Niet alleen is het poetsen van je paard heel leuk, het is ook nog eens belangrijk voor de gezondheid van je paard. Maar waarom is het nou zo belangrijk om je paard te poetsen? En welke borstels heb je er precies voor nodig? Als je hier benieuwd naar bent, lees dan snel verder!
In dit artikel:
Waarom is het poetsen van je paard belangrijk?
Het dagelijks poetsen van je paard heeft een hoop positieve punten. Zo kan je bijvoorbeeld checken of je paard wondjes heeft, maar het voorkomt ook schuurplekken. Door de huid van je paard te poetsen haal je het zand en vuil weg en kunnen er geen ongelukken gebeuren door het tuig. Naast dat het schuurplekken voorkomt is het ook goed voor de bloedsomloop. De huid van een paard is namelijk een belangrijk orgaan die extreem de gezondheid van een paard beïnvloed en dus goed moet worden behandeld.
Verschillende borstels voor de poetsbeurt
Naast dat er verschillende paarden zijn, zijn er ook verschillende borstels. De ene borstel gebruik je net wat meer dan de ander. Dit zijn de borstels die je het vaakst zal gebruiken:
1. Rosborstel
De poetsbeurt die je je paard geeft begint altijd met een rosborstel. Deze borstel heeft een ovalen vorm en heeft rubberen pinnetjes die het masseren van de vacht van je paard toelaten. De rosborstel wordt gebruikt om het aangekoekte vuil en zand te verwijderen. Begin met het rosborstelen van je paard aan de voorkant en werk rustig naar achteren toe. De rosborstel gebruik je alleen op de nek, hals, rug, buik en de billen, oftewel alle gespierde delen van het paard. De rubberen pinnetjes op de rosborstel zorgen er ook nog eens voor een betere bloedcirculatie van je paard, en is daarom een echte must-have in je poetskist!
2. Harde borstel
Na het rosborstelen kun je met de harde borstel de vacht weer mooi gladstrijken of het laatste beetje vuil weghalen. Gebruik ook deze borstel alleen op de gespierde delen van het paard. Let er wel op dat je altijd met de haren mee poetst.
Harde borstels kunnen gemaakt zijn uit plastic, maar er zijn er ook een paar gemaakt uit natuurlijke vezels. De borstels van plastic gaan langer mee, maar de organische versie is vaker aangenamer voor je paard.
3. Zachte borstel
Naast de harde borstel kun je ook de zachte borstel gebruiken. Met de zachte borstel is het ook mogelijk om naast de gespierde delen ook de minder gespierde delen mee te nemen, zoals het hoofd en de onderbenen. Net als de harde borstel moet je er wel op letten om altijd met de haren mee te poetsen.
4. Hoevenkrabber
De hoevenkrabber mag zeker niet ontbreken in jouw poestkist. Voordat je gaat rijden moet je altijd de hoeven uitkrabben. Er kan niet alleen viezigheid inzitten, maar ook steentjes.
Er zijn veel verschillende soorten hoevenkrabbers. Zo zijn er bijvoorbeeld hoevenkrabbers met of zonder borsteltje. Met een borsteltje kan je na het krabben het vuil eraf ‘borstelen’ wat het hoeven uitkrabben makkelijker maakt.
5. Staartborstel
Elk paard heeft een staart, de meeste ook nog eens een mooie volle. Met een gewone borstel kom je er bijna niet doorheen en trek je de haren los waardoor er weinig overblijft van de volle bos. Daarom bestaan er speciale staartborstels voor paarden zodat je zo min mogelijk haren lostrekt.
Mocht de staart van je paard vol zitten met klitten, kan je een anti-klitspray gebruiken. Dit spray je op de staart of manen en zo wordt het makkelijker om uit te kammen.
Borstel niet elke dag de staart van je paard. Zo verlies je namelijk een hoop haren. Wat je eventueel wel zou kunnen doen is de staart uitpluizen, maar meestal zijn alleen de strootjes eruit halen voldoende.
6. Spons
Altijd handig om in je poestkist te hebben is een spons. Na het rijden kan het best voorkomen dat je paard bezweet is. Om de zweetplekken weg te halen kan je ze eerst proberen weg te borstelen. Als de plek onder het zadel nog nat is kan je het zweet weg halen met een spons en schoon water. Om het overige water nog weg te halen kan je er ook voor kiezen om een zweetmes nog in je poetskoffer te hebben, daarmee kun je het overige water verwijderen.
7. Een schuurblok
Een schuurblok klinkt misschien niet zo gezellig, maar het is een ontzettende multifunctionele tool in je poetskist. Een schuurblok kan je namelijk gebruiken om een paardenborstel mee schoon te maken, maar je kan hem ook op je paard gebruiken.
Als je een schuurblok gebruikt op je paard, moet je er wel opletten dat je niet te hard duwt. Daarnaast kan je het enkel gebruiken op de zones met de voldoende haar, dus niet op de benen en het hoofd, dit kan anders onaangenaam voor het paard zijn. Een schuurblok is handig voor het verwijderen van loszittende haren en modder op de vacht.
Liever geen poetskist, maar een poetstas
Er zijn veel verschillende soorten poestkisten waar je uit kunt kiezen. Maar in plaats van een poetskist kan je voorkeur ook uitgaan naar een poetstas. Deze zijn vrij makkelijk mee te nemen en te dragen. Een poetstas heeft ook nog eens handige vakjes waardoor je handig kleine dingen mee kan nemen, zoals snoepjes of elastiekjes. Het hangt volledig af van jouw voorkeur en smaak.
Als je zelf nog twijfelt over wat er allemaal in de poetskist moet, of je vindt het moeilijk om alles goed te vinden, dan kan je nog voor een andere optie gaan: een gevulde poetskist. Er bestaan namelijk poestkisten waarin je alle benodigdheden voor je paard kunt vinden. Dit bespaart je heel wat tijd en het kan goedkoper zijn!
Conclusie: wat mag er niet ontbreken in jouw poetskist?
Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen zijn er een paar bepaalde borstels die je in je poestkist moet hebben voor je paard. Dit zijn de rosborstel, harde borstel, zachte borstel, hoevenkrabber, staartborstel, spons en een schuurblok. Natuurlijk zijn er nog veel meer borstels en kan het geen kwaad om die ook in je poetskist te hebben.
We zijn erg benieuwd om te horen naar jouw ervaring als het aankomt op wat je in je poetskist hebt zitten. Heb jij nog speciale borstels die je per se bij je moet hebben? We lezen jouw reactie graag tegemoet!
Hoeveel sterren geef jij dit artikel?