Staart van je paard vlechten

Closeup paard met staartvlecht

Waarom vlecht je nou eigenlijk de staart van je paard? Het is mogelijk om de staart van je paard op meerdere manieren te vlechten. Stel je hebt een wedstrijd, dan geeft een gevlochten staart een nette uitstraling wat je extra punten kan opleveren. De staart vlechten is wel een lastig en een erg secuur werkje. Welke manieren er zijn en hoe je dit het beste en veiligste kan doen lees je in dit artikel!

 

Voorbereidingen

De voorbereidingen zijn erg belangrijk, zonder de voorbereidingen kan je eigenlijk niet goed de staart vlechten. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar zonder een schone staart is het bijna onmogelijk om een nette vlecht te maken. Er kan van alles tussen de staart zitten van je paard, van mest, takjes, stro en modder. Wat je moet doen met de staart, is om hem goed door te borstelen, zodat hij weer mooi vrij is.

Als de staart dan te vies is dan kan je de staart ook wassen. Gebruik hier groene zeep voor of speciale paardenshampoo, zorg ervoor dat je wel alles goed uitwast. Gebruik ook absoluut niet je gewone shampoo die je voor jezelf gebruikt. Paarden kunnen hier niet goed tegen en kunnen huidirritaties ervan krijgen. Je paard heeft vaak ook een paar korte losse haartjes die kunnen gaan irriteren en gaan schuren als je ze vlecht. Hiervoor kan je gaan toiletteren. Dat is een ander woord voor de kleine haartjes weg te knippen of weg te scheren.

 

Veilig gaan vlechten

De veiligheid is ook erg belangrijk. Je staat namelijk achter je paard voor een groot gedeelte en hiervoor heb je veel vertrouwen in je paard nodig. Je paard kan je namelijk niet zien als je achter hem staat en moet je dus extra voorzichtig zijn. Wat ook belangrijk is, is dat je paard niet schrikt. Zorg er dus voor dat hij weet wat je gaat doen en wat je daarvoor gebruikt. Als je hem bijvoorbeeld gaat scheren, laat hem eerst aan het geluid wennen. Het is dus ook slim om te oefenen met je paard, zodat hij minder snel schrikt, omdat hij weet wat er kan gebeuren en voor jezelf is het ook een stuk veiliger.

 

Wat heb je nodig?

Voor het vlechten van de staart van je paard heb je een paar dingen nodig. Zorg ervoor dat je de spullen al klaar hebt liggen, zodat je niet hoeft weg te lopen als je bezig bent. Het kan een risico zijn om weg te lopen, en is een goede voorbereiding dus erg slim. Voor het vlechten heb je de volgende dingen nodig:

 

Borstel/ kam

Zonder borstel en kam krijg je de klitten niet weg. Dit is wel erg belangrijk. Hierdoor wordt het vlechten ook een stuk makkelijker.

 

Klittenspray

Een klittenspray kan je gebruiken als je paard veel klitten heeft. Het grote voordeel is dat er minder haren met de borstel of kam mee gaan.

 

Krukje

Je zou misschien niet denken dat dit nodig zou zijn, maar onthoud dat een paard vaak best groot kan zijn. Het is mogelijk dat je er een tijd mee bezig bent. Daarom kan een krukje goed van past kan komen.

 

Elastiekjes

De elastiekjes klinken misschien heel erg voor de hand liggend, maar vergeet ze niet klaar te leggen. Zonder de elastiekjes kan je namelijk moeilijk vlechten.

 

Versiering als je wilt

Met versiering kan je zo gek doen als jij maar wilt. Je kan bijvoorbeeld lichtjes of bloemetjes in de staart verwerken, maar ook leuke glitter sliertjes.

Verschillende vlechten

Je hebt verschillende soorten vlechten die je bij je paard kan maken. Hier is een lijstje met een paar van de vlechten die je kan maken.

 

Simpele vlecht

De simpele, ook wel platte vlecht is 1 van de meest makkelijke vlechten om te maken. Je verdeelt de staart in drie gelijke plukken. En pluk 1 is de linker pluk, pluk 2 is de middelste pluk en pluk 3 is de rechter pluk. Wat je nu gaat doen is pluk 1 sta je over pluk 2 en pluk 3 sla je weer over pluk 1 heen. En dan herhaal je dit proces tot je aan het einde van de staart bent.

 

Invlecht/ Franse vlecht

Invlechten, ook wel Frans vlechten genoemd is iets lastiger dan een gewone vlecht. Maar hoe maak je een Franse vlecht?

Pak 3 gelijke plukken, pak vervolgens de 1e en 3e pluk vast en laat de 2e pluk los. Leg de 1e pluk over de 2epluk en vervolgens de 3e pluk weer over de 1e pluk te doen. Wat het nu alleen lastig maakt is telkens als je dit proces herhaalt, pak je wat extra loshangend haar wat nog aan de zijkant hangt.

 

Figuur invlechten

Wat het nog net wat leuker maakt, is als je leuke figuren in de staart van je paard kan maken. Denk aan een hartje, een spiraal of je eigen figuur. Deze vlechten zijn lastig uit te leggen en is eigenlijk alleen maar oefenen, oefenen en oefenen. Je leert je je eigen draai eraan te geven en misschien werk je zelf een leuk figuur wat je kan gebruiken.

 

Conclusie: Staart van je paard vlechten

Het is dus niet makkelijk en je hebt veel vertrouwen nodig in je paard. Blijf rustig en oefen met het vlechten van je paard of als je alleen al oefent met achter je paard staat. Zorg ook altijd voor een goede voorbereiding en vergeet niet dat het vlechten van de staart niet makkelijk is en je hebt er ook wel tijd voor nodig.

Heb jij de staart van je paard ingevlochten en dit artikel gelezen? Vertel ons wat jij ervan vond en of jij iets aan dit artikel had! We lezen jouw reactie graag tegemoet.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 8 Average: 4.8]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *