Wat mogen paarden niet eten?

Paard knabbelt aan groene boom

Er zijn veel mensen die hun paard onbewust dingen voeren die eigenlijk niet helemaal geschikt zijn voor een paard. Neem als voorbeeld de schil van een stuk fruit. Zo zijn er meerdere dingen die je je paard beter niet kan voeren, maar wat is dat dan precies? Dat hebben wij hier voor je opgeschreven.

 

Wat mag een paard wel eten?

Goede voeding voor een paard is minder eenvoudig dan de meeste mensen denken. Hier hebben we een paar uitgangspunten waarmee je rekening moet houden bij het voeren van je paard. De belangrijkste voeding voor paarden is ruwvoer. Gras, hooi, luzerne, maïs en stro vallen onder de categorie ruwvoer, waar een paard ongeveer gemiddeld 9kg per dag van moet binnen krijgen, maar dat hangt natuurlijk ook af van het gewicht van je paard. In ruwvoer zitten veel vezels in en het is goed voor de werking van de spijsvertering. Ook is voldoende water voor je paard natuurlijk belangrijk, want ook water helpt bij de spijsvertering. Groentes zijn ook een goede voeding voor een paard. Denk eens aan onze favoriet: wortels. Ook tomaten en broccoli, maar ook zelfs spruitjes en spinazie zijn mogelijke groentes om je paard te geven! Ze bevatten vrij weinig suikers en daarnaast veel vocht.

Mocht je geïnteresseerd in wat paarden precies eten of hoeveel lees dan ons artikel over: Wat eten paarden? 

 

Dit mag een paard absoluut niet eten:

Je moet goed opletten met hoeveel je paard binnen krijgt. We hebben hier een paard dingen voor je opschreven wat je paard beter niet kan eten.

 

Grote hoeveelheden fruit

Natuurlijk is fruit gezond, maar te veel is eigenlijk niet goed voor je paard. Er zitten namelijk relatief veel suikers in fruit en te veel kan dus verstorend werken op de darmen van je paard. Als je toch graag fruit wilt geven, denk dan aan een appel, banaan, perziken of mandarijn en voor een echte vitamine boost een sinaasappel, maar denk er wel aan op de schil te verwijderen!

 

Brood

Veel mensen weten dit nog altijd niet, maar brood kan voor een paard heel slecht zijn voor het verteringssysteem en kan zelfs eiden tot koliek, als je er te veel van geeft. Ook kan vers brood blijven plakken aan het gehemelte. Wanneer je brood een paard dagen laat liggen, kan je een stukje wel geven, maar dan natuurlijk niet te veel.

 

Gemaaid gras

Net als bij brood kunnen we verstoppingen ontstaan als je je paard te veel gemaaid gras te eten geeft. Echter kan gemaaid in kleine hoeveelheden geen kwaad. Daar wordt tenslotte gedroogd hooi van gemaakt.

 

Giftige planten

Hieronder hebben we wat planten voor je op een rij gezet wat je paard absoluut niet moet eten, die het meest voor komen in Nederland. Soms kun je deze ook tegenkomen op de hei of in het bos.

  • Jacobskruiskruid
  • Sint-Janskruid
  • Smeerwortel
  • Waterscheerling
  • Bastaardklaver
  • Heermoes
  • Nachtschade

 

Hoe maak je een lekker tussendoortje voor je paard?

In dit artikel heb je veel gelezen over wat paarden wel en niet mogen eten. Elk paard verdient wel iets lekkers en dus ook jouw favoriete (verzorg/manege) paard. Hieronder vind je twee gerechten, voor een paardenworteltaart en voor slobber. Wil je dit nu ook voor je paard maken? Lees dan snel verder.

 

Paardenworteltaart

Wat heb je nodig:

  • 400 gram paardenmuesli
  • 100 gram honing
  • 2 winterpenen
  • 4 gewone wortels
  • 1 appel of ander fruit naar keuze

 

Stap 1: Schil de wortels met een schiller en rasp ze vervolgens met de rasp.

Stap 2: Haal het klokhuis uit de appel of haal de pitjes uit een ander gekozen fruitsoort en snijd het fruit in kleine plakjes of stukjes.

Stap 3: Doe de paardenmuesli in de kom en giet de 100 gram honing erbij. Voeg de helft van de geraspte wortels in de kom erbij en roer het mengsel goed met een lepel.

Stap 4: Pak een bord en leg het mengsel van de kom op het bord. Maak er een mooie taartvorm van.

Stap 5: Leg de appelstukjes, of het andere gekozen fruit, om de taart heen en strooi de andere helft van de geraspte wortels als versiering boven op de taart.

Stap 6: Je kan de gewone wortels als versiering in de taart steken als een soort kaarsjes. Of je kan ze in stukjes snijden en erbij leggen.

 

Slobber

Naast worteltaart word je paard altijd gelukkig van een lekkere bak met slobber. Wat is dat nou precies? Dat is dus het leuke, je kan er helemaal je eigen draai aan geven. Je begint met biks en water. Je laat dit even slaan tot dat het een papje is geworden. Dan kun je verder je favoriete snacks van je paard toevoegen in kleine stukjes, bijvoorbeeld appel of wortel of paardensnoepjes.

Tip: Slobber is ook een perfecte maaltijd voor paarden die niet veel water drinken, omdat je natuurlijk veel water toevoegt in slobber!

Maak jij wel eens slobber of een paardentaart voor jouw lievelingsdier? En wat is jouw paard zijn/haar lievelingseten? Laat het ons weten!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 16 Average: 4.7]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *