Bij het hebben van een paard hoort ook de verzorging, dus ook het uitmesten van een stal. De een vind dit leuker dan de ander en soms heb je een dag dat je er helemaal geen zin in hebt. Met deze tips wordt de stal uitmesten makkelijker!
In dit artikel:
Hoe mest je een stal uit?
Je kan een paardenstal op verschillende manieren uitmesten. Hieronder staan de twee bekendste manieren omschreven. Onthoud wel dat elk persoon een andere manier van uitmesten fijner vindt.
Dagelijks uitmesten
Om de stal het meest schoon te maken kan je het beste dagelijks uitmesten. Hierbij haal je als eerst je paard uit de stal. Daarna pak je een kruiwagen en mestvork. Met de mestvork leg je het schone stro uit de stal op een stapel waarna je het vieze en de natte plekken in de kruiwagen legt. Het schone stro verdeel je daarna weer over de stal, als je te weinig hebt kan je er nog extra schoon hooi aan toevoegen.
Oppotsysteem
In plaats van dagelijks mesten kan je ook het oppotsysteem gebruiken. Hierbij worden alleen dagelijks de mest uit de stal gehaald. De stal wordt daarna opgestrooid met nieuw schoon stro. Wekelijks, of zelfs maandelijks, wordt de gehele stal leeggehaald. Deze methode wordt vooral gebruikt bij loopstallen of in de opfok.
Wat heb je nodig om je stal uit te mesten?
Hieronder een lijstje met spullen wat handig is om te hebben als je je stal gaat uitmesten:
- Mestvork
- Mestboy
- Kruiwagen
- Stalbezem
- Hooivork
Dit moet je niet vergeten bij het uitmesten van je de stal:
Nadat je de stal schoon hebt gemaakt is het ook belangrijk om de waterbak te controleren. Vaak werken deze automatisch en het kan zomaar eens voorkomen dat hij niet werkt. Ook de voerbak controleren zou een vast ritueel moeten zijn. Het kan zomaar eens zijn dat je paard erin gemest heeft.
In de winter moet je er ook goed opletten dat de waterleiding kan bevriezen. Als je dit wilt voorkomen kan je de leidingen goed isoleren of inpakken met stro.
Waarom is het belangrijk om een stal uit te mesten?
De belangrijkste reden om je stal zoveel mogelijk uit te mesten, het liefst elke dag, is vanwege de bacteriën, virussen en schimmels. Het is namelijk best een kleine ruimte waar een paard zich een groot deel van de dag zich bevindt. De natte vloer kan voor allerlei gezondheidsproblemen zorgen en trekt ook nog eens ongedierte aan.
Welke bodembedekking in je stal?
In dit artikel spreken we voornamelijk over stro als bodembedekking. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden:
Stro
Stro is de meeste bekende bodembedekking in een paardenstal. Een reden hiervan is dat het paard dan aan hooi kan knabbelen. Sommige paarden zijn totaal niet geschikt voor stro, zo werken ze het bijvoorbeeld met grote happen tegelijk naar binnen. Dit kan weer koliek veroorzaken. Ook is stro vaak stoffig wat de luchtwegen kan irriteren.
Vlas
Vlas is vergeleken met stro een stuk beter als je niet van stof houdt. Vlas is stofvrij, zacht en neem veel vocht op. Je paard heeft dus minder kans op luchtweg irritaties en eventuele stank. Het is echter niet de bedoeling dat een paard het vlas gaat eten.
Zaagsel
Als je paard te veel stro eet kan zaagsel daar een oplossing voor zijn. Zaagsel absorbeert, net als vlas, enorm. Hierdoor kan je langer doen met zaagsel dan met bijvoorbeeld stro. Het is voordeliger om zaagsel aan te schaffen in een houtzagerij dan in pakken.
Kokosvezels
Kokosvezels is weer heel het tegenovergestelde. Het is namelijk dik en verend, een perfecte ondergrond voor paarden met gevoelige hoeven. Wel is kokosvezel een stukje minder absorberend dan vlas of zaagsel, hierdoor ruik je ook de ammoniakgeur meer.
Hennepstro
Hennepstro lijkt heel erg op stro alleen absorbeert het beter en is het lekker zacht. Ook houdt het de warmte beter vast en voorkomt het, net als kokosvezels, de ammoniakgeur in de stal.
Conclusie: Tips voor het uitmesten van je stal
Een stal kan je dus op verschillende manieren uitmesten; of alleen de mest eruit of elke dag schoonmaken. Het is beter om je stal elke dag schoon te maken, zo voorkom je de meeste bacteriën en virussen. Vergeet ook niet om dagelijks de drinkbak van je paard te checken als je toch bezig bent in de stal.
We zijn erg benieuwd om te horen of jij nog tips hebt als het aankomt op het uitmesten van je stal. Als je verder nog opmerkingen hebt laat dat dan gerust weten! We lezen jouw reactie graag tegemoet.
Hoeveel sterren geef jij dit artikel?