Wat is vrijheidsdressuur?

Paard vrijheidsdressuur buiten

Waarschijnlijk heb je de term ooit weleens voorbij zien komen; vrijheidsdressuur. Maar wat is vrijheidsdressuur nou precies en hoe werkt het? In dit artikel kom je achter de geschiedenis van vrijheidsdressuur, de basis, wat je er precies voor nodig hebt en zelfs tips en trucs!

 

De geschiedenis van vrijheidsdressuur

Oorspronkelijk komt vrijheidsdressuur uit het circus. Circuspony’s en paarden moesten kunstjes uitvoeren voor het publiek en op een gegeven moment werd het in Nederland een tak van paardensport.

Elk paard is geschikt voor vrijheidsdressuur. Jong of oud, dik of dun, pony of paard. Natuurlijk vindt het ene paard het leuker dan het andere paard, maar elk paard hoort het te kunnen. Begin niet te vroeg met je paard trucjes aanleren, dit kan namelijk best geestelijk belastend zijn.

 

De basis van vrijheidsdressuur

Bij de basis van vrijheidsdressuur krijg te maken met de drie basisprincipes: geduld, respect en vertrouwen. Als je paard eenmaal stilstaat wanneer jij wilt, meeloopt wanneer jij wilt en voor de rest goed luistert kun je beginnen met de oefeningen.

Er is geen precies trucje waarmee je begint. Ieder paard vindt andere oefeningen weer moeilijker dus een echte beginoefening is er niet. Wel beginnen de meeste met flemen, de buiging, op het blok of het compliment.

 

Wat heb je nodig voor vrijheidsdressuur?

Een van de belangrijkste dingen die je nodig hebt voor vrijheidsdressuur is een paard of een pony. Hieronder staan nog een paar andere dingen wat je niet mag vergeten als je vrijheidsdressuur wilt doen met je paard:

 

Beloningen

Het is ook makkelijk als je iets lekkers voor je paard hebt, bijvoorbeeld snoepjes of voer. Onthoud wel om niet te veel snoepjes te geven dit kan erg gevaarlijk zijn met het suikergehalte. Een klein brokje van de biks is ook al voldoende voor een paard of pony om te weten dat ze het goed hebben gedaan, dit is dus makkelijker om te geven en hierbij hoef je minder op te letten.

Je kan natuurlijk je paard of pony ook gewoon belonen met een aai. Paarden kunnen dit erg waarderen. Alleen sommige paarden doen het liever voor voer.

 

Heuptasje

Als je makkelijk de snoepjes kwijt wilt kan je, als je geen goede jaszakken hebt of die vol zitten, een heuptasje aanschaffen. Het werkt vaak makkelijker dan een broekzak en je eigen zakken blijven erdoor schoon.

 

Halster en halstertouw

Het is handig om een halster en halstertouw bij de hand te hebben. Als je paard bijvoorbeeld niet wilt meelopen kan je het zo makkelijk oplossen.

 

Een zweep

Je kan een zweep erbij houden. Let wel op dat je hem niet gebruikt om je paard te straffen maar eerder om aanwijzingen te geven. Zie het als een verlenging van je arm.

 

Clicker

Een clicker kan tijdens vrijheidsdressuur erg handig zijn om erbij te houden. Als je bijvoorbeeld geen bedelend paard wilt is een clicker een goede oplossing. Een clicker gebruik je zodat een paard weet dat hij iets goeds gedaan heeft, dit kan je dus vervangen voor een snoepje.

Om een paard aan een clicker te laten wennen is om tegelijk te clicken en belonen. Dit blijf je herhalen totdat het paard het snapt. Als je paard het eenmaal doorheeft kun je beginnen met kleine oefeningen.

 

Commando’s

Voordat je begint met je paard vrijheidsdressuur te leren moet je als eerst commando’s bedenken. Deze commando’s zijn erg belangrijk om te onthouden en niet zomaar te vergeten. Kies goede commando’s die niet te veel op elkaar lijken. Naast de stemcommando’s is het ook mogelijk om lichaamshulp te gebruiken.

Bij flemen kan je bijvoorbeeld de commando’s ‘fleem’ of ‘lach’ zeggen. Ook zou je je vinger de lucht in kunnen steken. Bij een kusje geven kan je de commando ‘kusje’ geven of naar je mond of wang wijzen.

Ruiter op paard strekken vrijheidsdressuur
Ruiter op paard vrijheidsdressuur steigeren

Hoe leer je je paard vrijheidsdressuur?

Het is mogelijk om elk paard vrijheidsdressuur te leren. Hieronder staan vier kunstjes die je zelf bij je paard kan uitproberen:

 

Flemen

Naast dat paarden flemen om geuren beter te kunnen herkennen, kan je ze het ook aanleren als kunstje. Het is een redelijk gemakkelijke oefening om je paard te leren waarbij het lijkt alsof het paard lacht.

Je begint om een voorwerp, brokjes of een paardensnoepje bij zijn neus te houden. Als je paard niet reageert op het object kan je ook proberen om hem op de neus te kriebelen.

Als je paard zijn bovenlip optilt en zijn tanden laat zien verbind je er een commando aan, bijvoorbeeld ‘fleem’. Herhaal dit en oefen het totdat het paard het doorheeft.

 

Shake

Een iets moeilijker kunstje dan flemen is ‘nee schudden’. Hierbij schudt het paard met zijn hoofd ‘nee’ op commando. De commando die je hierbij kan gebruiken kan het woord ‘shake’ zijn of je vinger heen en weer zwaaien

Je kan shake leren door je vinger of zweep bij het paard zijn oor te houden. Als het paard zijn hoofd schudt beloon je hem en geef je een commando. Je kan dit trucje ook leren door toeval, als er bijvoorbeeld een vlieg langs vliegt en het paard dan zijn hoofd schudt kan je hem ook een beloning en commando geven.

 

Liggen

Bij het kunstje liggen zakt het paard door de voorbenen en achterbenen. Ook voor dit trucje moet je een commando bedenken. Liggen duurt iets langer dan de gemiddelde vrijheidsdressuurtrucjes. Dit komt vanwege dat je je paard niet kan dwingen om te liggen.

Het makkelijkste is als je paard ligt om hem gelijk te belonen, het commando te geven en desnoods een handsignaal. Je kan je paard wel aanmoedigen om te gaan liggen.

 

Steigeren

Steigeren is vaak een makkelijke oefening om aan te leren. Het is alleen niet de meest verantwoordelijke oefening. Denk er dan ook goed over na voordat je het aanleert. Deze oefening kan namelijk soms ook nog weleens gevaarlijk worden als het paard er misbruik van maakt.

Vaak kan je steigeren al aanleren als met het dier speelt. Uit enthousiasme kunnen ze weleens omhoogkomen. De truc is om dan op het juiste moment te belonen. Je kan steigeren beter niet aanleren vanuit een schrikreactie. Vrijheidsdressuur hoort leuk te zijn voor paard en ruiter en deze manier is dat niet.

 

Waarom is vrijheidsdressuur goed voor je paard?

Niet alleen hou je door vrijheidsdressuur je paard mentaal bezig je krijgt ook nog eens een betere band met je paard. Doordat je bij vrijheidsdressuur veel meer op de grond bezig bent met het dier krijg je dus ook veel meer oogcontact.

Ook wordt je paard een stuk zelfverzekerder van vrijheidsdressuur. Dit komt door de beloningen, hiervan merken ze op dat ze het goed doen.

 

Tips en trucs

Als je je paard of pony nog niet helemaal vertrouwt, begin dan niet met vrijheidsdressuur. Zorg er ook altijd voor dat je je paard met respect blijft behandelen, als hij een keer iets niet snapt is er nog niks aan de hand en kan je het rustig verder oefenen. Onthoud ook dat een paard het niet gelijk hoeft te weten en soms een paar dagen nodig heeft.

Ben je van plan om een trucje te doen waarbij het paard zijn been naar voren schopt? Vergeet dan niet om aan de zijkant van je paard te gaan staan in plaats van ervoor. Ook als je een blok gebruikt moet je ervoor zorgen dat hij op een stabiele ondergrond ligt.

Overleg, voordat je aan trucjes begint met een verzorgpony, altijd met de eigenaar of je aan vrijheidsdressuur mag beginnen. Als dat geaccepteerd wordt vergeet dan niet om de commando’s door te geven.

 

Conclusie: Wat is vrijheidsdressuur?

Vrijheidsdressuur zijn dus trucjes die over zijn genomen van het circus. Er zijn veel verschillende trucjes die je je paard kan leren, bijvoorbeeld: een buiging, flemen, steigeren, knielen, liggen of op het blok. Een manier om deze trucjes aan je paard te leren is door gebruik te maken van een clicker.

We zijn erg benieuwd om te horen naar jouw ervaring als het aankomt op vrijheidsdressuur. Wat is jouw favoriete kunstje? Of wat wil je je paard nog heel graag leren? Als je verder nog tips wilt delen laat dat dan gerust achter. We lezen jouw reactie graag tegemoet!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 10 Average: 4.4]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *