Artrose bij paarden

Paarden achterhoeven closeup

Net zoals bij mensen, kan Artrose ook bij paarden voorkomen. Dit is een degeneratieve ziekte die het kraakbeen tussen de gewrichten aantast. Een gewricht is het scharnier dat twee botten met elkaar verbindt. Dit scharnier wordt omhuld door een laagje kraakbeen en daar binnenin bevindt zich de gewrichtsvloeistof. Bij paarden die aan Artrose lijden is dit laagje kraakbeen een stuk dunner, waardoor er eerder beschadigingen kunnen ontstaan. Als de Artrose zich in een vergevorderd stadium bevindt kan het moeilijk zijn voor het laagje kraakbeen om zichzelf te herstellen en in sommige gevallen blijft er zelfs helemaal geen kraakbeen meer over.

 

Symptomen van Artrose

Artrose kun je vaak herkennen aan de bewegingen van het paard na een rustperiode. Vaak zal een paard problemen hebben om op te staan en op gang te komen. In ernstige gevallen kan het zelfs zo zijn dat het paard kreupel wordt bij een verkeerde beweging. Als Artrose in de hals voor komt, dan zorgt dit voor moeilijkheden bij buigen en strekken. Ook kan een paard problemen vertonen bij het eten. Als een paard last heeft van Artrose in de hals kan het een stuk minder eten. 

Het is mogelijk om bepaalde symptomen te herkennen, maar als je het vermoeden hebt dat je paard aan Artrose lijdt, dan is het van belang om een röntgenfoto te laten maken.  Hier kan de arts goed op zien of dit inderdaad ook het geval is. Tussen het gewricht is namelijk in een normale situatie een spleet te zien. Bij Artrose is dat juist niet zo en raken de botten elkaar aan. Het kan ook zo zijn dat de botten al vervormd zijn, al is dit vaak pas het geval in een vergevorderd stadium. 

 

5 oorzaken van artrose

Het hebben of ontstaan van een Artrose bij een paard kan veel verschillende oorzaken hebben. Het is nog niet zeker of Artrose erfelijk is. Wel is het bekend dat milieufactoren een grote rol spelen. Hier hebben we een paar mogelijke oorzaken van Artrose op een rij gezet:

 

1.    Te zware belasting

Bij overbelasting wordt het gewricht te veel belast en het kraakbeen kan in dat geval een beschadiging oplopen. Paarden die zeer intensief en langdurig werken hebben dus ook meer kans op overbelasting.

 

2.    Ouderdom

Naarmate een paard ouder wordt, wordt er ook minder kraakbeen aangemaakt, terwijl de afbraak gewoon doorgaat. Ouderdom is dus ook een van de voornaamste oorzaken van Artrose.

 

3.    Overgewicht

Net als bij mensen kan ook bij paarden overgewicht een rol spelen bij Artrose. Overgewicht zorgt er namelijk ook voor overbelasting van een gewricht en op den duur het kraakbeen.

 

4.    Afwijkende stand van been of hoeven

Door een dergelijke afwijking is de belasting niet gelijk, waardoor een gewricht sterker belast wordt dan het andere. Dit kan dus ook leiden tot Artrose. 

 

5.    Een botbreuk

Als het bot na de breuk niet goed geneest kan een langdurige beschadiging optreden die mogelijk Artrose tot gevolg kan hebben.

Er zijn uiteraard nog een aantal andere mogelijke oorzaken van Artrose, maar deze genoemde oorzaken komen het vaakst voor.

 

De gevolgen: toenemende pijn en slappere spieren

Wanneer er weinig tot geen kraakbeen overblijft tussen de botten kunnen deze tegen elkaar gaan schuren. Dit kan leiden tot uitsteeksels aan het gewricht en het gewricht kan zelfs dikker worden en zich omvormen. Dit zal ervoor zorgen dat bewegingen erg veel pijn kan doen voor een paard. Ook worden spieren slapper en het gewricht verstijft. Het gevolg hiervan is dat gewrichten minder goed kunnen bewegen en slecht tegen schokken kunnen. Bij paarden kan Artrose in zowel de hals als de benen voorkomen. Ook wordt het gewricht minder buigzaam.

Artrose is bovendien een oorzaak van Artritis, een ontsteking van de gewrichten. Deze aandoening zorgt voor meer pijn en is vaak de reden om een paard te laten inslapen.

 

Is Artrose te behandelen?

Helaas is het tot nu niet mogelijk om Artrose te genezen. Wel zijn er medicijnen die het voor een paard met Artrose wat aangenamer kunnen maken. Natuurlijk zijn er injecties en supplementen te verkrijgen bij de arts. Deze kunnen zorgen voor de aanmaak van gewrichtsvloeistof. Dit zorgt ervoor dat de gewrichten weer iets soepeler kunnen bewegen. 

Een paard met Artrose zal niet meer op hoog niveau kunnen sporten. Wel is recreatieve sport nog mogelijk. Maar net als bij mensen is een warming up en cooling down erg van belang. Ook zijn er bepaalde voedingen die je paard zouden kunnen helpen, maar daarvoor is een bezoekje aan de dierenarts van belang. Een bezoekje van de dierenarts kan ook voor een heleboel opheldering zorgen. Omdat er minder beweging zal zijn, is het ook aan te raden de voeding aan te passen om overgewicht te voorkomen.

Het is heel erg belangrijk dat een paard met Artrose niet alleen maar rust krijgt. Hierdoor worden de gewrichten alleen maar stijver. Een gezonde portie beweging behoudt dus de soepelheid!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 11 Average: 4.8]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *