Quarter Horse  

Quarter Horse uiterlijk

De Quarter Horse is één van de populairste en oudste paardenrassen in Amerika. Dit ras staat bekend om zijn lieve, kalme en leergierige karakter. Deze paarden kunnen niet alleen goed zijn voor therapie en lessen, maar kunnen ook nog eens worden ingezet bij de politie.  

Geschiedenis  

De Quarter horse is een kruising tussen een Arabische en Engelse Volbloed. Hij komt uit het Noordoosten van Amerika. Dit ras heeft zijn naam te denken aan de afstanden die ze vroeger renden, ze werden namelijk gebruikt voor sprinten wat dan ongeveer een kwart (quarter) mile was. De Quarter Horse werd ook wel gebruikt als werkpaard om kuddes bij elkaar te houden door onder andere de cowboys.  

Karakter  

De Quarter horse heeft een extreem lief en kalm karakter en word als een familiepaard gezien. Ook zijn ze erg betrouwbaar, leergierig, hebben een snel reactievermogen en zijn ze zich ervan bewust wat ze aan het doen zijn. Door hun snelle reflectie, zijn ze goed voor de sportwereld voor onder andere de sport Cutting en Reining. De wat rustigere paarden worden niet alleen gebruikt voor therapie maar ook voor de politie.

Bij Cutting wordt er een kudde koeien in een ring gebracht en moet de ruiter een koe uit de kudden kiezen die afgezonderd moet worden. 1 ruiter drijft de koe weg van de kudde en samen met 2 andere ruiters wordt de koe naar het midden gedreven en proberen ze hem in het midden te houden. Dan zijn er ook nog 2 ruiters die de kudde koeien in bedwang houdt en ervoor zorgt dat er geen chaos ontstaat in de kudde. 

Lessen  

Lespony’s zijn goed voor manage en voor kinderen of volwassenen die graag paardrijden maar zelf geen paard hebben. De Quarter is een echt familiepaard, hij blijft rustig en maakt niet snel onvoorspelbare bewegingen. Toch zijn niet alle Quarter Horse paarden hiervoor geschikt, aangezien ze een aandoening kunnen hebben die niet te genezen is, waardoor ze geen zadel meer op mogen krijgen en dus ongeschikt zijn voor lessen of om op te rijden.  

Therapie paarden   

Paarden die worden ingezet met therapie kunnen mensen van elke leeftijd helpen die moeite hebben met bijvoorbeeld lichamelijke of mentale problemen. Paarden kunnen namelijk een rustgevend gevoel geven, zo kunnen mensen met bijvoorbeeld stressproblemen al geholpen worden door in de buurt van de paarden te zijn. Uit onderzoek blijkt ook dat alleen het aaien van dieren al een positief effect kan hebben en stress kan verminderen. 

Politiepaarden  

Een paard kan een politiepaard worden door heel veel, maar ook echt heel veel te trainen. De paarden worden ingezet bij bijvoorbeeld voetbalwedstrijden of in het centrum tijdens koopavonden. Het zou ook kunnen dat ze door de ME gebruikt worden maar hier zit ook weer een andere training en opleiding aan vast.  

De paarden worden hierbij ingezet om rust te houden, en de politieagenten op de paarden een beter overzicht te geven zodat ze zien wat er allemaal gebeurt. De paarden worden goed beschermd bij hun benen, zo hebben de ME-paarden stalen teugels en een bescherming bij de neus.  

Uiterlijk 

De quarter Horse is erg gespierd, maar toch ziet hij er nog elegant uit. Hij is ook relatief klein en kort maar ze hebben een goed evenwicht en zijn erg snel. De stokmaat ligt tussen de 1,45 en de 1,60, dit is niet al te groot. De Quarter Horse heeft een brede borst en een korte rug. Volgens het stamboek, waarin staat hoe je een paard moet fokken om het te laten behoren tot dat ras staat dat hij in de volgende kleuren gefokt mag worden:  

  • Bruin  
  • Vos  
  • Grijs  
  • Zwart  
  • Valk  
  • Roan  

Verzorging en gezondheid 

De Quarter Horse kan best wat hebben, ze zijn dus niet de moeilijkste. Toch is het belangrijk om hem wel genoeg aandacht te geven. Poets en borstel hem een keertje extra of loop een langer rondje met je paard. Ook is het belangrijk dat je een goede poetskist hebt, waar niks in ontbreekt. Lees het artikel over de poetskist en wat je allemaal nodig hebt hier. https://horsenl.nl/poetskisten/ 

Dit ras kan een gemiddelde leeftijd van 20 tot 30 jaar halen. Wel heeft de Quarter horse een bepaalde aandoeningen die erfelijk kan zijn. Door deze aandoening is het belangrijk dat je wat beter op je paard let, zo ben je er altijd op tijd bij. De aandoening die je vaak bij een Quarter Horse kan tegenkomen heet HERDA. 

Hereditary Equine Regional Dermal Asthenia (HERDA) 

HERDA is een genetisch huidaandoening die soms bij de Quarter Horse voorkomt. HERDA ontstaat door een fout in de collageenvezels. Deze vezels maken normaal gesproken een soort slijmlaagje tussen huidlagen aan die ervoor zorgen dat de huidlagen bij elkaar worden gehouden. Bij paarden met HERDA werkt dat proces niet meer goed of zelfs helemaal niet meer. Hierdoor kan de huid sneller gaan schuren en ontstaan er wondjes en blaren waar bloed en vocht in kan zitten. Als je paard HERDA heeft kan het niet echt meer als rijpaard gebruikt worden.  

Erkenning 

De Quarter Horse is nog niet zo bekent in Nederland. Hij wordt wel steeds bekender maar vooral voor de wat heftigere sporten, omdat ze niet altijd geschikt zijn om op te rijden. Alles over de Quarter Horse staat in het stamboek Nederlandse Quarter Horse Associatie (NQHA). Hier kan je je paard inschrijven en alle details over het ras kan je er ook in vinden.  

Heb jij een Quarter horse of wil je er één? 

Als jij een Quarter Horse wil moet je weten dat het sterke, slimme, lieve en niet snel opgevende paarden zijn. Laat je quarter Horse nakijken zodat je kan zien of hij HERDA heeft en zodat je weet of hij geschikt is om op te rijden. Heb jij een Quarter Horse? Laat dan jouw ervaring van dit mooie ras achter in de reacties hieronder. 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *