Paardrijzadels: goedkoop of duurkoop?

Drie zadels op een rij hangend buiten

Eén vraag die iedereen die een zadel gaat kopen zichzelf stelt, zijn goedkope zadels slecht? Deze vraag hoeft niet altijd met een ja beantwoordt te worden. Lees verder om erachter te komen waarom je wel of geen duur zadel zou moeten kopen!

 

Wat moet je jezelf afvragen voordat je een zadel koopt

Niet iedereen heeft hetzelfde budget om te spenderen aan paardrijd accessoires. Als het gaat om het bepalen van je prijsklasse voor een zadel zijn er veel dingen waarmee je rekening moet houden. Waar ga je het voor gebruiken? Heb je een springzadel nodig of een dressuurzadel? Misschien wel iets ertussenin.

Ga je af en toe met je paard even rijden over het ruiterpad, in de bossen of duinen, misschien voldoet een westernzadel dan heel goed? Hoe vaak ga je rijden? Wat je je ook af moet vragen is, past het zadel wel bij jouw en je paard? Voldoet het zadel voor de dingen dat je ermee wilt gaan doen? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kan stellen voordat je beslist welk zadel je gaat kopen.

 

Een goed zadel kan behoorlijk in de papieren lopen

Als je nadenkt over hoeveel spullen je voor je paard moet kopen, kan het toevoegen van een zadel een behoorlijke uitgave zijn. De verleiding is dan groot om naar goedkope zadels te kijken die overal online te bestellen zijn. Dit wil trouwens niet zeggen dat alle goedkope zadels slecht zijn, maar net als al het andere krijg je waar je voor betaalt.

Iedereen kan op z’n klompen aanvoelen dat als je voor nog geen 200 euro aan een gloednieuw zadel uitgeeft deze waarschijnlijk niet lang mee zal gaan. En je zult merken dat het misschien ook niet bij je zult passen of bij je paard. Dit wil niet zeggen dat goedkoop altijd miskoop is, maar het is al gauw een gok en dat kan zonde zijn van je geld.

Bij de aankoop van een goedkoop rijzadel kun je de kwaliteit van het leer zien zodra je de doos opent. Het zadel is hard en het leer is super stijf. Als je erin rijdt bewegen je benen over het hele zadel. Het zadel is negen van de tien keer niet goed uitgebalanceerd waardoor je er niet fatsoenlijk in kunt rijden.

Het klinkt misschien afgezaagd, maar het risico van goedkoop een paardrijzadel aanschaffen betekent dat je nooit de juiste zitpositie zult vinden. Hoe hard je je ook zal concentreren op de zitting, je schouders en je benen, je zult merken dat je niet prettig zit en als het ware rond stuitert.

 

De prijzen van zadels variëren enorm

Zadels zijn in elke prijsklasse verkrijgbaar, van een paar honderd euro tot duizenden euro’s. Gerenommeerde zadel bedrijven verkopen standaard zadels voor verschillende rijstijlen, pasvormen en specificaties. Deze bedrijven verkopen meestal geen aangepaste zadels, je moet dus kopen wat beschikbaar is uit hun assortiment. Kantenklare uitvoeringen zijn vaak geprijsd in de honderden euro’s maar er is een kans dat je paard dat niet past. Nieuwe zadels zijn ook voor een aantrekkelijke prijs te verkrijgen, maar zijn vaak van mindere kwaliteit, vooral door het leer en de accessoires.

Op maat gemaakte zadels zijn daarentegen enorm duur en kunnen oplopen tot wel een paar duizend euro. Gebruikte zadels zijn een betaalbare optie met een breed scala aan pluspunten. Deze kun je vaak vinden op bijvoorbeeld Marktplaats, een hippisch centrum of zadel winkels die gebruikte zadels opknappen en verkopen.

Close-Up veelzijdigheidszadel liggend op bruin paard

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Ondanks dat er veel online bedrijven zijn die zadels verkopen wordt er toch aanbevolen het advies in te winnen van een zadel expert. Een zadel expert helpt bij het bepalen van de juiste maat. Als het gaat om comfort, veiligheid en duurzaamheid wil je het beste kunnen kopen wat ligt binnen je budget dat je je kunt veroorloven.

Laat je niet om tuin leiden door zadels met sierlijk bewerkt leer en mooie zilveren accenten. Deze duren showzadels hebben echte zilveren versieringen en onderdelen vervaardigd door ambachtslieden. Wel kun je hieruit afleiden dat een zadel met goedkoop nikkel beslag en leer met machinaal gestempelde ontwerpen een zadel van mindere kwaliteit zal zijn.

Zadels van goede kwaliteit zijn gemaakt van fijn generfd leer. De lederen poriën zijn klein en het zadel hoort glad en soepel aan te voelen. Leer van mindere kwaliteit heeft zichtbare, grove poriën en voelt stugger aan. Dit wil lang niet altijd zeggen dat een goedkoper zadel direct slecht is, het is maar waar je naar opzoek bent.

 

Leer of een kunststof zadel?

Toen kunststof of synthetische zadels voor het eerst werden geïntroduceerd, waren ze bedekt met nylon stof en kwamen ze vaak uit in felle kleuren. Eigenlijk was het niet acceptabel om daarmee gezien te worden. Tegenwoordig zijn ze gemaakt van kunstleer en suède materialen. Hierdoor zien ze eruit als traditionele zadels. Voordelen van dit soort zadels zijn; ze zijn zeer licht van gewicht en zeer makkelijk te reinigen. En net als duurdere zadels zijn ze verkrijgbaar in een ruime keuze aan stijlen, zowel de Engelse als de Western stijl. Mocht je voorkeur hebben voor een hippe kleur, geen zorgen daarin zijn ze nog steeds verkrijgbaar.

Bij goedkope paardrijzadels is leer het traditionele basismateriaal. Niet al het leer is van dezelfde kwaliteit en ook al lijkt het zadel een koopje, dan kan het toch gemaakt zijn van geïmporteerde materialen van slechte kwaliteit. Let daarom altijd op de kwaliteit van het leer en bekijk de afwerking, de stiksels, het maatwerk van de singelstoten, enzovoort. Ook al ga je voor een goedkopere versie, probeer toch de beste kwaliteit hierin te kiezen. Zorg er goed voor en het gaat vele jaren mee.

 

Pas het zadel aan voor ruiter en paard

Een zadel dat niet goed bij je paard past kan allerlei trainings- en gezondheidsproblemen veroorzaken. Ook als het niet als gegoten zit zal het erg oncomfortabel zijn om in te rijden. Zadels passen is als het passen van een kinderschoen, het moet correct worden gedaan om te kunnen voortbewegen zonder te klemmen of pijn te veroorzaken. Als je ongemak of veranderingen in de houding of het gedrag van je paard onder het zadel opmerkt, is het misschien tijd voor een professionele beoordeling over hoe je je zadel zou moeten aanpassen.  

Het belangrijkste bij het aanschaffen van een zadel is dat het goed op de rug van het paard ligt. Ieder paard is anders en daarom is een uitgebreide analyse van het paard nodig. Een te klein zadel zal ongemak veroorzaken en een te groot zadel laat je werken om jezelf in de juiste positie te behouden.

 

Massaproductie is goedkoper

Het meest voordelige aspect van goedkope paardrijzadels is dat ze gemaakt zijn van synthetische materialen. Hierdoor zullen ze altijd goedkoper zijn dan de lederen varianten. Synthetische materialen worden namelijk massaal in fabrieken geproduceerd door machines. Daardoor zijn ze nooit zo duur als traditionele zadels. De lage prijzen bieden een voordeel dat je een goedkoop paardenzadel kunt kopen, die toch aan je behoeften zult kunnen voldoen. Dit maakt ze ideaal voor jonge of beginnende ruiters die misschien moeite hebben met het optillen van zadels op en af het paard.

Een lichtgewicht zadel verminderd ook de hoeveelheid belasting die op de rug van de berijder wordt uitgeoefend. Hierdoor zijn ze een betere keuze voor oudere ruiters en mensen met een handicap. Goedkoper is meestal synthetisch, wat weer lichter betekent voor het paard, waardoor deze minder last heeft van drukpunten. Lichtgewicht zadels zijn aanzienlijk goedkoper dan lederen zadels en dus als je een beperkt budget hebt zijn ze zeker een kijkje waard.

 

Veelzijdigheidszadels

 

Dressuurzadels

 

Springzadels

 

Conclusie: Paardrijzadels: goedkoop of duurkoop?

Het belangrijkste bij het aanschaffen van een zadel is dat het goed op de rug van het paard ligt. Hiervoor moet je jezelf eerst een paar dingen afvragen voordat je een zadel koopt. Ben je van plan om een goedkoper zadel te kopen, let er dan wel op dat je de juiste maten hebt en onthoud dat het waarschijnlijk minder lang mee gaat dan een duurder zadel.

We zijn erg benieuwd om te horen naar jouw ervaring als het aankomt op paardrijzadels. Ook als je verder nog tips hebt laat dat dan gerust weten! We lezen jouw reactie graag tegemoet.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 7 Average: 5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *