Zonder zadel rijden

Zonder zadel rijden tijdens het grazen

Paardrijden zonder zadel is een leuke afwisseling voor jou en je paard. Mensen zien zonder zadel rijden vaak als een soort vrijheid, omdat je zo toch meer verbonden bent met je paard. Maar is dat eigenlijk wel goed voor je paard? En hoe kun je blijven zitten? Het is niet altijd voor iedereen weg gelegd, maar het kan een leuke uitdaging zijn.

 

Is paardrijden zonder zadel beter?

Er wordt steeds vaker zonder zadel gereden. Het voelt tenslotte heel erg bijzonder. Het is echt een kunst als je dit kan. Het is even oefenen, maar als het eenmaal goed gaat is het de moeite waard. Zadelloos rijden heeft zo z’n voor- en nadelen en die hebben wij hier voor je opgeschreven.

 

Voordelen

Ten eerste is zonder zadel rijden heel goed voor het oefenen van je houding en je zit. Omdat je door de stijgbeugels altijd stevigheid gewend bent is het op deze manier goed om je evenwicht te trainen. Ook leer je met je paard nog meer contact maken en de basis te vinden. Niet alleen jij kan je paard beter voelen, maar ook andersom natuurlijk!

 

Nadelen

Zonder zadel rijden kan eigenlijk alleen echt pijn doen als het paard al last heeft van zijn rug, of bijvoorbeeld een te hoge schoft. Dan is het voor de ruiter ook niet meer fijn.

Ook heb je bij het rijden zonder een zadel een veel minder evenwicht en moet is het beter om alleen de basisdingen te doen. Wanneer je hier al verder gevorderd in bent, kun je misschien ook wel eens gaan springen.

Eigenlijk zijn er dus niet veel nadelen aan rijden zonder zadel. Het kan alleen slecht voor de rug zijn als de ruiter niet goed zit of als de rug niet goed beschermd is met bijvoorbeeld een barebackpad. Met veel rij ervaring kan het niet veel kwaad.

 

Tips voor zonder zadel rijden

Begin van de basis. Zonder zadel rijden is fantastisch, vooral als je het helemaal door hebt. Maar dat kan wel even duren als je het niet vaak doet. Maar geen zorgen. Wanneer je begint vanaf de basis heb je het zo onder de knie. Als het allemaal goed voelt, breid je je oefeningen langzaam uit.

Ken je bewegingen van je paard. Het is belangrijk dat je je paard goed kent en dus weet hoe hij loopt. Wanneer je de bewegingen van je paard ken, kun je zelf meebewegen met je lichaam. Ook is het heel belangrijk dat je goed ontspannen bent, zodat je goed hetzelfde tempo kunt blijven houden. Wist je trouwens dat je zonder beugels ook kunt lichtrijden? Dat kan door je spieren licht aan te spannen. Dit kan beter zijn voor de rug van je paard, die zo minder wordt belast.

Gebruik een barebackpad. Als je het lastig vind je balans te houden, of de schoft van je paard is te hoog waarom het niet lekker rijdt, kun je een barebackpad gebruiken voor een licht gevoel van een zadel. Dit is niet alleen een bonus voor jou, maar ook voor je paard. Dit is altijd handig te gebruiken voor paarden met een minder gespierde rug. Rijden met een barebackpad geeft je haast dezelfde belevenis als met een zadel.

Het belangrijkste is natuurlijk vertrouwen hebben in je paard. Wanneer jij het spannend vindt is dat niet erg, maar natuurlijk alleen als je paard er oké mee is. Als je dit nooit eerder met je paard hebt gedaan kun je natuurlijk beter vanaf het begin beginnen.

 

Zonder zadel rijden kan dus heel erg leuk zijn. Doe jij dit vaak? Of vind je er nou helemaal niks aan? Dat kan natuurlijk ook. Laat het ons weten!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 13 Average: 4.9]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *