Wat eten paarden?

Een groot gedeelte van de dag besteed een paard zijn tijd aan eten. Om precies te zijn is de tijd die het dier aan eten besteed zo ongeveer zestig procent van de dag. Het is dus belangrijk en zinvol om ervoor te zorgen dat een paard heel de dag onbeperkt kan eten. Maar wat eten paarden nou precies?

 

Soorten voer

Paarden zijn edele dieren en hebben een prachtige vacht en manen. Om dit zo te houden is het heel belangrijk dat een paard de juiste voeding krijgt. Alleen dan houd je de paarden in topconditie. Paarden behoren tot de herbivoren, oftewel paarden zijn planteneters en moeten dus hun dagelijkse mineralen en vitaminen binnen krijgen. Hieronder staan de bekendste soorten voer:

 

Gras

Gras is erg rijk aan eiwitten en energie. Ook is het erg smakelijk, mede door de suikers die erin zitten. Ongeveer 80% van gras bestaat uit water. In het voorjaar kan het gras veel suikers hebben en dit kan gevaarlijk zijn voor een paard.

Gras grazen

 

Hooi

Hooi is eigenlijk gewoon gedroogd gras wat 5 tot 7 dagen door de zon is gedroogd op het land. Voorkom stoffig hooi. Als het hooi wel een beetje stoffig is, dompel het dan voor het voeren in een bak met water. Hooi kan onbeperkt gevoerd worden.

Hooi eten

 

Kuilgras

Vergeleken met hooi is kuilgras niet helemaal gedroogd gras. Het kan dienen als ruwvoer en is meer stofvrij dan hooi. Kuilgras kan wel snel gaan beschimmelen dus hou het altijd goed in de gaten.

Kuilgras eten paarden

 

Stro

Stro wordt gebruikt als bodembedekking in een stal, maar kan ook worden gebruikt als ruwvoer. Let alleen op dat te veel stro eten koliek of een slokdarmverstopping kan veroorzaken.

Stro

 

Ruwvoer

Voer zoals gras, hooi, kuil, luzerne en stro zijn voorbeelden van ruwvoer. Het is bij ruwvoer erg belangrijk om de hoeveelheid en het soort af te stemmen op het paard. Een jong paard zou bijvoorbeeld meer kunnen met ruwvoer van hoge kwaliteit dan een paard dat moet afvallen. 

Ruwvoer

 

Luzerne

Luzerne staat bekent om het lage suikergehalte en het hoge eiwitgehalte. Door het hoge eiwitgehalte is het goed voer voor sportpaarden die veel werken en spieren moeten opbouwen. Het wordt meestal gemengd met hooi of stro zodat een paard niet te veel eiwitten binnen krijgen.

 

Krachtvoer

Voer zoals haver, gerst, tarwe, spelt en mais zijn voorbeelden van krachtvoer. Elk paard heeft een kleine hoeveelheid krachtvoer nodig. Dat komt vanwege dat de voedingswaarde van krachtvoer hoger is dan van ruwvoer.

Krachtvoer paarden

 

Brok

Brokken komen in allerlei vormen en verschillende samenstellingen. Zo is er bijvoorbeeld merriebrok, hengstenbrok, sportbrok en nog veel meer. Alle brokken zijn zo samengesteld dat het genoeg vitamines en mineralen heeft. Brok is een mengvoer en bestaat dus uit verschillende grondstoffen. Vergeet niet om het soort brok af te stemmen op het paard. 

 

Muesli

Net als brokken is muesli mengvoer, ze bestaan uit verschillende grondstoffen. Muesli is een mix van granen met daarin, in de gewenste verhouding, mineralen en vitaminen. Die mineralen en vitaminen vind je vaak terug in de vorm van kleine korreltjes. Af en toe kan je er ook bietenpulp in terug vinden, dat maakt het smakelijk en voedzaam. 

Muesli paardenvoer

 

Granen

Voorbeelden van granen zijn have, gerst, mais, tarwe en spelt. Voer hier niet te veel van, anders kan het leiden tot voedingsstoornissen zoals koliek en hoefbevangenheid. Zorg ervoor dat je goed advies hebt van je dieren- of veearts.

Granen voer

Supplementen

In de paardenwereld heb je veel verschillende soorten supplementen. Het een is goed voor de hoeven en het ander weer voor de spieren. Een supplement is altijd om je dagelijkse voer mee aan te vullen en dus niet om los te geven. Hieronder vind je de vijf bekendste supplementen:

Magnesium

Na een zware inspanning door training of een wedstrijd kan een paard magnesiumtekort krijgen. Dit betekent dat het paard staat te trillen op zijn benen doordat de spieren samentrekken. Magnesium zorgt ervoor dat de spieren zich kunnen ontspannen.

Biotine

Biotine helpt met het behouden van gezonde hoeven en een gezonde vacht. Het is een zeer veilig supplement en dus geen ernstige bijwerkingen. Ook is biotine gemakkelijk te mixen door het voer.

Lijnzaad

Dit supplement heeft meerdere functies. Zo is het voor een gezondere spijsvertering, voor een glanzende vacht, het helpt bij het verharen, het is een ontstekingsremmer en ook nog eens een bron van energie. Dit allemaal komt vanwege dat het een hoge concentratie bevat van omega 3 en 6 vetzuren.

Lijnzaad

Selenium

Selenium kan je ook wel zien als vitamine E. Deze twee supplementen worden dan ook niet vaak samengevoegd. Allebei stimuleren ze het afvoeren van afvalstoffen in de spieren en daarmee versterken ze elkaar ook. Selenium en vitamine E worden vaak gebruikt bij sportpaarden.

Elektrolyten

Als een paard veel zweet, door bijvoorbeeld een hoge inspanning, verliest het dier ook gelijk een heleboel zout. Elektrolyten laat paarden water drinken door ze de hersenen een seintje te geven met dat ze ‘dorst’ hebben. Voor het beste effect geef je de Elektrolyten vlak voor of na de inspanning.

Voerschema

Elk paard is anders en elk paard heeft dus ook een ander voerschema. Kijk dus niet raar op als je het verschil ziet van voerbakken tussen een oud paard en een sportpaard. Er zijn een paar andere dingen waar je nog op moet letten als je een voerschema gaat samenstellen: Het ras van het paard, intensiviteit van trainingen, leeftijd, staat je paard in de wei waar hij onbeperkt gras kan eten, de periode van het jaar en of je paard drachtig is.

De beste volgorde om je paard te voeren is in de ochtend eerst ruwvoer en daarna pas krachtvoer. Dit heeft met de werking van de darmen te maken. Door ruwvoer komt de productie van speeksel en het maagdarmstelsel op gang en daarna wordt het krachtvoer, met alle supplementen, beter opgenomen.

Geef minimaal 3 keer per dag ruwvoer aan je paard. Paarden zijn van nature ruwvoer eters en zijn daar dan ook 14 tot 16 uur per dag mee bezig. Zorg er daarom voor dat er voldoende ruwvoer aanwezig is. De hoeveelheid ruwvoer is ongeveer 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Een paard van 300 kg zou dus ongeveer 4,5 kg ruwvoer moeten krijgen per dag.

De meeste paarden krijgen 1 – 3 kg krachtvoer per dag wat verdeeld wordt over kleine porties 2 á 4 keer per dag. Laat een paard niet langer dan 6 uur met een lege maag staan. En geef je paard nooit 2 uur voor een zware inspanning of training zijn voer. 

Oudere paarden

Een wat ouder paard heeft soms wat extra aandacht nodig wat betreft de voeding. Dit is vooral belangrijk om het paard zolang mogelijk in een goede conditie te houden. Toch komt het heel vaak voor dat oudere paarden heel erg gaan vermageren. Dit komt met name door dat oudere paarden vaak problemen hebben met het gebit. Door de jaren heen is het gebit ver afgesleten en wordt het moeilijker om hooi of gras te kauwen.

Om ervoor te zorgen dat oude paarden toch de juiste hoeveelheid voeding binnen krijgen is er voor deze paarden speciaal voer te koop. Dit voer wordt ook wel slobber genoemd. Slobber bestaat uit droogvoerkorrels die je met water aan kunt maken. Op deze manier worden de korrels wat zachter en ontstaat er slobber. Zo kan het wat oudere paard met gebitsproblemen deze korrels gemakkelijker eten. Als je meer wil weten over dit speciale voer voor oudere paarden, bespreek dit dan een keer met de dieren- of veearts.

Beloningen

Naast al het dagelijkse voer bestaan er ook nog beloningen. Dit kan je zien als een appel, wortel, suikerklontje of als een paardensnoepjes. Het suikerklontje dat weleens aan paarden wordt gegeven is wel een lekkere snack, maar behoort niet echt tot de normale gezonde voeding voor het paard. Hetzelfde geldt voor brood.

Wat je ook als beloning kan geven voor een paard is een liksteen. Als je een liksteen gaat kopen let er dan wel goed op dat je een liksteen koopt die speciaal voor paarden is bedoeld en met niet te veel kunstmatige smaakstoffen. Een liksteen is niets anders dan een massief blok zout waar de paarden aan kunnen likken.

Close up van een paard die een wortel op een tafel eet

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 16 Average: 4.6]

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *