Instructieset paardrijden: de beste draadloze sets

Whis instructieset

Als jij iemand bent die paardrijles krijgt, -of geeft, dan weet jij als geen ander hoe lastig het kan zijn goed te communiceren met ruiter, dan wel instructeur die je les geeft. In een manege wordt je vaak omringt door veel geluid van spelende kinderen, proestende paarden, galopperende hoeven, wind en instructies van instructeurs en dergelijken. Instructeurs gaan zichzelf al snel overschreeuwen om maar te kunnen communiceren met de ruiter, welke de aanwijzingen juist zo hard nodig heeft. Als instructeur ben je aan het eind van een les dan ook vaak uitgeput en je stem doet zeer. Ook de betreffende ruiter kan zich maar slecht concentreren en zal aan het eind van de les het woord “wat?!” helemaal zat zijn. Dit is verschrikkelijk vervelend, maar hoeft niet de norm te zijn.

 

Draadloze instructiesets

Gelukkig zijn er oplossingen voor het bovengenoemde probleem; draadloze instructiesets. Deze handige apparaatjes voorzien de gebruiker van een directe verbinding tussen docent en ruiter. Doordat elke set een directe verbinding verleent, zal er geen last zijn van echo, verstoring, of hapering. Een dergelijk systeem heet een CTCC-systeem en wordt in de professionele ruiterwereld veelvuldig gebruikt.

 

Meerdere opties en gebruiksvormen

De instructiesets kunnen op vele verschillende manieren gebruikt worden. Een aantal gebruiksvormen voor dergelijke instructiesets zijn;


1. Afstanden rijden
De instructiesets hebben vaak een bereik van één, -tot twee kilometer, afhankelijk van het soort instructieset. Op die manier kunnen de ruiter en instructeur tot op lange afstanden communiceren.


2. Wedstrijden rijden
In de professionele ruitersport worden de instructiesets vaak gebruikt tijdens wedstrijden. Instructies van de jury en/of trainer/coach kunnen direct en duidelijk worden overgedragen aan ruiter.


3. Lesgeven in de bak
De apparatuur kan tevens gemakkelijk gebruikt worden voor lesgeven, -en krijg in de bak. De ruiter kan zich beter concentreren, waardoor balans op het paard niet verstoort wordt.

Duo sets

Een andere handige optie is de duo set. Met een dergelijke set kunnen meer dan twee partijen hetzelfde kanaal volgen. Op die manier kan een instructeur bijvoorbeeld lesgeven aan twee ruiters. Ook is het zo mogelijk een jury te laten meeluisteren, of een radio/journalist te laten meeluisteren bij bijvoorbeeld plaatselijke wedstrijden.

Ik ga een instructieset kopen, waar moet ik op letten?

Bij aankoop van een instructieset is het erg belangrijk goed te bedenken wat de exacte gebruiksvorm zal zijn. Ben je van plan de set te gebruiken voor lesgeven? Voor plezierritjes? Voor wedstrijden, of juist als jury? Als je voor jezelf hebt bepaald voor welke situatie(s) jouw instructieset zal dienen, dan kan je makkelijker een keuze maken. Je kan dan namelijk beter overwogen kiezen voor een single -of juist een duo-set. Ook moet je goed bedenken hoeveel bereik je nodig hebt. Een ander belangrijk punt is het belang van tweezijdige communicatie. Moet de ruiter enkel de instructeur kunnen horen, of is het belangrijk dat de ruiter ook iets terug kan zeggen? Verder is het aan te raden je in te lezen over verschillende merken instructiesets.

De WHIS instructiesets

Zoals hierboven al even benoemd, is het belangrijk dat je de verschillende merken instructiesets onder de loep neemt. Een voorbeeld van een geweldig merk voor dergelijke communicatiesets is WHIS. Dit merk biedt een enorme verscheidenheid aan instructiesets, voor elk gebruik. Op de webwinkel geven zij aan instructiesets te verkopen voor elke ruiter, van professional, tot plezierruiter. Ook staan de WHIS instructiesets enorm goed aangeschreven en zijn ze scherp geprijsd!

Tips voor het gebruik van een instructieset

Om je niet in het diepe te gooien, hebben we ook nog een aantal handige tips voor het gebruiken van de instructiesets;
1. Zorg er voor dat de instructiesets altijd voldoende zijn opgeladen. De meeste sets kunnen tussen de 10 -en 15 uur mee. Laadt de sets op, vóórdat deze helemaal leeg zijn. Zo blijft de batterij goed.
2. Test de instructieset even voordat je het paard op stapt. Zo kan je voorkomen dat de verbinding niet goed loopt tijdens de les. Een goed begin, is het halve werk!
3. Lees je goed in over de verschillende merken voordat je een instructieset aanschaft. Helaas zijn er een heleboel mindere merken op de markt, welke niet aan te raden zijn.
4. Bespreek als ruiter en instructeur/jury/meeluisteraar goed hoe er wordt gecommuniceerd. Zo voorkom je (letterlijk) miscommunicatie en onnodige irritatie.

Een draadloze instructieset, doen of niet?

Zeker! Al met al is een draadloze instructieset dus zeker aan te raden. Voor zowel beginnende ruiters als professionele ruiters hebben deze instructiesets geweldige toepassingen. Surf snel naar de webwinkel van WHIS en laat je verrassen door de mooie producten en scherpe prijzen!

Lees meer over de Whis Instructieset in dit artikel.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 11 Average: 4.6]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *