Gebitsproblemen bij paarden

Tanden van paard controleren

Een probleem dat bij paarden vaak voor komt zijn gebitsproblemen. Het meest komen ze voor bij een leeftijd van 15 jaar. De reden dat een paard die wat ouder is eerder last heeft van gebitsproblemen komt doordat de tanden en kiezen het hele leven doorgroeien. Maar wat voor gebitsproblemen zijn er allemaal bij paarden? Lees snel verder om erachter te komen!

 

Scherpe emaillepunten

Ieder paard die niet het volledige eetpatroon heeft zoals ze dat in het wild zouden hebben krijgt last van scherpe emaillepunten. Dit zijn scherpe glazuurpunten op de tanden van de kiezen. Het eetpatroon van paarden in het wild wordt op dit moment nergens volledig nagebootst, hierdoor heeft ieder paard last van deze aandoening. Onbehandeld kan dit na verloop van tijd diepe, pijnlijke snijwonden en zweren veroorzaken. Je paard kan hier ontzettend veel pijn van hebben.

 

Rostrale of causale haken

Deze aandoening is de bekendste aandoening aan het gebit in de paardenwereld. Bij een overbeet zal het paard haken krijgen op de eerste bovenste kies en laatste onderste. Dit is ook een reden waarom sommige paardentandartsen alleen machinaal vijlen. Met een handmatige vijl kun je absoluut niet de onderste achterste haak verwijderen! Als een haak blijft zitten en deze door blijft groeien, dan groeit deze tot in de tegenoverliggende kaak. Deze aandoening komt vaak voor, omdat paarden van nature van de grond horen te eten. Zodra ze eten uit voerbakken of hooinetten eten gaat de onderkaak iets naar achteren, waardoor ze uiteindelijk de haken krijgen. Zolang je paard jaarlijks een gebitsbehandeling ondergaat om dit te corrigeren is dit niks ernstigs.

 

Overgebleven melkdoppen

Vaak blijven melkdoppen langer vastzitten op de nieuwe blijvende kies dan gewild. Dit kan bij jonge paarden erg pijnlijk zijn, doordat het gedeeltelijk kan losraken of kan draaien. Vaak zie je dat de tong en wang beschadigd zijn hierdoor. Het verwijderen van deze doppen is een vaak pijnloze procedure die zonder plaatselijke verdoving kan worden uitgevoerd. Paarden verliezen deze doppen vanaf een jaar of tweeënhalf tot viereneenhalf.

 

Protuberante kies

Als er een kies ontbreekt bij een paard ontstaat er zonder behandeling altijd een protuberante kies. Dit kan onbehandeld ernstige schade toebrengen aan het paard. Deze kies blijft zonder slijtage doorgroeien tot helemaal in de tegenoverliggende kaak. Met een jaarlijkse behandeling kan dit makkelijk worden voorkomen.

 

Wave (golfgebit) of gekartelde kiezen

Golvende kiezenrijen is een gebit waarbij meerdere kiezen naast elkaar iets hoger zijn en daarna weer een paar iets lager, waardoor er een golf ontstaat. Dit ontstaat vaak doordat er een andere slijting plaatsvindt van het paardengebit dan wanneer het paard in het wild leeft. Indien dit niet behandeld wordt kunnen tanden uitgroeien en de tegenoverliggende kies afslijten tot het tandvlees. Tevens wordt de voorwaartse kauwbeweging beperkt en kan het paard niet optimaal meer malen. Deze aandoening wordt behandeld door te hoge kiezenrijnen in te korten, waardoor de te korte kiezenrijen de kans krijgen te groeien. Let op! Na behandeling van deze aandoening maakt het paard tijdelijk altijd proppen. Dit is noodzakelijk om het gebit binnen een paar behandelingen weer in balans te krijgen.

 

Peridontitis

Peridontitis, oftewel een ontsteking van het tandvlees. Deze ontsteking kan zich naar beneden de tandkas in tot aan het bot ontwikkelen. Hoe verder Peridontitis is gevorderd, hoe losser de aanhechting van de tanden en kiezen worden. Onbehandeld leidt dit tot verlies van de tand.

Oorzaken van Peridontitis kunnen zijn: diastasen, overmatig tandplak of vuil en etensophoping rond tandvlees

Peridontitis kan vaak behandeld worden door het aangetaste gebied schoon te maken en te zorgen dat dit schoon blijft.

 

Wolfskiezen

Niet ieder paard heeft wolfstanden. Meestal komen ze voor bij de eerste kiezen aan de bovenkant van de kaak. Wolfstanden zijn zichtbaar voordat paarden anderhalf jaar oud zijn. Deze dienen altijd verwijderd te worden zolang het paard bereden wordt. Deze tanden kunnen pijnlijk zijn voor het paard wanneer er een bit tegenaan komt. Dit kan ontstekingen en ongemak veroorzaken.

Paard schraapt aan paal buiten

Equine Odontoclastic Tooth Reabsorption Hyperzementose (EOTRH)

EOTRH is een ernstige aandoening die extreem veel pijn veroorzaakt bij het paard. Vaak zien we dit alleen bij paarden die ouder zijn dan 15 jaar.

Deze aandoening is herkenbaar aan: Verdikking tandvlees ter hoogte van de wortel, kleine wondjes die eruitzien als puistjes of vlekken of overgevoelige snijtanden.

Bij deze aandoening lossen wortels van de snijtanden langzaam op. Als reactie hierop gaat het lichaam extra cement aanmaken. Dit cement veroorzaakt extreem pijnlijke tumoren aan de wortels. Deze aandoening komt alleen voor bij de snijtanden.

EOTRH is een tamelijk nieuwe aandoening. Vroeger was er extreem weinig over bekend. Tegenwoordig komt deze aandoening ook veel vaker voor dan vroeger. Tot nu toe is er geen andere effectieve behandeling bekend dan het verwijderen van de snijtanden. Veel dierenartsen schrijven tevergeefs antibiotica voor tegen de ontsteking. Wel kan het proces hierdoor worden verminderd, dit kan alleen in een vroegtijdig stadium. Paarden kunnen zonder snijtanden prima eten en functioneren.

 

Eenzijdige neusuitvloeing (Sinusitus)

Eenzijdige neusuitvloeing, oftewel Sinusitus, kan duiden op een ontsteking aan de achterste vier kiezen. Dit wordt vaak veroorzaakt door een kieswortelontsteking. De achterste vier kiezen in de mond van een paard steken uit in de voorhoofdsholte. Om elke kies zit een kleine laagje tandkas, zodra dit gaat ontsteken lost de tandkas op en breekt de ontsteking open in de voorhoofdsholteSinusitus wordt behandeld door langdurige antibiotica en als dit niet helpt extractie van de desbetreffende kies.

 

Diastase

Diastase is een aandoening die vaak voorkomt. Diastases zijn ruimtes die tussen de kiezen of snijtanden zitten waar voedselresten zich gaan ophopen en gaan rotten. Dit rottingsproces zorgt voor een ophoping van bacteriën op de plek van de diastase. 

Het tandvlees gaat hierdoor ontsteken. Als deze aandoening niet behandeld wordt kan dit leiden tot verlies van de tand. Vaak kun je Diastase al ruiken door de onaangename geur uit de mond van het paard.

Diastasen ontstaan vaak door hoogteverschil in de kiezen door haken of andere ongelijkheden. Wanneer er tijdens het kauwen veel horizontale druk wordt uitgeoefend op de kiezen kan de kies verschuiven. Diastasen kunnen voorkomen worden door het gebit jaarlijks bij te houden. Het komt vaak voor bij jonge paarden rond de twee jaar en oudere paarden. Ze komen vaak voor bij jongere paarden doordat melkdoppen te lang blijven zitten of kiezen niet mooi in rij komen te staan.

Symptonen van diastasen kunnen zijn: paard kauwt afwijkend, paard eet trager, paard stopt met eten, paard kan met hoofd schudden en probeert het voer met tong te verwijderen, paard kan proppen maken, hamsterwangen, stinken uit de mond of het voer wordt minder verteerd.

Gesloten diastasen kunnen behandeld worden door het verwijderen van het voer en het schoonmaken van de ruimte plus het corrigeren van het gehele gebit. Daarna wordt de ruimte open geboord, zodat er geen voer meer tussen vast kan komen te zitten. Doordat de horizontale druk wordt weggenomen zorgt dit ervoor dat er geen voer meer tussen wordt gedrukt en krijgt het tandvlees de kans zich te herstellen.

 

Shear

Een Shear is een aandoening waarbij de kiezen een te steile hoek hebben. Een hoek van boven de 15 graden wordt als een Shear gezien. Dit wordt vaak veroorzaakt door een belemmering van het kauwcyclus of wanneer het paard enkel nog met de voorwaartse beweging maalt. Ook kan dit veroorzaakt worden doordat het paard nog maar aan één kant kauwt door een belemmering of pijn aan het gebit. Een Shear kan simpel opgelost worden door de belemmeringen weg te nemen en de hoek aan te passen naar ongeveer 10 graden.

 

Accentuated Transverse Ridges

ATR staat voor Accentuated Transverse Ridges. ATR zijn richeltjes op de kiezen, waardoor dit de voor- en achterwaartse kauwbeweging belemmert. Dit ontstaat doordat het paard alleen nog zijwaarts kauwt en de voorwaartse beweging niet meer maakt. ATR is gemakkelijk op te lossen door het weg te vijlen.

Voor vragen of meer informatie kunt u kijken op paardentandartswolf.nl Voor (vrijblijvende) vragen kunt u ook contact opnemen via 06 – 54690804. U krijgt dan zo spoedig mogelijk antwoord. We staan altijd klaar om u gepast advies te geven over behandelmogelijkheden.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 14 Average: 4.9]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *