Na maanden of jaren trainen ben je er eindelijk klaar voor; wedstrijden! Bij de KNHS is het mogelijk om in verschillende disciplines mee te doen aan wedstrijden. Als je erachter wilt komen wat echt belangrijk is voordat je je eerste wedstrijd rijdt, lees dan snel verder!
In dit artikel:
Je moet op een paar dingen letten
Voordat het eindelijk zover is moet je met een paar dingen rekening houden. Je hebt namelijk een paard of pony nodig. In de wedstrijdsport wordt dit ook wel een ‘combinatie’ genoemd. Om mee te kunnen doen aan een officiële wedstrijd heb je een uniek combinatienummer nodig. Dit nummer krijg je gelijk bij je startpas, dat is een digitaal pasje met jullie combinatienummer. Let er wel op dat je met ieder paard of pony een ander combinatienummer hebt. Naast het combinatienummer en het startpas moet je nog lid zijn van de KNHS. Dit kan je regelen via knhs.nl
Het is mogelijk om een KNHS-wedstrijd zonder startpas te rijden. Je moet dan alsnog wel lid zijn van de KNHS en mag je alleen meedoen aan BB-rubrieken en Impulsrubrieken.
Ook is het belangrijk om te weten in welke discipline je gaat meedoen. Zo kan je bijvoorbeeld aan een dressuur, spring, eventing, men, voltige, endurance, reining, TREC of horseball wedstrijd mee doen.
Kledingvoorschriften bij een wedstrijd
De regels bij wedstrijden veranderen continue. Er is zelfs een regel over de kledingvoorschriften. Als je je niet aan de juiste kledingvoorschriften houdt kan dat een hoop punten kosten, of zelfs voor een diskwalificatie zorgen.
Je bent verplicht om een paar rijlaarzen of jodphurs te dragen in combinatie met chaps. In de wedstrijdring ben je ook verplicht om met een cap te rijden. Als je je niet aan deze regel houdt is er een grote kans dat je niet mee mag doen aan de wedstrijd.
Bij sommige disciplines krijg je extra ‘stijlpunten’. Dit zijn punten die je hoger worden als je er netjes en verzorgd uitziet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dressuurjasje bij dressuur of dat je paard helemaal schoon is voordat je begint. Ook moeten de manen van je paard ingevlochten of ingeknot zijn voor meer punten.
Het is niet verplicht om een witte rijbroek aan te hebben, wel staat dit volgens de meeste jury netjes en kan je minder punten krijgen als je geen witte rijbroek aan hebt. Dit geldt ook voor handschoenen en zadeldekjes.
Voorbereiding voor de wedstrijd
Zorg ervoor dat je ruim van tevoren aanwezig bent op de locatie. Houd altijd rekening met onvoorziene omstandigheden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je paard niet in een keer de trailer oploopt of oponthoud op de weg.
Bang dat je wat vergeet? Je kan van tevoren een checklist maken. Wij hebben alvast een paar dingen voor je opgeschreven:
- Cap
- Plastron speldje
- Haarnetje
- Rij-jasje
- Handschoenen
- Rijlaarzen
- Paspoort van je paard
- Je proef
- Borstels, hoefkrabber, manenkam
- Zadel
- Hoofdstel
- Singel
- Sjabrak
- Reserve elastiekjes
- Wedstrijdnummer(houder)
Hoe werken winstpunten?
Tijdens de wedstrijden worden de resultaten bijgehouden en feedback gegeven. Die resultaten krijg je aan het eind van de prijsuitreiking te zien op een A4tje. Als je voldoende punten haalt kun je promoveren naar een hogere klasse. Hieronder vind je de wedstrijdreglementen van de verschillende disciplines:
Winstpunten dressuur
Per oefening kun je een score krijgen van 0 tot de 10, ook halve punten zijn toegestaan. In klasse B tot en met M2 kun je maximaal 300 punten halen op 30 onderdelen. Hoger dan M2 proeven, zoals Z-dressuurproeven, bevatten meer onderdelen waardoor het maximale aantal punten dus ook hoger ligt.
Bij een dressuurproef onder de Z krijg je dus 30 onderdelen waar je punten voor kan halen. Als je op alle onderdelen precies 6 punten haalt, oftewel 60% scoort, heb je 180 punten. Zoveel punten geldt gelijk als één winstpunt. Als je gemiddelde een 6,5 is dan krijg je twee winstpunten en bij een gemiddelde van 7 krijg je drie winstpunten.
Als je totaal 10 winstpunten hebt gehaald mag je starten in de volgende klasse. Als je het gevoel hebt dat je paard of jij daar nog niet aan toe is is dat geen probleem. Pas als je 5 extra winstpunten hebt gehaald wordt het een probleem en moet je een klasse hoger.
Naast winstpunten is er ook nog een mogelijkheid om verliespunten te rijden. Dit krijg je voor elkaar door gemiddeld een 5 te halen. Als je een 4,5 haalt gemiddeld krijg je twee verliespunten en ben een 3,5 of lager drie verliespunten. Sinds kort bestaan verliespunten niet meer en kan je dus ook niet degraderen naar een lagere klasse.
Winstpunten springen
Voordat je een springwedstrijd mag rijden moet je eerst één winstpunt in de dressuur hebben gereden. Als dat is gelukt mag je beginnen met springwedstrijden. Net als bij dressuur begin je bij de BB of B en gaat daarna omhoog naar de L. Qua winstpunten werkt het springen weer net iets anders dan bij de dressuur. Er zijn namelijk een paar onderdelen waar je strafpunten op kunt halen:
Bij een eerste weigering, het omverwerpen van een hindernis tijdens het springen of één of meer voeten in het water van de sloot of op de lat aan de landingszijde geven allemaal 4 strafpunten. Een tweede weigering in de klasse BB, B en L heeft een consequentie van 8 strafpunten. Ook door de toegestane tijd overschrijden kan je strafpunten krijgen, de hoeveelheid hiervan ligt eraan hoelang je te laat bent.
Tot en met vier strafpunten krijg je één winstpunt. Het kan ook voorkomen dat je een foutloos parcours rijdt, dan krijg je twee winstpunten. Als je totaal 10 winstpunten hebt gehaald mag je starten in de volgende klasse. Als je het gevoel hebt dat je paard of jij daar nog niet aan toe is is dat geen probleem. Pas als je 40 winstpunten hebt gehaald wordt het een probleem en moet je naar een klasse hoger.
Vanaf klasse L was het mogelijk om verliespunten te krijgen. Als je meer dan 16 strafpunten reed vergeleken met het aantal van de winnaar is het mogelijk dat je 2 verliespunten kreeg. Bij 10 verliespunten vindt er degradatie plaats en ga je naar een lagere klasse. Sinds kort bestaan verliespunten niet meer en kan je dus ook niet degraderen naar een lagere klasse.
Winstpunten eventing
Bij eventing krijg je punten voor alle drie de onderdelen: een dressuurproef, een springparcours en een cross. Je mag pas een officiële eventing wedstrijd starten als je een winstpunten in de B hebt behaald. Ook moeten pony’s tussen de 8 en 18 jaar zijn en paarden minimaal 12 jaar.
Zoals hierboven al staat benoemd rijdt je drie onderdelen: dressuur, springen en cross. Als je te laag scoort op een onderdeel mag je de volgende onderdelen niet meer rijden. Bij de dressuur geldt dit als je minder dan 45% haalt en bij het springen als je 20 strafpunten hebt behaald.
De puntentelling bij eventing werkt met een strafpunten systeem. Je krijgt voor de dressuurproef een percentage en dat getal min honderd zijn je strafpunten. Bij het springen werkt het gewoon hetzelfde met strafpunten. Bij de cross kun je geen balk eraf gooien, maar je paard kan wel de sprong weigeren. De eerste weigering kost je 20 strafpunten en de tweede 40.
Om van B naar de L te gaan heb je 4 winstpunten nodig. Bij de dressuur van eventing moet je minimaal een score van 55% hebben, bij het springen maximaal 12 strafpunten en bij de cross maximaal 20 strafpunten.
Winstpunten mennen
Voor een paard om mee te doen geldt een minimumleeftijd van 12 jaar, voor de ruiter is dit minimaal 10 jaar. Voor een tweespan gaat die leeftijd naar minimaal 14 jaar en voor een tandem, vierspan en tweespan paard dien je minimaal 16 jaar te zijn.
Net als bij dressuur krijg je voor elke oefening een cijfer tussen de 0 en de 10. De 0 krijg je als de oefening helemaal niet hebt uitgevoerd en een 10 is als het perfect is uitgevoerd. Er kunnen ook halve punten worden gegeven. In totaal zijn het 29 onderdelen waar je een cijfer op kan halen. De 27ste onderdeel van de proef telt dubbel mee. Dus net zoals bij dressuur kun je maximaal 300 punten halen.
Als je op alle onderdelen precies 6 punten haalt, oftewel 60% scoort, heb je 180 punten. Zoveel punten geldt gelijk als één winstpunt. Als je gemiddelde een 6,5 (197 punten in totaal of meer) is dan krijg je twee winstpunten en bij een gemiddelde van 7 (210 punten in totaal of meer) krijg je drie winstpunten.
Winstpunten endurance
Bij endurance heb je vier verschillende klasses, hoe hoger de klasse hoe meer afstand je rijdt. Klasse 1 is van 25km t/m 39 km, klasse 2 van 40km t/m 79km, klasse 3 van 80km t/m 119km en klasse 4 meer dan 120km.
Als je in klasse 1 de wedstrijd goed hebt uitgereden en de maximale snelheid niet hebt overschreden krijg je 3 winstpunten. Voor elke keer de maximale snelheid overtreffen gaat er één winstpunt af. Bij klasse 2 en 3 levert een goed uitgereden wedstrijd ook één winstpunt op. Als je drie winstpunten hebt verzameld mag je naar een hogere klasse, dat is niet verplicht.
Winstpunten reining
Reining hoort, samen met nog veel meer onderdelen, onder de discipline western. De wedstrijd levels zijn daarom ook iets anders ingedeeld. Het is namelijk ingedeeld in klassen. Je begint bij Klasse L5, dit is de instapklasse voor beginnende ruiters vanaf 6 jaar. Als de ruiter 8 jaar of ouder is kan hij of zij de keuze maken om over te stappen naar Klasse L4.
Na L4 komt er Klasse L3, deze klasse is bedoeld voor gevorderde westernruiters die de techniek en basis al onder de knie hebben. Klasse L2 is ook voor gevorderde westerntuiters alleen moet het net iets vlotter gaan dan bij de L3. Er worden ook moeilijkere opdrachten gevraagd. Als je de afmetingen nog kleiner wilt kan je deelnemen aan Klasse L1. Dit is bedoeld voor de vergevorderde westernruiters.
Je hebt ook nog Topklasse, dit is bedoeld voor zeer ervaren en professionele ruiters. De oefeningen moeten zeer correct en vlot worden uitgevoerd om in deze klasse mee te kunnen doen.
Naast de L5 t/m L1 en de Topklasse heb je voor jongere ruiters (tussen de 6 en 10 jaar) jeugdklassen. Dit zijn er in totaal 2. Ook heb je nog de WRAN Earn Money (WEM) Klasse, die is bedoeld voor gevorderde westernruiters. Bij de WEM wordt een deel van het inschrijfgeld toegevoegd.
Conclusie: alles wat je moet weten voordat je op wedstrijd gaat
Het belangrijkste voordat je op wedstrijd gaat is dus een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat jij en je paard een combinatienummer hebben en een startpas. Ook moet je de juiste kleding niet vergeten zoals een cap en rijlaarzen. En om minder gestrest te raken is het handig om op tijd op locatie te zijn.
Ben je ooit weleens op wedstrijd geweest en hoe is jouw wedstrijdervaring? Wij zijn erg benieuwd om te horen naar jouw ervaring. Ook als je verder nog tips hebt als het aankomt op wedstrijden, laat dat dan gerust weten. We lezen jouw reactie graag tegemoet!
Hoeveel sterren geef jij dit artikel?