Paardrijlaarzen

Close up paardrijlaarzen buiten rijdend

Wat je waarschijnlijk weleens is opgemerkt is dat er niet wordt paardgereden met slippers of sneakers. De reden hiervoor is vrij simpel: De veiligheid. Nu is het überhaupt al niet handig om naar stal te gaan met slippers, maar rijden is al helemaal niet veilig. Wat hoor je dan wel precies om je voeten te dragen? Daar kom je in dit artikel achter!

 

De paardrijlaars

Als je gaat paardrijden zit je met je voeten in de beugels van het zadel. Een zadel heeft twee beugels, voor elke voet een. Door de beugels heb je meer balans waardoor je beter en gemakkelijker kan rijden. Als je met beugels rijdt is het handig om een schoen met een hakje eronder aan te hebben, als je dan bijvoorbeeld van je paard afvalt blijft je niet met je voet in de stijgbeugel hangen.

Niet alleen is een paardrijlaars er vanwege dat hij een hakje heeft, maar ook biedt een laars je ondersteuning en grip. Of in de koude wintermaanden kan je kiezen voor een gevoerde laars waardoor je minder koude voeten krijgt.

 

De juiste maat paardrijlaarzen

Paardrijlaarzen gaan, net als normale schoenen, op maat. Het enige verschil is, is dat er meer maten bij komen kijken. Je hebt de voetmaat, de kuitmaat en de lengte van je onderbeen. Alles moet perfect kloppen en opmaat zijn anders wordt het niet fijn lopen en rijden in je laarzen, en dat moeten we niet hebben.

Als je paardrijlaars te klein is kan je dat voelen aan dat je tenen opgekropt worden of je kuiten pijn doen terwijl je loopt. Je paardrijlaars kan ook te groot zijn, dan ‘valt’ je hiel uit je schoen elke keer. Dat moet je niet hebben. Daarom is het belangrijk om altijd de juiste maat te hebben en desnoods de schoen te gaan passen.

 

Materialen

Paardrijlaarzen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen maar de meeste zijn van echt leer. Een groot voordeel van de leren paardrijlaarzen is dat ze naar je been en voet vormen. Dit voordeel heeft ook weer een nadeel vanwege dat je ze moet inlopen. Ook is leer erg prijzig.

 

Wat voor soorten paardrijlaarzen zijn er?

Om het grote assortiment paardrijlaarzen kleiner te maken kun je het in drie categorieën verdelen:

 

De rubberenlaars

De rubberenlaars is een goedkoop alternatief voor de leren laars. Als beginner is het handig om te beginnen met rubberenlaarzen. Ze zijn goedkoop en als je uiteindelijk toch besluit dat paardrijden niet je sport is heb je niet honderd euro uitgegeven aan leren laarzen.

 

De dressuurlaars

Dressuurlaarzen zijn vaak gemaakt van leer. Vanwege dat echte dressuurruiters altijd met het been lang, en de hakken naar beneden rijden zijn er speciale laarzen gemaakt die hierbij passen. De schacht van deze laars eindigt hoog in de knieholte waardoor het been ook nog eens langer lijkt.

 

De springlaars

De naam zegt het al, springlaarzen zijn speciaal ontwikkeld voor het springen en de springruiter. Springruiters zitten meer gebogen waardoor de laars niet te lang kan zijn, anders snijdt het namelijk in je knieholtes. Doordat de springlaars bij de knieholtes verder is ingesneden heeft de ruiter meer bewegingsvrijheid.

 

Welke laars past bij mij?

Het is logisch dat als je weinig paardrijd je een minder goede laars nodig hebt dan als je bijna elke dag traint en wedstrijden rijdt. Het is daarom ook niet verstandig om een ‘goedkope’ laars aan te schaffen als je heel intensief rijdt.

 

De laars die het best bij je past is de laars die het lekkerst zit. Uiteraard kunnen dit ook chaps en jophurs zijn. Het is heel persoonlijk wat je het lekkerst vindt zitten.

 

Wat voor soort paardrijlaarzen zijn jouw favoriet, en waarom? Laat het achter in de reacties! We lezen jouw reactie graag tegemoet.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 10 Average: 4.8]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *