Symptomen van Artrose bij paarden


Paard met Artrose

Net zoals bij mensen, kan Artrose ook bij paarden voorkomen. Dit is een degeneratieve ziekte die het kraakbeen tussen de gewrichten aantast. Het gewricht is het scharnier dat twee botten met elkaar verbindt. Dit scharnier wordt omhuld door een laagje kraakbeen en daar binnenin bevindt zich de gewrichtsvloeistof. Bij paarden die aan Artrose lijden, is dit laagje kraakbeen een stuk dunner, waardoor er eerder beschadigingen kunnen ontstaan. Als de Artrose zich in een vergevorderd stadium bevindt kan het moeilijk zijn voor het laagje kraakbeen om zichzelf te herstellen en in sommige gevallen blijft er zelfs geen kraakbeen meer over.
Dit heeft ten gevolg dat het betroffen gewricht minder goed kan bewegen en ook minder goed tegen schokken kan. Bij paarden kan Artrose in zowel de hals als de benen voorkomen.
Ook wordt het gewricht minder buigzaam. Het is mogelijk om bepaalde symptomen te herkennen, maar een röntgenfoto is toch nodig om zeker te weten of het paard aan Artrose lijdt.

Symptomen van Artrose bij paarden

Artrose kun je vaak herkennen aan de bewegingen van het paard na een rustperiode. Vaak zal het paard problemen hebben om op te staan en op gang te komen. Het betroffen gebied is dan vaak ook stijf en het is moeilijk om dit gebied te bewegen. In ernstige gevallen kan het zelfs zo zijn dat het paard kreupel wordt bij een verkeerde beweging.

Komt de Artrose in de hals voor dan zorgt dot voor moeilijkheid bij buigen en strekken. Ook kan het paard problemen vertonen bij het eten, en eet als er sprake is van Artrose in de hals ook een stuk minder.

Als je het vermoeden hebt dat je paard lijdt aan Artrose, dan is het van belang om een röntgenfoto te laten maken. Hier kan de arts goed op zien of dit inderdaad ook het geval is. Tussen het gewricht is namelijk in een normale situatie een spleet te zien. Bij Artrose is dat juist niet zo en raken de botten elkaar aan. Het kan ook zo zijn dat de botten al vervormd zijn, al is dit vaak het geval in een vergevorderd stadium.

Paard met dierenarts

De oorzaken van Artrose

Er zijn verschillende zaken die een oorzaak kunnen zijn van Artrose. Het is niet zeker of Artrose erfelijk is. Wel weten we dat milieufactoren een grote rol spelen.

Ouderdom

Naarmate het paard ouder wordt, wordt er ook minder kraakbeen aangemaakt, terwijl de afbraak gewoon doorgaat. Ouderdom is dus ook een van de voornaamste oorzaken van Artrose.

Te zware belasting

Bij overbelasting wordt het gewricht dus teveel belast, dit kan heel snel of juist stap voor stap gebeuren. Kraakbeen kan in dat geval ook een beschadiging oplopen. Bij race paarden is de kans op Artrose dan ook groter, omdat zij gedurende een lange periode te maken hebben met overbelasting.

Overgewicht

Net als bij mensen kan ook bij paarden overgewicht een rol spelen bij Artrose. Overgewicht zorgt namelijk ook in dit geval voor overbelasting van het gewricht en op den duur het kraakbeen.

Afwijkende stand van been of hoeven

Door een dergelijke afwijking is de belasting niet gelijk, waardoor een gewricht sterker belast wordt dan het andere. Dit kan leiden tot Artrose.

Een botbreuk

Als het bot na de breuk niet goed geneest kan een langdurige beschadiging optreden die mogelijk Artrose tot gevolg kan hebben.

Er zijn uiteraard nog een aantal andere mogelijke oorzaken van Artrose, maar deze vallen buiten het bestek van dit artikel. Bovengenoemde oorzaken komen het vaakst voor.

De gevolgen van Artrose

Wanneer er weinig tot geen kraakbeen overblijft tussen de botten kunnen deze tegen elkaar gaan schuren. Dit kan leiden tot uitsteeksels aan het gewricht en het gewricht kan zelfs dikker worden en zich omvormen. Dit zal ervoor zorgen dat bewegingen meer pijn zullen doen voor het paard, spieren worden slapper en het gewricht verstijft.

Artrose is bovendien een oorzaak van Artritis, een ontsteking van de gewrichten. Deze aandoening zorgt voor meer pijn en is vaak de reden om het paard te laten inslapen.

Dierenartsen met paard

Is Artrose te behandelen?

Tot op heden is het niet mogelijk om Artrose te genezen. Wel kan het proces aangenamer gemaakt worden en tevens kan de snelheid afgeremd worden. Bij de arts kan men supplementen en injecties verkrijgen voor het paard. Deze zorgen voor de aanmaak van de gewrichtsvloeistof. Dit heeft tot gevolg dat de gewrichten weer iets soepeler worden. Er zijn een aantal stoffen die hier een rol bij spelen en een bezoekje aan de dierenarts kan voor een heleboel opheldering zorgen.

Artrose zorgt er in elk geval voor dat het paard niet meer op hoog niveau kan sporten. Wel het recreatieve sporten is nog mogelijk. Net zoals bij mensen is een warming up en cooling down een aanrader voordat er beweging ondernomen wordt. Ook een schikdempend beslag kan helpen om het voor het paard aangenamer te maken. Pijnstillers en supplementen zijn waarschijnlijk nodig. Dit kunt u het paard geven in overleg met een dierenarts.

Wel is het van belang dat het paard niet alleen maar rust krijgt. Hierdoor worden de gewrichten alleen maar stijver. Een gezonde portie beweging behoudt dus de soepelheid. Zorg ervoor dat het paard zowel binnen als buiten op de weide voldoende beweegt. Gezien de beweging wel minder zal zijn, is het ook aan te raden de voeding aan te passen om overgewicht te voorkomen.

Klik om te beoordelen
[Totaal: 10 Gemiddelde: 4.7]
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 reacties op dit artikel.

 • Cathriona schreef:

  hoii ik kijk altijd op verschillende sites voor paardenziektes en info, en altijd leer ik weer wat meer 🙂
  Ik heb zelf ook een website, en ik vroeg me af of ik sommige info van uw site zou mogen gebruiken, en dan krijgt u natuurlijk ook wat reclame haha 🙂 xxx

  • Horseinfo redactie schreef:

   Tuurlijk mag dat, graag wel een bronvermelding met een link naar de pagina waar je de informatie vandaan hebt en je mag gebruiken wat je wilt! Groeten

 • Marit schreef:

  Haii, mijn verzorgpony kan niet meer rijden omdat hij dan kreupel loopt en dan heeft hij veel pijn zegmaar.
  Weet u misschien wat dit kan zijn, ik dacht zelf astrose maar hij heeft het alleen als er iemand op hem rijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *