KWPN

KWPN met halster om kijkt over de staldeur

Geschiedenis: Niet een apart ras, maar een mix

De KWPN staat voor Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland. De KWPN is ontstaan door een aantal rassen te mixen. Het is dus niet echt een apart ras. Van oorsprong worden ze gemixt van tussen de Gelders bloed en de Gronings bloed, maar ze worden door nog veel meer rassen gemixt. Na de Tweede Wereldoorlog werden ze veel ingezet in de sportwereld. De KWPN’er wordt op verschillende manieren gefokt. Het ligt hier aan waar hij voor gebruikt zou kunnen worden, en dan kijken ze hoe ze het beste kunnen mixen met rassen. De KWPN’er is ook erg bekent in Nederland, maar ook over de hele wereld zijn het erg gewilde paarden. Dit komt omdat ze goed zijn voor de sportwereld.

 

Karakter: vriendelijk, slim, betrouwbaar en een groot doorzettingsvermogen

Het karakter van de meeste KWPN’ers is vriendelijk, betrouwbaar, vrolijk, gewillig en ze hebben veel energie. Dit komt omdat ze gefokt worden voor vooral voor sportwedstrijden en rijlessen. In de sportwereld doen ze het ook erg goed, dit komt als het paard vooral gefokt en getraind wordt om hoog te scoren bij sporten. Hierdoor zijn ze sterk en zijn ze vriendelijk aangezien ze vooral omringt zullen zijn door mensen. Doordat er wordt verwacht wordt dat ze op hoog niveau sporten worden ze ook voor verschillende dingen ingezet.

 

Dressuur

Dressuur is een paardensport. Dressuur lijkt een beetje op turnen, je paart maakt elegante en soepele bewegingen. Dressuur is ook heel goed voor je paard, omdat je de spieren van je paard heel erg traint. De KWPN-paarden die gefokt worden voor de Dressuurwedstrijden worden gemixt met paarden die er elegant uitzien, sterk zijn en graag nieuwe dingen willen leren.

 

Springen

Springen is een paardensport waar het paard een parcour aflegt en over hindernissen springt, hierbij is het de bedoeling om netjes over de balken en hindernissen te springen zonder de balken ervan af te gooien. De KWPN-paarden die gefokt worden als springpaard worden ook gemixt met 2 sterke paarden met sterke benen, en die zelf ook meedoen aan springwedstrijden

 

Lessen

Lespony’s zijn goed voor manage en voor kinderen of volwassenen die graag paardrijden, maar zelf geen paard hebben. De KWPN-paarden die gefokt worden als les of rijpaarden hebben een vriendelijk en rustig karakter. Ze worden gemixt met paarden die al een rustig en vriendelijk karakter hebben, en ook goed omringt kunnen zijn met kinderen en mensen en ook rustig blijven. Deze paarden zijn ook erg bewust van wat er om hen heen gebeurt dus niet snel zullen schrikken of jou zullen afschrikken.

Dressuurwedstrijd KWPN voskleurig

Uiterlijk: sterk, maar elegant

Er zijn een paar bekende kruisingen voor verschillende onderdelen, zoals dressuur, springen en lessen, ze worden dan gefokt wat het beste bij wat past. Wel hebben ze vaak wat kortere manen en een steile staart. Omdat het een warmbloed is zul je ze eigenlijk altijd met een kortharige vacht zien.

Wil je meer weten over de verzorging van je paard? Lees dan dit artikel: Poetskisten

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 17 Average: 4.8]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *