Andalusiër

Andalusiër paard galop

Misschien heb je weleens van dit ras gehoord of misschien wel helemaal niet! De Andalusiër is een Spaans ras wat bekend staat om zijn slimme, lieve en sterke karakter. Toch is er ook een risico verbonden aan dit ras. Ben je nou benieuwd naar de gezondheid van dit ras en wat ze allemaal kunnen? Lees dan snel door. 

Geschiedenis  

De originele naam van de Andalusiër is eigenlijk Pura Raza Espagnola, maar hij wordt ook wel de Andalusiër genoemd. Dit komt omdat hij uit de regio Andalusië komt, wat in Spanje ligt. Het paard heeft zijn naam dus ook te danken aan dit gebied.

De Andalusiër valt onder een van de oudste paardenrassen. Vroeger werd de Andalusiër vooral ingezet tijdens oorlogen, ze werden toen gebruikt omdat ze snel en ook nog eens behendig zijn. Tussendoor hielpen ze ook met het slepen van zware oorlogsmaterialen, zoals kanonnen en munitie.  

Karakter   

Het karakter van de Andalusiër is vooral te omschrijven als sterk, dapper, vriendelijk, bewust over hun omgeving en dat ze slim zijn. Sommige zouden het lastig kunnen vinden om met deze paarden te werken, dit komt omdat het paard niet snel zal schrikken of problemen zal ontwijken.

De Andalusiër is dus ook moeilijk bang te krijgen. Ze kunnen snel nieuwe dingen leren door hun slimheid en zijn ook nog eens extreem sterk en lenig. Deze paarden zijn dus erg veelzijdig niet alleen door hun natuurlijke instinct maar ook nog eens de dingen die je ze kan aan leren.  

Dressuur  

Dressuur is een paardensport wat een beetje op turnen lijkt. Het houdt namelijk in dat je het paard verschillende bewegingen laat doen op een sierlijke en elegante manier. Bij wedstrijden wordt dressuur beoordeelt door een jury die kijkt naar de bewegingen en beheersing van het paard.  

Dressuur is ook nog eens heel goed voor je paard, dit komt omdat je de spieren van het paard goed traint door de bepaalde oefeningen die ze moeten doen. De Andalusiër is goed voor dressuur omdat ze zo sterk en slim zijn, ze denken goed na over de bewegingen die ze doen en omdat ze lenig zijn kunnen ze de sierlijke bewegingen ook gemakkelijk maken. 

Lessen  

Lespony’s zijn goed voor een manage en, voor kinderen of volwassenen die graag paardrijden maar zelf geen paard hebben. De Andalusiër is goed voor lessen, omdat ze een lief karakter hebben en niet snel kinderen of mensen zullen afschrikken.  

De Andalusiër is aan de ene kant goed voor lessen omdat ze niet snel schrikken en slim zijn. Aan de andere kant kan dit voor de beginnende ruiter ook een nadeel zijn. Als ze de bereider vertrouwen zijn ze een fijne compagnon om bij je te hebben.  

Circus  

Paarden die voor het circus ingezet worden zijn slim, sterk en vinden het leuk om nieuwe dingen te leren. In het circus worden ze gebruikt voor leuke trucjes en optredens. De Andalusiër vindt het leuk om nieuwe dingen te leren en is hier ook erg goed in. Ook zijn ze erg lenig en kunnen makkelijker de trucjes doen. 

 

Uiterlijk  

De gemiddelde stokmaat ligt ongeveer tussen de 1,55 en 1,64. Ze hebben relatief kleine benen, maar ze zijn wel erg sterk. De rug van de Andalusiër is kort, maar ook erg gespierd. De manen en staart zijn zijdeachtig, lang en vol. Ook hebben ze een groot hoofd met kleine oren, stralende ogen en soms hebben ze een bollige neus. Ze hebben zoals veel mensen zeggen een elegante uitstraling.  

Door dit uiterlijk worden ze daarom ook veel gebruikt voor niet alleen dressuur maar ook voor shows of evenementen. De meest voorkomende kleur waarin je een Andalusiër zal zien is schimmel. Ze worden ook gefokt met de kleuren bruin, zwart, crèmekleurig, vos en een valk kleur.  

Verzorging 

De verzorging van een Andalusiër is niet al te moeilijk. Ze zijn niet kieskeurig en kunnen wel tegen wat kou en regen. Wat wel de uitdaging is bij een Andalusiër is dat ze vaak wit of grijs zijn, dus het kan nog wel eens een opgaven zijn om de kleur mooi te houden. Wat hierbij kan helpen is om af en toe een douche aan je paard te geven met wat zilver shampoo.  

Denk natuurlijk ook aan de dagelijkse verzorging die je aan je paard hebt zoals het geven van eten en vers water. Je moet een paar keer per week de vacht borstelen en ook de hoeven uitkrabben. Daarnaast moet je één keer in de week de stal helemaal leeghalen en weer vlas, stro, kokosvezel of houtkrullen neerleggen. 

Ook houdt een Andalusiër net als andere paarden van af en toe wat extra aandacht, loop een extra rondje, borstel hem wat langer en geef hem wat aandacht. De Andalusiër is wel gevoelig voor overgewicht, waar je op kan letten en wat overgewicht precies inhoud staat onder het stukje ziekte hieronder.  

Gezondheid 

De leeftijd verwachting van de Andalusiër is ongeveer rond de 25 jaar! Toch zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten zodat je paard ook deze mooie leeftijd kan halen.  

Overgewicht is iets wat je vaak ziet bij paarden die te veel eten krijgen en te weinig bewegen. Er zijn paardenrassen waar overgewicht gevoeliger voor is, de Andalusiër is hier een van. Om te weten of je paard overgewicht heeft kijk en voel je bij plekken waar het vetweefstel ophoopt, dit wordt ook wel Body Condition Score genoemd. De plekken waar het vetweefsel vaak ophoopt zijn bijvoorbeeld: 

  • Ribben  
  • Schouders  
  • Staartwortel  
  • Hals (ook wel cresty neck)  

Wat je kan doen tegen overgewicht 

Waar je op moet letten als je wilt dat je paard gaat afvallen is dat je niet meteen een tekort aan eten aan je paard geven. Dit kan er namelijk een oorzaak zijn voor lever vervetting. Ook is het belangrijk dat je paard nog gewoon genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je wilt dat je paard een dieet gaat volgen en gaat afvallen is het belangrijk dat dit gelijkelijk gaat en dus niet te snel, dit werkt het beste en is ook nog eens de beste optie voor je paard. 

Omdat het niet altijd meteen zichtbaar is, is het belangrijk om tijdens het dieet je paard regelmatig te wegen. Laat je paard ook genoeg bewegen tijdens zijn dieet. Wat belangrijk is als je paard weer op gewicht is, is om alsnog op zijn voeding en beweging te letten en het paard nog regelmatig te wegen. Zo weet je zeker dat alles goed gaat en je paard niet ineens te veel is afgevallen of juist weer te veel aankomt. 

Andalusiër met rijder

Kosten  

Als je een Andalusiër wilt kopen, ben je ongeveer rond de 5.000 of 10.000 euro kwijt. Het prijsverschil zit hem in een aantal dingen zoals de leeftijd, ervaring en fokker. Ook is er veel tijd nodig om een paard te trainen, dit zit vaak inbegrepen in de prijs. Houd dus zeker rekening met deze dingen als je een Andalusiër wilt kopen.  

Leeftijd 

De leeftijd speelt best een grote rol in hoe duur je paard kan zijn. Dit is omdat een wat ouder paard vaak een stuk goedkoper is dan nog een jonger paard dat vaak meer energie heeft en een stuk fitter is. Wat ook een groot verschil kan maken in de prijs is welke stamboom het paard heeft. Als het een veulen van een groot en bekent paard is geweest wordt er ook meer voor gevraagd. 

Ervaring 

Ervaringen van het paard speelt ook een grootte rol. Een erg jong veulen dat nog getraind moet worden en nog dingen moet gaan aanleren is goedkoper dan een jong paard dat nog veel energie heeft, maar wel al getraind is. Een wat ouder paard met veel ervaringen en trainingen is weer goedkoper dan een jong paard dat al wat ervaring heeft, omdat zijn kracht en energie een stuk minder is.  

Fokker  

Een belangrijk punt waar je moet letten als je een Andalusiër wilt gaan kopen is waar hij vandaan komt en van welke fokker het paard komt. Er is namelijk een groot verschil tussen verschillende fokkers. Zo heb je fokkers die echt heel goed zijn en goed voor hun paarden zorgen, maar je hebt ook fokkers die alleen geld willen verdienen.  

Deze fokkers zorgen niet goed voor hun paarden, ze kijken niet om naar de gezondheid en kunnen soms zelfs mishandeld worden. De meeste van deze fokkers vragen minder geld voor de paarden die ze hebben, wel heb je dan natuurlijk de kans dat het paard slecht wordt behandeld of ziektes en blessures heeft. Zorg dus dat je een paard bij een goede fokker koopt, zo weet je zeker dat alles goed is en dat je niet geld geeft aan iemand die paarden mishandeld.  

 Wat je ook zou kunnen doen is naar een paardenmarkt gaan. Hier zie je de paarden gelijk in het echt en kan je direct gerichte vragen stellen over het paard aan de fokker of verkoper.  

Erkenning  

De Andalusiër is erkend in Nederland. In het PRE stamboek Nederland kan je alle informatie over de Andalusiër vinden. Ook kan je in het stamboek vinden hoe je de Andalusiër mag fokken en aan welke eisen je hiervoor moet voldoen.  

Heb jij een Andalusiër of wil je er één?  

De Andalusiër is dus een slim, sterk en lief paard. Ze houden van uitdaging dus je kan ze leuke trucjes leren als je dat wilt, zo train je ze ook nog eens op een leuke manier. Zorg ervoor dat je de voeding goed in de gaten houdt en dat ze voldoende bewegen. Heb jij zelf een Andalusiër of wil je er één kopen, laat het dan zeker weten in de reacties hieronder.  

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *