Wat is een anatomisch hoofdstel?

Close up opgehangen hoofdstellen

Het hoofd van een paard bevat meer zenuwen dan je waarschijnlijk denkt. Wanneer er druk op de zenuwen worden uitgeoefend, veroorzaakt dit niet alleen pijn, maar kan het ook de stress verhogen, de ademhaling beperken en nog meer gevolgen die niet prettig zijn voor je paard. Door dit probleem is er een speciaal hoofdstel uitgevonden: een anatomisch hoofdstel. Maar wat is dit nou precies en wat doet het? Lees het in dit artikel!

 

Wanneer heb je een anatomisch hoofdstel nodig?

Als een paard zijn lijf blokkeert door bijvoorbeeld het niet goed kunnen onderbrengen van de achterhand, strak in het lijf worden, de tong uitsteken, het bit vastpakken of zijn hoofdschudden is het handig om een anatomisch hoofdstel aan te schaffen. Wanneer je zoiets opmerkt bij je paard kan je de zoektocht beginnen met waar het vandaan komt. In deze zoektocht moet je het hoofdstel niet vergeten!

 

Hoe zit een anatomisch hoofdstel in elkaar?

Zoals daarnet al werd verteld zitten er in het hoofd van je paard veel zenuwen. Al die zenuwen zijn zeer gevoelig, ze zorgen namelijk voor motorische functies, balans en hartslag. Anatomische hoofdstellen zijn zo ontworpen dat ze de vorm van het hoofd van het paard perfect volgen. Door zo een hoofdstel ontstaat er minder druk achter de oren en rondom de neus. Het kopstuk en de neusriem zijn zacht onderlegd wat daarbij helpt.

Naast dat de neusriem zacht onderlegd is zijn ze licht gebogen en vermijden de kwetsbare botjes van de neus. Ook ontstaat hierdoor minder druk op de kiezen en de bovenkaak. De druk achter de oren wordt gelijkmatig verdeeld. De spieren in de nek krijgen meer bewegingsvrijheid hierdoor. Vaak is de keelriem ook nog eens overbodig.

 

Hoge neusriem

Bij een anatomisch hoofdstel kan je een keuze maken voor een hoge neusriem of lage neusriem. Bij een hoge neusriem hoor je twee vingers onder het jukbeen kwijt te kunnen. De neusriem kan anders namelijk een gevoelig gedeelte van de schedel afknellen.

 

Lage neusriem

Een anatomisch hoofdstel kan ook een lage neusriem hebben. Let hierbij op dat de neusriem niet te laag ligt. Bij een te lage neusriem kan namelijk het neusbeen beschadigd raken, ook is het voor de ademhaling geen prettig gevoel. Als je een bit hebt met een ‘hefboomwerking’, zoals een pelham, is het niet verstandig om een lage neusriem te hebben, de werking heeft dan namelijk geen ruimte meer.

 

Gevormd kopstuk

Door het gevormde kopstuk op een anatomisch hoofdstel haal je de druk op de atlas weg. De atlas is verantwoordelijk voor het doorgeven van vele signalen van het hoofd naar het lijf en andersom. Daardoor kan het paard makkelijker dragen in de hoofd-hals verbinding.

 

Wat is het verschil met andere hoofdstellen?

Een anatomisch hoofdstel werkt gewoon net als andere hoofdstellen. Een verschil is de stabiele ligging. Het is dan ook niet nodig om de riemen van het hoofdstel strakker aan te trekken, door de stabiele ligging blijft het namelijk in balans. Een ander verschil, en ook gelijk het belangrijkste verschil, is dat de zenuwen niet worden afgekneld en er minder druk ontstaat achter de oren en rondom de neus.

 

Voordelen anatomisch hoofdstel

Het hoofdstel heeft een paar voordelen. Zoals eerder werd genoemd is het namelijk een grote ontlasting van de zenuwen waar geen druk meer op wordt gelegd. Naast dat de zenuwen niet meer worden afgekneld heeft het hoofdstel een stabiele ligging met een gevormd kopstuk.

De neusriem van zo een hoofdstel rust op het benige gedeelte van de neus, hierdoor liggen de gevoelige zenuwen op de neus ook vrij en worden deze niet bekneld. Ook liggen de kiezen van de bovenkaak vrij. En nog een ander voordeel, die nog niet is genoemd, van een anatomisch hoofdstel zullen sommige paarden eerder het bit accepteren.

 

Nadelen anatomisch hoofdstel

Een nadeel van het anatomische hoofdstel is dat je snel geneigd bent om de riemen strakker te doen. Door de stabiele ligging is dit niet nodig. Check dan ook altijd of je twee vingers onder het jukbeen kwijt kan.

Sommige hoofdstellen kan je het bit vanaf halen waardoor het een bitloos hoofdstel wordt. Bij een anatomisch hoofdstel kan je meestal wel het bit eraf halen maar zit je nog met de riempjes over. Als je dus een anatomisch bitlooshoofdstel wilt moet je er eentje apart bijkopen.

 

Anatomisch hoofdstel kopen

 

Conclusie: Wat is een anatomisch hoofdstel?

Een anatomisch hoofdstel is dus een hoofdstel dat zorgt voor verminderde druk achter de oren en op de atlas. Hierdoor liggen de zenuwen vrij en worden ze niet bekneld. Als je paard last heeft van strak worden in het lijf tijdens het rijden of een schuddend hoofd kan dit weleens de oplossing zijn.

Heb jij weleens een anatomisch hoofdstel gebruikt, of gebruik je er nu een? We kijken ernaar uit om jouw ervaringen met een anatomisch hoofdstel te lezen!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 12 Average: 4.4]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *