Paardrijden is een alsmaar meer opkomende sport. Het is een unieke ervaring om als mens van dichtbij met zo’n prachtig dier samen te werken. Wanneer je start met paardrijden is het handig om te weten waarmee je begint. Het is dus ook belangrijk om te weten hoe je blessures en ongevallen met ernstige gevolgen kunt voorkomen. Lees verder voor een aantal tips!
In dit artikel:
Kennis over je paard
Zoals iedereen wel weet kan een paard heel onverwacht reageren. Het is dus belangrijk dat je je paard kent, zodat je weet hoe op hem te reageren. Een paard verteld heel wat met zijn oren. Het is dus van groot belang om het ‘orenspel’ goed te begrijpen als je om een goede manier met je paard wil omgaan. De verschillende standen van zijn oren kunnen meerdere dingen betekenen, ook de lichaamstaal van je paard zijn staart, het hoofd en andere lichaamsdelen kunnen je veel dingen vertellen. Door de details hierover onder de knie te krijgen kun je blessures voorkomen.
De kleding die je draagt
Het is zeer effectief om geschikte kledij te dragen tijdens het paardrijden. Het dragen van een goed passende cap kan je beschermen tegen letsels van je schedel en je hersenen. Het dragen van een bodyprotector beschermt je wervelkolom, ribben en alle onderliggende organen bij het vallen tijdens paardrijden. De rijlaarzen beschermen je onderbenen. Rijlaarzen moeten goed passen in de stijgbeugels anders kun je doorschieten, rijlaarzen met een hak kunnen je hierbij helpen.
Als je veiligheidsbeugels gebruikt voorkom je dat je wordt meegesleurd door je paard. Veiligheidsbeugels zijn namelijk zo ontworpen dat je voet makkelijk loskomt bij een val. Ook het gebruik van een bokriempje kan van pas komen. Wanneer je paard een onverwachte beweging maakt kun je je hieraan vasthouden. Een bokriempje is de beste en veiligste manier om jezelf in het zadel te houden. Handschoenen dragen bij het rijden verbeteren je grip en een rijbroek zorgt ervoor dat je je comfortabeler kan bewegen. Vermijd dat je kledij gaat wapperen en draag geen sieraden waarmee je ergens kunt aan blijven haken.
Ook de uitrusting van je paard valt hieronder. Het gebruik van een zadel dempt de schokken en geeft je zowel meer grip als stevigheid. Ook een goed hoofdstel is belangrijk, waarbij het nog belangrijker is dat het bit goed past. Als dit niet zo is werkt het hoofdstel niet zoals het moet en kan je je paard onnodige pijn bezorgen. Voor beginners en gevoelige paarden heb je bitloze hoofdstellen.
Goed onderhoud van je harnachement is ook van groot belang, minimaal 1 keer nakijken om de maand is geen overbodige luxe.
Rijvaardigheid opdoen
Paardrijden lijkt eenvoudig maar dit is zeker niet het geval. Vanaf het moment dat je voor de eerste keer paardrijdt start je met leren, door de jaren heen blijf je dat ook doen. Vooral de beginners hebben de neiging zichzelf te overschatten wat vaak tot blessures kan leiden. Het is dus belangrijk om steeds bij te leren en je paard zodoende onder de knie te krijgen.
Je begint met de basisvaardigheden en hoe je het beste valt als er zich toch iets voordoet. Een ruiterbewijs halen is dan ook zeer belangrijk, daarmee kun je aantonen dat je voldoende kennis en vaardigheden bezit om te kunnen paardrijden en dat je kennis hebt over paardrijden in het verkeer. Ook kun je een cursus ‘valtraining’ volgen waarbij je geleerd wordt hoe je goed terecht kunt komen als je valt.
Training ruiter en paard
Zowel jij als je paard hebben training nodig. In je training begin je samen met de warming-up, hierbij laat je de spieren al wat werken. De warming-up heeft een positieve invloed op de conditie, lenigheid, kracht en snelheid. Het maakt dat jullie beiden mentaal voorbereid worden op het paardrijden. Concentratie is tijdens het paardrijden ook van groot belang.
Na de actie is een cooling-down nodig om je lichaam langzaamaan te laten afkoelen en terug tot rust te brengen, dit geldt ook voor je paard. Bij zowel ruiter als paard zorgt dit voor minder spierstijfheid, maar als ruiter hersteld ook je bloedcirculatie terug tijdens een cooling-down. Dit voorkomt duizelig worden na intensieve training.
Je besteed best ook wat tijd aan de spieren trainen van je buik en je rug, door zolang te moeten rechtzitten en kracht uit te oefenen kun je hierdoor ook een blessure oplopen. Bij een paard moet je dan terug opbouwen en voldoende herstel geven na de activiteit. Rijd dus niet elke dag van de week intensief.
Conclusie: zo voorkom je blessures tijdens het paardrijden
Door de juiste training en kleding/uitrusting voorkom je de meeste kans op blessures. Het is dus erg belangrijk om te weten wat je doet. Vergeet nooit om tijdens je training een warming-up en cooling-down te doen, dit is belangrijk voor je paard maar ook voor jou. Ook de juiste uitrusting is erg belangrijk.
We zijn erg benieuwd om te horen naar jouw ervaring over blessures tijdens het paardrijden. Heb jij, of je paard, ooit weleens een blessure opgelopen tijdens de training? Ook als je verder nog tipss hebt als het aankomt op blessures, laat dat dan gerust weten. We lezen jouw reactie graag tegemoet!
Hoeveel sterren geef jij dit artikel?