Hoe herken je een hoefzweer?

Benen paard afspoelen

Staat je paard opeens op drie benen of loopt hij ineens kreupel? Het zou best eens kunnen dat dit een hoefzweer is. En er zijn maar weinig dingen vervelender dan een paard met een hoefzweer. Hoe weet je nou precies of dit een hoefzweer is of iets anders? Daar kom je achter in dit artikel!

 

Wat is een hoefzweer?

Een hoefzweer is een ontsteking in de hoef. Deze ontsteking geeft druk op de lederhuid waardoor het paard pijn ervaart, dit is dus niet goed. Het paard zal in het geval op drie benen gaan staan en de voet niet willen belasten.

Er zijn twee typen hoefzweren die je paard kan hebben: een septisch hoefabces en een aseptisch hoefabces:

 

Septisch hoefabces

Een bacteriële infectie van buiten is de oorzaak van een septische hoefzweer. De oorzaken hiervan kunnen bijvoorbeeld steentjes in de hoef zijn of gewoon vuil.

 

Aseptisch hoefabces

Een aseptische hoefzweer komt de oorzaak van binnenuit de hoef. De oorzaken van dit probleem kan de voeding zijn of kneuzingen.

 

Het ontstaan van een hoefzweer

Het is mogelijk dat een hoefzweer op verschillende manieren ontstaat. De paarden met de meeste kans op hoefzweren zijn de dieren met slecht onderhouden hoeven, houd dus altijd de hoeven van je paard goed bij. Maar ook paarden die op een steen hebben gestaan kunnen een hoefzweer oplopen.

Natte weilanden kunnen ook voor ellende zorgen. Bij paarden die namelijk in natte weilanden staan kan de hoefzweer door de week makkelijker binnen komen. En natuurlijk een slecht verzorgde stal kan het ook veroorzaken.

 

Herkenpunten van een hoefzweer:

Een hoefzweer kan je aan een paar punten herkennen:

 

Lichte kreupelheid

Het eerste waar je meestal een hoefzweer aan kan herkennen is een lichte kreupelheid. Deze kreupelheid kan zich heel snel ontwikkelen tot een hevigere kreupelheid waarbij het paard het been totaal niet belast.

 

Warm of koud

De hoef van de hoefzweer is overduidelijk warmer dan de andere drie hoeven. Dit is dan ook een belangrijk kenmerk van een hoefzweer.

 

Het bloed

In de koot van je paard kun je voelen dat het bloed met een hoger hartritme klopt dan bij de andere benen. Let er wel op dat dit ook door andere oorzaken kan voorkomen en dus niet alleen bij een hoefzweer.

 

Dikker been dan normaal

Een ander herkenpunt van een hoefzweer is een dikker been dan normaal. Dit komt meestal door het ontstekingsvocht dat het been een stuk dikker is dan de andere drie.

Dierenarts tilt paard zijn hoef op

Wat moet je doen als je paard een hoefzweer heeft?

Heb je het idee dat je paard een hoefzweer heeft? Dan is het handig om meteen je dierenarts of hoefsmid te bellen. Probeer hier niet te lang mee te wachten, het is namelijk erg pijnlijk voor je paard. Ook zal je paard het been niet willen belasten waardoor er overbelasting kan ontstaan op de andere benen.

Het eerste wat een hoefsmid of dierenarts zal doen is de hoeven afkoelen. Zoals je namelijk bij herkenpunten hebt gelezen is de hoef warmer dan de andere. Daarna kan hij de hoef controleren, dit doen ze met een soort knijptang genaamd visiteertang. Het paard zal reageren als de dierenarts of hoefsmid de juiste plek gevonden heeft.

Als de juiste plek gevonden is wordt het opengesneden zodat het ontstekingsvocht eruit kan. Het paard zal hier erg blij mee zijn. Als het op de een of andere manier niet mogelijk is om het ontstekingsvocht eruit te krijgen is het mogelijk om de hoef een aantal dagen te weken in bijvoorbeeld groene Biotex. Het kan ook gebeuren dat de hoefzweer vanzelf doorbreekt, vaak herken je dat aan een wondje aan de kroonrand.

 

Schoonhouden en weken

Het is natuurlijk mogelijk dat de hoefsmid of dierenarts niet meteen tijd heeft. Wat je in die tijd zelf kunt doen is de hoef weken in een soort hoefblad. Een hoefblad kan gewoon een lage emmer zijn met zeep erin, let er wel op dat je speciale zeep hebt voor hoefzweren. Doordat het weekt wordt hoef zachter en wordt het makkelijker om het vocht eruit te krijgen. Het weken kan ook averechts gaan werken. Overleg dit dus met je dierenarts en/of hoefsmid.

 

Kan je een hoefzweer voorkomen?

Als je een hoefzweer zo veel mogelijk wilt voorkomen is een goede hoefverzorging het allerbelangrijkste. Zorg er daarom voor dat de hoefsmid regelmatig langskomt om de hoeven te onderhouden en de krab de hoeven elke dag uit. Ook is een schone stal van belang met een droge grond.

Niet alleen een droge stal is belangrijk, maar een droge weide ook. Zorg er dus ook voor dat je paard niet dagen achterelkaar op een natte weide staat en altijd een plekje heeft om op een droge ondergrond te staan.

 

Hoefschoen

Als er geen andere oplossing is en je wilt je paard toch buiten hebben staan in het nat kan je een hoefschoen aanschaffen. Deze ‘schoenen’ kunnen waterdicht zijn en sommige hebben grip.

 

Conclusie: Hoefzweer herkennen

Een hoefzweer is dus een ontsteking in de hoef. Een hoefzweer kan je herkennen door lichte kreupelheid, een warme hoef en een dikker been dan normaal. Als je denkt dat je paard een hoefzweer heeft opgelopen is het altijd verstandig om een dierenarts of hoefsmid te raadplegen.

We zijn erg benieuwd om te horen of jij nog tips hebt als het aankomt op hoefzweren herkennen. Ook als je verder nog je ervaring wilt delen, laat dat dan gerust weten! We lezen jouw reactie graag tegemoet.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 13 Average: 4.8]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *