Wat eten paarden?


Paarden zijn echte planteneters

Paarden zijn edele dieren en hebben een prachtige vacht en manen. Om dit zo te houden is het heel belangrijk dat een paard de juiste voeding krijgt. Alleen dan houd je de paarden in topconditie. Paarden behoren tot de herbivoren. Een ander woord voor een herbivoor is planteneter. Paarden behoren dus tot de groep van herkauwers waar koeien ook deel van uitmaken. Het grote verschil is dat koeien echte herkauwers zijn en paarden dat juist helemaal niet doen.

Wat geef je paarden te eten

Om je paard in topconditie te houden is het belangrijk om de juiste voeding te geven. Het eten wat je aan een paard kunt geven bestaat vooral gras of kuilgras ook hooi en mais horen op het menu te staan. Daarnaast kun je paarden ook paardenbrokjes geven.Paardenbrokjes worden ook wel mengvoer genoemd. Wat paarden ook graag willen eten zijn voederbieten,zemelen en een lekkere sappige appel of vers worteltje vinden ze ook niet te versmaden. Het suikerklontje dat weleens aan paarden wordt gegeven is wel een lekker snack maar behoort niet echt tot de normale gezonde voeding voor het paard. Wil je precies weten wat voor jouw paard de beste voeding is neem hierover een keer contact op met de dieren of vee arts.

Vergeet niet de paarden een liksteen te geven

Wat paarden ook echt nodig hebben is een liksteen die je in de wei kunt plaatsen Als je een liksteen gaat kopen let er dan wel goed op dat je een liksteen koopt die speciaal voor paarden is bedoeld. Een liksteen is niets anders dan een massief blok zout waar de paarden aan kunnen likken. In het natuurlijke voedsel van paarden komen te weinig natrium en andere mineralen voor. Om dit tekort aan te vullen is een liksteen plaatsen heel belangrijk.

Een groot gedeelte van de dag is een paard bezig met eten

Een paard besteed een groot gedeelte van de dag aan eten. Om precies te zijn is de tijd die het dier aan eten besteed zo ongeveer zestig procent van de dag. Een paard besteed hier dus een groot deel van de dag aan Daarom is het belangrijk en zinvol om er voor te zorgen dat een paard heel de dag onbeperkt kan eten. Daar bedoelen we mee dat paarden onbeperkt heel de dag ruwvoer mogen eten. Een voorbeeld van ruwvoer is hooi of gras.

Wat geef je een wat ouder paard te eten?

Een wat ouder paard heeft soms wat extra aandacht nodig wat betreft de voeding. Dit is vooral belangrijk om het paard zolang mogelijk in een goede conditie te houden. Toch komt het heel vaak voor dat oudere paarden heel erg gaan vermageren. Dit komt met name door dat oudere paarden vaak problemen hebben met het gebit. Door de jaren heen is het gebit ver afgesleten. Daardoor krijgen veel oudere paarden problemen met het kauwen en het eten van hooi of gras. Om ervoor te zorgen dat paarden toch de juiste hoeveelheid voeding binnen krijgen is er voor deze oudere paarden speciaal voer te koop. Dit voer wordt ook wel slobbber genoemd. Dit speciale voer of slobber bestaat uit droogvoerkorrels die je met water aan kunt maken. Op deze manier worden de korrels wat zachter ontstaat er een zachte slobber. Zo kan het wat oudere paard met gebitsproblemen deze korrels gemakkelijker eten. Als je meer wil weten over dit speciale voer voor oudere paarden. Bespreek dit dan een keer met de dieren of veearts. Als je paarden hebt die veel arbeid moeten verrichten dan kun je ze het beste wat energie rijk krachtvoer geven hier hebben ze meestal ook haver in verwerkt. Paarden houden dus het liefst van natuurlijk voedsel maar een aanvulling met wat paardenbrokjes kan helemaal geen kwaad. Met de juiste voeding blijven paarden in een goede gezondheid en topconditie.

Hou ze bezig

Het is dus belangrijk om je paard bezig te houden, verras je paard eens met iets anders zoals wortels of watermeloenen.

Klik om te beoordelen
[Totaal: 26 Gemiddelde: 4.5]
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *