Wat kun je met je paard doen in plaats van rijden?

Paard poetsen met groene borstel

Er is vast wel een moment dat je niet genoeg tijd hebt om te rijden, of misschien wel niet kan rijden. Soms is het lastig om iets te bedenken wat je dan kunt gaan doen, maar geen zorgen! Er zijn genoeg andere bezigheden die je nog meer kunt doen met je viervoeter. Wij hebben een paar dingen voor je opgeschreven en we hopen dat dit je wat inspireert!

 

Longeren

Als je je paard wat beweging wilt geven, maar je niet kan rijden, dan is longeren een hele goede optie. Je kunt hierdoor wat conditie opbouwen zonder dat je paard belast wordt. Aan een longeerlijn kan je paard ontspannen lopen zonder dat zijn/haar evenwicht verstoord wordt door de ruiter. Pas wel op dat je je paard niet te vaak logeert, aangezien dit een beste intensieve training is voor een paard. Max 2 keer in de week voor niet meer dan 20 minuten.

 

Wandelen

Zin om even een luchtje te scheppen? Neem je paard dan gezellig mee! Waarom niet door het bos of op de hei wandelen? Beide krijgen jullie dan beweging en je kan wat bonden met je paard.

 

Uitgebreid poetsen

Je poetst je paard natuurlijk elke dag, maar wanneer was de laatste keer dat je je paard een lange uitgebreide poetsbeurt hebt gegeven? Nu je niet kan rijden is het een goed idee om dat weer eens te doen. Het zal je ook de gelegenheid geven om je paard te controleren op kleine wondjes die normaal niet opvallen. Het is misschien ook een idee om je paard lekker een wasbeurt te geven. Let er wel op dat je dat met lauw water doet. Je kunt shampoo gebruiken om de manen en staart te wassen.

 

Vrijheidsdressuur

Steigeren, liggen, Spaanse pas, buigen en bijvoorbeeld tellen. Dit zijn allemaal oefeningen die onder vrijheidsdressuur vallen, waarbij je paard dit leert om op commando te doen, zonder vast te zitten aan een longe. Daarom wordt het ook wel ‘vrijheidsdressuur’ genoemd. Onthoudt wel dit geen vervangen is voor rijden, maar een leuke toevoeging. Het houdt een paard gemotiveerd om te werken met de ruiter. Ook ontwikkeld je paard spieren en leert het beter luisteren naar je hulpen. Als je meer wilt lezen over vrijheidheidsdressuur, lees dat dit artikel: Wat is vrijheidsdressuur? 

We hopen dat dit je wat ideeën heeft gegeven. Laat ons weten wat jij graag met je paard doet!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 13 Average: 4.5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *