze manier wordt het foam soepeler en past het zich aan de vorm van het lichaam aan.

Zoals de naam aangeeft, beschermt de bodyprotector jouw lichaam. Aan de achterzijde is de bodyprotector langer dan aan de voorzijde. De rug wordt tot en met het staartbotje beschermd door de bodyprotector.

Ze zijn gemaakt met het doel jouw belangrijkste organen, zoals longen, het hart, de ribben en rug te beschermen. Hierdoor wordt bij het dragen van een bodyprotector het oplopen van letsel verminderd. Het beschermt je dus tijdens de val, vaak is de blessure dan minder erg.

Er zijn verschillende kwaliteiten bodyprotectors met daarin verschillende soorten memoryfoam in de handel. De duurdere bodyprotectors zijn veelal van een betere kwaliteit memoryfoam voorzien. De constructie van een bodyprotector is van groot belang voor het dragen. Een comfortabele bodyprotector is meestal uit diverse lagen memoryfoam opgebouwd.

 

Waar moet je bij de maatkeuze op letten?

Een bodyprotector mag niet knellen en moet dus goed passen. Laat je professioneel adviseren bij een zoektocht naar een passende bodyprotector. Neem ruimschoots de tijd voor het passen.

Het veiligheidsvest doet het beste zijn werk als deze zo dicht mogelijk op de huid zit. Het is aan te raden om enkel een t-shirt onder de protector te dragen. Bij koud weer kun je een warme jas of een dikke trui over de bodyprotector dragen. Ga, tijdens het passen, met de bodyprotector aan op een stoel zitten. Neem verschillende houdingen aan. Zo kun je controleren of je de juiste maat aan hebt. Het is belangrijk om in de gaten te houden dat er op de rugzijde ongeveer 12 centimeter tussen de onderkant van de bodyprotector en de stoel zit. Dan past de bodyprotector echt goed.

 

Hoe is de bodyprotector opgebouwd?

De schouderbeschermers

Een bodyprotector heeft handige schouderbeschermers. Deze beschermen de uiteinden van de sleutelbeenderen. Ook je schouders en gedeeltelijk jouw bovenarmen worden hiermee beschermd. Onderzoek wijst uit dat het dragen van een bodyprotectir van level 3 de schouderbeschermers en sleutelbeenbreuk tot ongeveer 80 procent kunnen verminderen.

 

Buitenmateriaal

De buitenkant kan gemaakt worden van allerlei soorten materiaal. Dit houdt in dat je zelf de keuze kan maken naar wat jij leuk vindt. Vaak genoeg is de buitenkant gemaakt van een materiaalsoort welke gemakkelijk met een vochtige doek af te nemen is.

 

Binnen materiaal

Bodyprotectors zijn vaak genoeg opgebouwd uit meerdere lagen foam. Doordat de foam warmtegevoelig is krijg je een soort ‘custom made’ bodyprotector. De foam is meestal geperforeerd, dit biedt meer flexibiliteit. Ook zorgt het voor minder gewicht en een betere luchttoevoer.

 

Gewicht

De bodyprotectors die gemaakt zijn van harder foam zijn vaak lichter en de bodyprotectors die gemaakt zijn van zachter foam zijn vaak zwaarder in gewicht. In deze tijd kom je over het algemeen alleen bodyprotectors tegen die zich vormen aan de hand van jouw lichaamswarmte. Het verschil in hardheid valt dan niet echt meer op.

 

Sluiting van de bodyprotector

Doormiddel van het gebruik van een rits of klittenband kunnen bodyprotectors worden gedicht. De wijze waarop dit gebeurd is niet van invloed op de kwaliteit en veiligheid van het vest. Dit is simpelweg gelinkt aan jouw voorkeur.

Voor een bodyprotector om goed te kunnen werken is het van belang dat deze goed aansluit. Wanneer dit niet het geval is en er te veel ruimte zit tussen de bodyprotector en de gebruiker dan draag je het voor niets.

In het geval dat jij niet weet wat de juiste maat voor jou is, is het handig dit altijd eerst in de winkel na te vragen. Koop je de verkeerde en gebruik jij deze ook tijdens het paardrijden dan bestaat de kans dat je geen bescherming hebt en ook je geld voor niets kwijt bent geraakt.

Paard en amazone springen over obstakel met bodyprotector aan

Veiligheidseisen van een bodyprotector

De bodyprotector die de nodige bescherming biedt voldoet aan bepaalde veiligheidseisen. Deze eisen zijn vastgelegd door het Britse veiligheidsinstituut Beta. Dit instituut test jaarlijks van ieder merk meerdere exemplaren. Hierdoor weten ze of de kwaliteit op dit gebied gewaarborgd is.

Er wordt onderscheid gemaakt in level 1 tot en met 3. Level 3 zorgt voor de beste bescherming tijdens het paardrijden. Dit level is nodig voor beginnende en gevorderde ruiters en amazones. Dus als je een bodyprotector wilt aanschaffen, let dan op of de bodyprotector Europees gecertificeerd is met de veiligheidseis: Beta 2000 level 3 paars. Daarbij is het tegenwoordig op de meeste pensionstallen en maneges verplicht een bodyprotector en een cap te dragen.

 

De levels van een bodyprotector

Level 3 met paars label beschermt het lichaam tijdens het springen en het rijden op de weg. Ook bij cross en tijdens het berijden van jonge paarden beschermt het het lichaam. Beginnende ruiters en amazones hebben level 3 nodig.

Level 2 met bruin label is bedoeld voor ruiters en amazones die rijden in een omgeving met een zachte ondergrond.

Level 1 met zwart label is geschikt voor jockeys en niet voor ruiters en amazones.

 

De keurmerken van een bodyprotector

Europa heeft verschillende richtlijnen vastgelegd voor het gebruik van bodyprotectors. Deze zijn CE, EN- 13158 en BETA. Keurmerken NEN, EN of BETA hebben specifieke richtlijnen voor bodyprotectors.

De CE-markering

De CE-markering is een markering wat aanduidt dat de bodyprotector voldoet aan alle eisen die door de Europese Commissie zijn gesteld op gebieden als milieu, veiligheid en gezondheid. De bodyprotectors vallen onder de zogeheten persoonlijke beschermingsmiddelen.

De BETA-markering

Deze markering is een onafhankelijk keurmerk welke door de British Equestrain Trade Association is opgezet. In aanmerking komen voor dit keurmerk kan alleen als de bodyprotector is goedgekeurd door de Europese Commissie en ook een EN-13158 keurmerk heeft gekregen. Deze markering heeft drie klassen, voor elke hogere klasse zijn er strengere regels en eisen gesteld.

De EN-13158 markering

Dit is een CE-markering welke specifiek is voor bodyprotectors die in de ruitersport gebruikt worden. Ook zijn deze bodyprotectors getest op het beschermen van het menselijk lichaam tijdens het paardrijden. Deze markering wordt gegeven door de Europese Commissie.

 

Kan je ook een tweedehandse bodyprotector kopen?

Wil je graag een bodyprotector tweedehands kopen? Let dan erg goed op een paar bepaalde dingen. Je moet van tevoren weten hoe oud het vest is en of deze is goedgekeurd volgens de juiste klasseringen.

Het mooie van een bodyprotector is dat het zich vormt naar jouw lichaam. Bij een tweedehandse bodyprotector is dit al gebeurt. Ook moet je weten dat het handig is om het vest na 5 jaren gebruik te vervangen en een nieuwe aan te schaffen. Dit is in verband met het feit dat de foam minder goed zal werken. Koop daarom liever geen bodyprotector tweedehands.

 

Bodyprotectors kopen

 

Conclusie: waarom paardrijden met een bodyprotector?

Bij het uitoefenen van een sport staat veiligheid voorop. Bij paardrijden is dat niet anders. Een bodyprotector beschermt je lichaam waardoor het oplopen van letsel verminderd. Door het speciale memoryfoam dat in een bodyprotector zit reageert op warmte en door je lichaamswarmte wordt het foam warmer. Op deze manier past het foam zich aan en is de kans op letsel oplopen verminderd.

We zijn erg benieuwd om te horen naar jouw ervaring met het rijden met een bodyprotector. Rijd jij er weleens mee of is het verplicht bij jou op stal? Ook als je verder nog tips hebt als het aankomt op bodyprotectors, laat dat dan gerust weten. We lezen jouw reactie graag tegemoet!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 16 Average: 4.8]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *