Hoe voed je een veulen op?

Grijs veulen

Ze zijn zo lief en schattig, maar ze hebben nog steeds opvoeding nodig. Als veulens nog jong zijn is het makkelijker om ze aan dingen alvast te laten wennen en aan te leren. Maar hoe voed je nou precies een veulen op? In dit artikel kom je erachter wanneer je begint met de opvoeding, waar je op moet letten en wat je absoluut niet mag doen bij het opvoeden van een veulen.

 

Wanneer begin je de opvoeding?

De opvoeding van een veulen begin je al gelijk als het veulen geboren is. Als de geboorte vlot is verlopen en het veulen bij de moeder heeft gedronken, laat ze dan allebei even met rust. Zo kunnen ze tijd met elkaar doorbrengen en een band opbouwen. Ze moeten allebei natuurlijk even bijkomen.

In deze periode leert het veulen wie zijn moeder is en bij wie hij dus moet blijven. De reden dat je het veulen als eerst met rust moet laten is vanwege dat er uit onderzoek blijkt dat het veulen na de geboorte overal strelen geen positieve invloed heeft op de relatie met de mens. Een goede band met de moeder heeft ook een grote invloed op het gedrag van het pasgeboren veulen.

 

Waar moet je opletten tijdens de opvoeding?

Let tijdens het opvoeden erop om niet te gehaast te gaan. Vertrouwen is ook een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Zorg ervoor dat je het veulen niet in een hoekje gaat duwen om hem te kunnen aaien, maar laat hem naar jou toekomen. De meeste veulens zijn heel nieuwsgierig en als je bezig bent met de merrie komt hij vast weleens langs om te snuffelen.

Probeer om hem zoveel mogelijk te negeren. Aai hem als eerst over de hals en manenkam, als dit goed gaat kan je hem langzaam over zijn hele lichaam aanraken. Probeer ervoor te zorgen dat de eerste aanraking met mensen als prettig gezien wordt.

Dit mag je absoluut niet doen tijdens de opvoeding

Als je nogal een onzeker veulen moet opvoeden geef hem dan de tijd om te wennen in plaats van alles te haasten. Vergeet de moeder dan ook niet.

Je veulen te veel verwennen is ook vaak een beginnersfout. Ze zien er erg schattig en lief uit, maar blijf onthouden dat ze later groot en sterk worden. Wees daarom ook duidelijk vanaf begin af aan met dat bijten, slaan en tegen je aanlopen niet getolereerd wordt.

 

Een stapje verder

Wanneer je het gevoel hebt dat het veulen je vertrouwt kan je langzaam proberen om een halster om te doen. Neem hiervoor je tijd en dwing het diertje niet. Ga dus ook zacht te werk. Als het gelukt is om het halster om te doen vergeet dan niet om het halster eraf te halen als je weggaat. Veulens gaan namelijk vaak krabben met hun achterbenen en je wilt niet dat ze vast komen te zitten. Probeer het halster elke dag opnieuw op te doen en af te halen. Hierdoor raken ze ermee vertrouwd.

 

Meestappen aan de hand

Als alles goed gaat met het halster op en af doen, kan je proberen met het veulen aan de hand te stappen. Probeer dit als eerst te oefenen in een stal of in een niet te grote weide. Ga ook niet te veel van de moeder af, dit kan meer stress voor het veulen opleveren.

Als het elke keer een stukje beter gaat kan je ook elke keer een stukje verder van de moeder af. Zorg ervoor dat iemand de moeder begeleid en de ander het veulen. Oefen dit ook niet te lang, maar meer ongeveer 10 á 15 minuten. Op een goede basis kun je later namelijk meer opbouwen.

 

Conclusie: Hoe voed je een veulen op?

Een veulen voed je dus rustig en met beleid op. Nadat je het diertje aan de moeder hebt laten wennen kan je beginnen met het vertrouwen winnen van het veulen. Als dat goed gaat kan je hem aan het halster laten wennen en later leren om mee te stappen.

Heb jij ooit weleens een veulen opgevoed? Of als je nog tips hebt voor het opvoeden van een veulen, laat dat dan gerust weten! We lezen jouw reactie graag tegemoet.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 11 Average: 4.7]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *