Dit moet je jezelf afvragen voordat je een paard koopt

Klein meisje knuffelt hals van paard terwijl ze erop rijdt

Paarden zijn prachtige dieren die je veel liefde en plezier schenken. Het is niet voor niets dat veel kinderen dromen van een eigen paard. Jammer genoeg beschik je, als je je jong bent, niet altijd over de mogelijkheden om een paard te bezitten. Maar nu je wat ouder bent, ben je er meer dan ooit klaar voor! Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je van plan bent om een paard te kopen.

We zetten de belangrijkste zaken even voor je op een rijtje:

 

Waarmee moet je rekening houden voordat je een paard koopt?

Een paard koop je niet zomaar. Het is belangrijk op voorhand goed voorbereid te zijn als je van plan bent om een paard te kopen. Begin met jezelf een aantal vragen te stellen:

 

Heb ik genoeg tijd voor een paard?

Voor je een paard koopt moet je jezelf goed beseffen dat een paard veel aandacht, energie, tijd en liefde vergt. Hoe dol je ook bent op paarden, vraag jezelf eerst af of je genoeg tijd voor je paard zult hebben.

Ben je niet zeker? Vraag dan raad aan mensen in je buurt die een paard hebben of zoek informatie op het internet of op een forum voor paardeneigenaars.

 

Heb ik genoeg plaats voor een paard?

Wanneer je van plan bent om een paard te kopen, dan moet je natuurlijk ook bedenken of je daar wel plaats voor hebt. Een paard plaats je natuurlijk niet zomaar in je gang. Als je een paard wilt houden, dan heb je natuurlijk een weide en een beschutting nodig. Deze beschutting kan een simpel schuilhok zijn of een echte stal. Voor je een beschutting of stal plaatst (of huurt), is het wel belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt, en ook de weide kan het best aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voor een ideale beschutting moet je rekening houden met de windrichting, de vorm en de grootte van de weide. Zorg ervoor dat de beschutting sterk genoeg is voor het doorstaan van allerlei nare weersomstandigheden, ook in de winter. Pas de oppervlakte van de beschutting aan de grootte van het paard aan, zodat je paard comfortabel genoeg kan bewegen. De beste lengte is het kwadraat van tweemaal de schofthoogte. Garandeer een volte toegang tot de weide. De ideale weide voldoet aan de volgende voorwaarden: groot genoeg, geen giftige planten, goede voedingsbron, gras van voldoende kwaliteit, voldoende drinkwater (op een warme dag kunnen paarden maar tot liefst 60 liter per dag drinken), voorzie een toegang tot beschutting en zorg voor een omheining aan de weide die hoog genoeg is (voor paarden is dit 1,25 meter).

Voorzie een stal steeds van een stevige bodem en denk ook aan bodembedekking, dit kan hooi, houtkrullen, hennep, enzovoort zijn. Hou bij deze keuze ook rekening met je paard. Elk paard is anders en heeft dus ook andere voorkeuren.

 

Kan ik het financieel aan om een paard te kopen?

Een paard is misschien een erg leuk, lief en mooi dier, maar het kost wel ontzettend veel geld. Dat is zeker iets waarvan je je bewust moet zijn. Verder in dit artikel kom je te weten hoeveel een paard je precies zal kosten. Voordat je dus een paard koopt, doe je de berekening en bekijk je of je het kunt veroorloven.

 

Weet ik hoe ik een paard moet verzorgen?

Bij een paard komt ook heel wat verzorging kijken. Als je zelf al sinds je kinderjaren bezig bent geweest met het verzorgen van paarden, dan zal dit voor jou zeker geen probleem zijn. Toch kan het voorvallen dat je altijd al graaf een paard had gewild, maar dat je eigenlijk nog geen enkele ervaring hebt opgedaan met het verzorgen van een paard. In dit geval is het een goed idee om je op voorhand goed te informeren. Zoek op hou je een paard moet verzorgen, en neem desnoods een aantal lessen in een manege.

 

Kan ik voldoende paardrijden?

Wie een paard bezit, gaat er hoogstwaarschijnlijk mee rijden. Dat is natuurlijke geen vereiste, maar het is wel fijn om op je eigen paard te kunnen rijden. Het schept een speciale band tussen paard en baasje.

Als je van plan bent om op je eigen paard te rijden, is het dus belangrijk dat je zelf al enkele lessen hebt genomen. Neem dus voldoende lessen tot je je veilig en zeker voelt op het paard.

 

Is de grootte belangrijk?

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit hoe groot het paard is dat je kiest, maar het is wel belangrijk dat je zelf comfortabel zit op het paard. Zorg er dus voor dat je makkelijk op en af het paard kan.

 

Welk ras kies ik?

Net zoals de grootte is het ras niet zozeer van belang. Wel is het zo dat het ras, net zoals bij honden, een deel van het paard zijn karakter bepaald. Als je dus opzoek bent naar een rustig paard, is het raadzaam op voorhand hiernaar onderzoek te gaan doen.

Ook een ouder paard is over het algemeen rustiger en gehoorzamer dan een jonger paard, schrijf oudere paarden dus niet meteen af.

Meid aait twee grijze paarden achter een hek

Waar kan je een paard kopen?

Een paard vinden is niet zo makkelijker. Voor je van plan bent om een paard te kopen is het belangrijk om raad te vragen aan je instructeur, die heeft vaak veel kennis in die zaken. Er is een grote kans dat hij je door kan verwijzen naar een degelijke handelaar. Je kan daarnaast ook kiezen voor een fokker of particuliere verkoper, maar dan moet je goed weten hoe de paarden behandeld werden. Sommige fokkers van paarden, net zoals hondenfokkers, buiten de arme beestjes uit. Een handelaar dus eigenlijk de beste keuze om een paard te kopen. Dit komt ook omdat een handelaar vaak een uitgebreide keuze aanbiedt en je eens ter plekke verscheidene paarden kunt uitproberen. Daarnaast kan je ook via enig opzoekwerk terugvinden of de handelaar goed en betrouwbaar is.

 

Hoeveel kost een paard?

Een paard neemt heel wat kosten met zich mee. Om te beginnen is het paard op zich al tamelijk prijzig. Zo kan een pony van 150 euro tot 5000 euro kosten, een opgeleid paard is nog duurder: meestal tussen de 5000 en 10000 euro. Daarnaast heb je nog de veterinaire kosten van gemiddeld 500 euro, eventuele castratiekosten, en de kosten van het equipement ongeveer 100 euro. Als je het paard gaat berijden dan komen er nog meer kosten bij kijken. Voor een hele uitrusting betaal je toch al snel rond de 500 euro. Daarnaast is er nog de stal. Je eigen stal kost makkelijk zo’n 2000 euro.

Deze eenmalige kosten worden bovendien nog eens aangevuld met maandelijkse en jaarlijkse kosten, en ook deze zijn niet mild.

 

Maandelijkse kosten

Net zoals jij, moet je paard natuurlijk dagelijks eten. Het bedrg dat je maandelijks uitgeeft aan het eten van je paard is zo ongeveer 60 euro. Je kan die kosten bedrukken door je paard op een voedingsrijke weide te laten grazen.

Als je stal en weide huurt inplaats van koopt, dan komt ook dit bij je maandelijkse kosten. Een stal huren kost gemiddeld zo’n 200 euro per maand. Huur je een stal en verzorging, dan kan dit oplopen tot 350 en zelfs meer.

 

Jaarlijkse kosten

Ook de bezoeken aan de dierenarts moeten natuurlijk betaald worden. Voor vaccinaties betaal je jaarlijks ongeveer zo’n 50 euro, voor wormenkuren of mestonderzoek (die 4 keer in een jaar moeten gebeuren) betaal je zo rond de 80 euro. De tandarts kost 100 tot 150 euro per jaar en de hoefsmid rond de 400 euro, dat gebeurt zo’n 8 keer per jaar.

 

Alternatieven voor het kopen van een paard

Heb je niet genoeg tijd voor een paard of kan je het financieel toch niet aan? Dan is er gelukkig nog een andere oplossing! Het is namelijk mogelijk om een paard te leasen. Hoe dat juist in zijn werk gaat, lees je hieronder.

Je kunt opteren om een paard te gaan leasen, dit kan zowel gedeeltelijk als helemaal. Je betaalt dan een bedrag aan een manege, of iemand die paarden heeft en voor dat bedrag mag je het paard een aantal keer gebruiken om te gaan rijden. Dat heeft een aantal voordelen. Het leasen van een paard is namelijk veel goedkoper dan het kopen van een paard. Je staat zelf niet in voor de verzorgingskosten van het paard, en die kunnen aardig oplopen. Toch kan het zijn dat de aantal uren per week met he paard voor jou niet genoeg zijn. Als dat het geval is, dan kan je misschien toch beter kiezen om er eentje te kopen. Wat je ook beslist, denk er vooral goed over na!

 

Conclusie

Een paard hebben is dus duur. Als je de maandelijkse en jaarlijkse kosten optelt kom je al snel uit aan zo’n 3000 à 5000 euro per jaar en meer. Daarnaast is er nog een enorme eenmalige kost. Al deze kosten zijn een enorme hap uit je budget, en dus zeker geen kosten die iedereen zomaar kan betalen. Dit is iets waar je zeker rekening mee moet houden voor je een paard gaat kopen. Laat het financiële je ook niet afschrikken, want voor alles zijn er ook goedkopere opties. En een paard geeft je iets onbetaalbaar terug: ontzettend veel vriendschap en liefde!

 

Wil je nog meer informatie waar je op moet letten voordat je een paard koopt? Lees dan dit artikel: Hier moet je opletten voordat je een paard koopt

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 21 Average: 4.7]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *