Tinker

Zwart witte Tinker staat in het weiland en kijkt voor zich uit

Geschiedenis: gezond en sterk door zijn vulkanische leefomgeving

De Tinker, ook wel Irish Cob genoemd, komt oorspronkelijk uit Engeland. Daar werd hij gefokt door de Roma, echte kunstenaars. Op een gegeven moment kwamen de Tinkers ook in Ierland. Daar werd de Tinker vooral veel gebruikt door zigeuners. Hij was er dan om hun wagens mee te trekken als ze gingen verplaatsen. Er zijn ook veel verschillende type Tinkers, dit komt door de zigeuners die hun Tinkers en paarden vaak dekte en er zo verschillende soorten en types uit kwamen.  De Tinker is een sterk en gezond ras, dit komt omdat ze uit de vulkanische gebieden komen en de planten, gras en kruiden hebben een goed effect op de Tinkers. Pas een paar jaar geleden werd de Tinker ontdekt in andere landen.

 

Karakter: betrouwbaar, sterk en een groot uithoudingsvermogen

De Tinker is een rustig, betrouwbaar maar ook een gevoelig paard. Toch is hij door dit karakter extreem sterk, heeft hij een goed uithoudingsvermogen en wil hij graag werken. De Tinker is dan ook goed als een trekpaard. Ook is de Tinker erg nieuwsgierig en vindt hij het leuk om allerlei nieuwe dingen te leren.

 

Trekpaard

Een trekpaard trekt vaak een kar, het wordt gedaan door sterke paarden met sterken benen. Vaak hebben de paarden een dikke vacht met sokken bij hun benen. Dit is omdat ze door hun dichte vacht het niet snel koud hebben en wel tegen wat regen en wind kunnen.

 

Lessen

Lespony’s zijn goed voor manege en voor kinderen of volwassenen die graag paardrijden, maar zelf geen paard hebben. De Tinker is geschikt om omringd te zijn met mensen, en dan vooral kinderen. Omdat ze een rustig karakter hebben zullen ze de kinderen niet vaak afschrikken en blijven ze rustig.

 

Uiterlijk: Kleine en bonten paarden

Omdat er veel verschillende types Tinkers zijn verscheeld het uiterlijk wel iets van elkaar, maar toch vallen ze allemaal onder de Tinkers. De hoogte verscheelt een beetje aan wat voor een Tinker je hebt, maar de Tinker is van zichzelf niet extreem groot. Zo ligt de gemiddelde stokmaat tussen de 1,35 en de 1,70.  de kleinste soort Tinker is de Romany Cob. Voor de rest zie je de Tinkers in vaak twee kleuren, dat zijn:

Zwartbond: Wit met zwarte vlekken over het lichaam, de manen en staart zijn zwart wit en hij heeft witte sokken.

Bruinbond: Wit met bruine vlekken over het lichaam de manen en staart zijn wit, zwart met bruine ondertonen en hij heeft witte sokken waar ook bruin tussen kan zitten.

Je kan ze ook in drie keuren vinden, dat is een combinatie is tussen de twee, maar je kan ze ook vinden in één kleur.

Drie verschillende Tinkers op een rijtje in het weiland

Verzorging: denk niet te makkelijk

De Tinker heeft niet veel nodig kwa verzorging. Hij kan wel tegen wat regen en wind, hij heeft namelijk een dikke vacht. Toch is het zeker een goed ding om je Tinker genoeg aandacht te geven. De Tinker houdt ervan om goed en veel te drinken, zorg dat je altijd genoeg water hebt staan. Ook houdt hij van strooi en brokken, geef hem niet te veel, maar verwen hem af en toe wel. Het borstelen is ook belangrijk. Wees wel voorzichtig, hij is namelijk erg gevoelig, ga dus niet te hard borstelen, daar houdt hij niet van. Neem in plaats van hard borstelen de tijd en borstel hem rustig. Via dit linkje vind je de basis behoeften van een poetsbeurt: Wat er niet in jouw poetskist mag ontbreken

 

Ziektes: Kreupelheid bij je paard

Kreupelheid is iets wat je bij veel paarden tegen kan komen. Als een paard kreupel is is er iets mis met de spieren en botten van je paard, hierdoor ontstaat er een afwijking in het loop ritme van je paard. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Let vooral op de benen, stel het zit in zijn achterbeen dan valt je dat meteen op.

 

Symptomen

  • Afwijkend ritme dat vooral te zien is in draf
  • Kijk naar het been dat hij niet wil belasten of zo min mogelijk
  • Vaak met dat been omhoog staan.
  • Zijn been niet belasten

 

Behandelen

Hoe je de kreupelheid precies behandeld is afhankelijk van hoe het is ontstaan. Maar in de meeste gevallen is het ontstaat het door overbelasting van het been. Dan is het belangrijk dat je je paard rust geeft en dat hij het been niet kan overbelasten. Laat hem rusten en langzaam herstellen. Als de kreupel door een andere reden is ontstaan wordt er achterhaald waar de kreupelheid dan vandaan kwam en er op die manier wordt er gekeken wat voor een therapie het beste past om de kreupelheid te behandelen.

 

Wat kost een Tinker en waar moet je rekening mee houden?

De prijs van een Tinker kan verschillen tussen de 2000 euro en de 8000 euro. Het verscheel kan zo groot zijn door meerdere dingen waar je rekening mee moet houden. 

 

Leeftijd

De leeftijd speelt best een grote rol in hoe duur je paard kan zijn. Dit is omdat een wat ouder paard vaak een stuk goedkoper is dan nog een jonger paard dat nog een stuk fitter is. Een jonger paard dat een stuk meer energie heeft is meer waard dan een wat ouder paard die minder energie heeft en ook minder kan doen. Wat ook een groot verschil kan maken in de prijs zijn de ouders van het veulen of het paard. Als het een veulen van een groot en bekent paard is geweest wordt er ook meer voor gevraagd.

 

Ervaring

Ervaringen van het paard speelt ook een grootte rol. Een erg jong veulen dat nog getraind moet worden en je het veulen nog dingen moet gaan aanleren is goedkoper dan een jong paard dat nog veel energie heeft, maar ook al getraind is. En een wat ouder paard met veel ervaringen en trainingen is weer goedkoper dan een jong paard dat al wat ervaring heeft, omdat zijn kracht en energie een stuk minder is.

 

Fokker 

Wat er in het begin ook al stond, als je een goede fokker hebt kost je paard of pony net iets meer, maar je betaalt dan ook voor de kwaliteit. Je weet dan ook dat je een gezond paard hebt. Er zijn ook fokkers die minder vragen, maar de kans dat er iets mis is met je paard is wel wat groter, hij kan bijvoorbeeld blessures hebben of ziektes. Je kan ook naar een paardenmarkt, dan weet je hoe je paard eraan toe is en kan je ook direct gerichte vragen stellen.

Tinker draaft door de wei

Erkenning

In 1999 is het officieel stamboek voor Tinkers ontstaan in Europa en Nederland. In het officiële stamboek voor Tinkers staat hoe je een Tinker mag fokken en aan welke regels de fokker zich moet houden.

 

Zelf een Tinker of er een aanschaffen

Heb jij al een Tinker of ben je van plan om er een aan te schaffen? We zijn erg benieuwd om te horen naar jouw ervaring als het aankomt op Tinkers. Waar gebruik jij jouw Tinker voor? Ook als je verder nog tips hebt als het aankomt op de verzorging van Tinkers, laat dat dan gerust weten. We lezen jouw reactie graag tegemoet.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 19 Average: 4.9]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *