New Forest pony  

New Forest pony

Deze lieve Engelse pony´s zijn erg nieuwsgierig en leren graag nieuwe dingen. Ze zijn sterk en werden vroeger ook voor deze kwaliteit veel gebruikt, ze vervoerde mensen en hielpen met de landbouw. In dit artikel zal je meer leren over dit bijzondere ras en de gezondheid. 

Geschiedenis   

De New Forest pony is een behoorlijk oud ras dat oorspronkelijk uit Engeland komt. De New Forest pony’s leefde in het natuurgebied de New Forest, in het Zuidwesten van Engeland, aan dit natuurgebied heeft de pony zijn naam ook te danken. De New Forest pony’s liepen daar vrij rond maar ze werden ook ingezet voor de landbouw en om mensen te vervoeren. Doordat ze uit een natuurgebied komen zijn ze redelijk sterk en zijn ze gewend aan regen en wind.  

Karakter: nieuwsgierig, leergierig, sterk en rustig  

De New Forest Pony is erg nieuwsgierig en vind het ook leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Ze zijn super betrouwbaar en willen graag bewegen. Ook zijn ze sterk en hebben ze krachtige benen. Ze zijn erg rustig en zijn goed voor kinderen als les pony of voor buitenrijden. Maar wat kunnen ze nou nog meer? 

Trekpaard  

Een trekpaard trekt vaak een kar, het wordt gedaan door paarden met sterken benen. Vaak hebben de paarden een dikke vacht met een sok bij hun benen. Dit is omdat ze door hun dichte vacht het niet snel koud hebben en tegen regen en wind kunnen.  

Lessen  

Lespony’s zijn goed voor de manage en voor kinderen of volwassenen die graag paardrijden, maar zelf geen paard hebben. De New Forest pony is geschikt om omringd te zijn door mensen en vooral door kinderen. Omdat ze een rustig karakter hebben zullen ze de kinderen niet snel afschrikken en worden de meeste kinderen dus ook niet bang voor het paard.

 

Dressuur 

Dressuur is een paardensport wat een beetje op turnen lijkt. Het houdt namelijk in dat je het paard verschillende bewegingen laat maken, op een sierlijke en elegante manier. Bij wedstrijden wordt dressuur beoordeelt door een jury die kijkt naar de bewegingen beheersing van het paard. 

Dressuur is ook heel goed voor je paard omdat je de spieren van het paard traint. De New Forest pony is goed voor dressuur omdat hij erg sterk is en ervan houdt om in beweging te zijn. Ze houden ervan om nieuwe dingen te leren dus deze paarden trainen gaat gemakkelijker dan bij andere rassen. 

Springen 

Springen is een paardensport waar het paard een parcour aflegt en over hindernissen springt. Hierbij is het de bedoeling om netjes over de balken en hindernissen te springen zonder de balken ervan af te gooien. Dit kunnen de New Forest Pony’s goed, omdat ze sterk zijn en het leuk en uitdagend vinden om zo’n parcour af te leggen.  

Uiterlijk  

De New Forest pony is sterk en stevig gebouwd. Hij heeft sterken benen en een gespierde hals. Je zal de New Forest pony vaak in de kleur bruin of vos vinden. De New Forest pony heeft vaak ook een witte vlek op zijn voorhoofd of neus. De hoogte die de pony ongeveer moet hebben is 1,48. De New Forest pony heeft ook niet hele langen benen, waardoor ze dus niet zo groot zijn. Ondanks hun kleine formaat zijn ze zoals al gezegd erg sterk. 

Gezondheid 

Dit ras wordt gemiddeld 25 jaar maar kan ook nog ouder worden! Om te zorgen dat je paard gezond blijft zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. De op één na meest voorkomende ziekte bij paarden is de hoefbevangenheid. Dit is een stofwisselingsaandoening die vaak bij de voorbenen van een paard voorkomt.  

Symptomen  

  • Hoeven die lang warm zijn (hier hebben we het over uren) 
  • Snelle hartslag  
  • Meer gewicht op de achterbenen, door deze meer naar voren te zetten  
  • Veel van benen wisselen  
  • Korte passen 

Hoe kan je het behandelen?  

Als je 1 van deze symptomen herkent bij je paard, bel dan direct de dierenarts. Deze kan je meteen helpen en kijken wat er het beste gedaan kan worden om de hoefbevangenheid te genezen. Per paard kan het verschillen welke behandeling de juiste is. 

Hoe kan je het voorkomen? 

  • Niet plotseling van voer wisselen 
  • Niet te veel gras of krachtvoer geven 
  • Laat regelmatig de hoefsmid kijken naar de staat van de hoeven 
  • Voorkom overbelasting  

Erkenning in Nederland  

De New Forest pony wordt volgens het officiële Nederlandse New Forest pony stamboek zeker erkent. In dit stamboek kan je ook alles over de pony vinden. Waar het vandaan komt, hoe hij gefokt mag worden en aan welke eisen die dan moet voldoen om het een New Forest pony te mogen noemen. 

Heb jij een New Forest of wil je er een?  

Een New Forest Pony is geschikt voor lessen en voor wedstrijden in de sport. Hij houdt ervan om bezig te zijn en nieuwe dingen te leren. Hou hier dus ook zeker rekening mee en ga je pony leuke nieuwe dingen leren. Heb jij zelf nou een New Forest Pony laat ons dan weten wat jij van het paard vindt, laat het ons ook weten als je nog iets mist in het artikel.  

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *