Shetlander

Bruine shetlander in weiland met bloemen

Geschiedenis

De Shetlander pony’s komen van de Shetlandeilanden uit het Noorden van Schotland. De pony’s zijn wat gewend en kunnen goed tegen wind, kou en regen. Ook zijn de pony’s gewend om op lastige wegen en paden te lopen hebben ze erg sterken benen. Er zijn veel verschillende soorten Shets. Dit komt omdat ze over de hele wereld zijn verhuisd en ze allemaal op een andere manier zijn ontwikkeld.

 

Karakter: schattig, maar ondeugend

Shetlanders zijn erg eigenwijs en hebben een eigen wil. Dat is af en toe erg lastig en moeilijk, maar ze zijn ook erg leergierig, willen ze graag voor je werken en slim. Omdat ze eigenwijs maar ook slim zijn, kan er wel iets misgaan. Zo wil een Shet nog wel eens weglopen. Als ze als een veulen goed zijn opgevoed en getraind en niet extreem ondeugend zijn, zijn de goed voor lessen. Dit komt omdat de pony het leuk vindt om met mensen te zijn. Ook zijn de pony’s goed voor renwedstrijden of om een kleine kar te trekken. Dit vinden ze ook erg leuk om te doen omdat ze veel beweging krijgen en omringt zijn met mensen.

 

Uiterlijk: lief, klein en schattig

Als mensen een Shetlander zien, wordt het vaak gezien als klein en schattig. Klein zijn ze zeker. De stokhoogte van een Shetlander ligt tussen de 71 cm en de 1,50. Vergeleken andere pony’s is dit nog kleiner. Ze hebben kleine oren, grote ogen en dikke manen die ervoor kunnen zorgen dat het over zijn ogen en voorhoofd hangt, wat een nonchalante uitstraling geeft. Dat nonchalante past ook wel weer bij de Shet. Ondanks dat ze klein zijn kan je wel zien dat ze wel sterk zijn, door hun brede bouw.

 

Verzorging: let op de hoeveelheid eten 

Bij het verzorgen van je Shetlander moet je vooral opletten dat je hem niet te veel eten geeft.

Lees wat je allemaal nodig moet hebben in je poetskist in dit artikel: Wat er niet in jouw poetskist mag ontbreken

 

Kind borstelt Shetlander buiten met een zachte borstel

De prijs en waar je op moet letten bij het kopen van een Shetlander

De Prijs van een Shetlander kan verschillen van 100 tot wel 10000 euro. Het verschil van de prijs kan zo groot zijn door de onderstaande dingen. Hou ook rekening met de onderstaande dingen, want het kan een groot verschil maken.

 

Leeftijd

De leeftijd speelt best een grote rol in hoe duur je paard kan zijn. Dit is omdat een wat ouder paard vaak een stuk goedkoper is dan nog een jonger paard dat nog een stuk fitter is. Een Jonger paard dat een stuk meer energie heeft is meer waard dan een wat ouder paard die minder energie heeft en ook minder kan doen. Wat ook een groot verschil kan maken in de prijs is van wie het veulen of paard is geweest. Als het een veulen van een groot en bekent paard is geweest wordt er ook meer voor gevraagd.

 

Ervaring

Ervaringen van het paard speelt ook een grootte rol. Een erg jong veulen dat nog getraind moet worden en je het veulen nog dingen moet gaan aanleren is goedkoper dan een jong paard dat nog veel energie heeft, maar ook al getraind is. En een wat ouder paard met veel ervaringen en trainingen is weer goedkoper dan een jong paard dat al wat ervaring heeft, omdat zijn kracht en energie een stuk minder is.

 

Fokker

Ook een belangrijk punt waar je moet letten als je een Fries wilt gaan kopen is waar hij vandaan komt en van welke fokker. Er is namelijk een groot verschil tussen de fokker. Zo heb je fokkers die echt heel goed zijn en goed voor hun paarden zorgen, maar het zou ook kunnen dat het een wat minder goede fokker is. Deze fokkers vragen minder geld voor de paarden, maar dan zou het kunnen dat dit paard slecht behandeld is of dat hij ziektes en blessures met zich meebrengt. Wat je ook kan doen, is als je naar een paardenmarkt gaat, dan zie je de paarden en kan je direct gerichte vragen stellen over het paard aan de fokker of verkoper.

 

Ziektes

De ziekte die je het vaakst bij Shetlanders zou tegenkomen is Hoefbevangenheid, dat is een ontsteking aan de hoef. 

Overgewicht is ook een probleem bij Shetlanders. Ze houden er namelijk van om te eten. Toch is het niet goed voor de Shetlander om te veel te eten. Ze zijn al redelijk klein en ze komen ook snel aan. Als je Shetlander overgewicht heeft, geef hem dan minder eten en ga meer met hem lopen, ook kan een dieet helpen tegen het overgewicht.

 

Erkenning

De Shetlander is erkent in Nederland. In het officiële Nederlandse Shetlander Pony stamboek vind je alle informatie over de pony.

 

Heb jij een Shetlander of wil jij er een?

Als je al een Shetlander hebt weet je hoe eigenwijs hij kan zijn, ondanks zijn lieve en schattige uitstraling. Het kan zijn dat je wel eens je Shetlander moet gaan zoeken, omdat ze slim en eigenwijs zijn weg zouden kunnen lopen. Voor de rest zijn het wel lieve pony’s.

Als jij een Shetlander hebt en je vindt dat er dingen in het artikel mist of je hebt leuke dingen die je zou willen delen laat het ons weten.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 8 Average: 4.6]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *