Hoe hoog kan een paard springen?


Springend paard

Er zijn verschillende paardenwedstrijden die we kunnen zien. Of we dit nu live zien of op televisie zien, we zijn steeds onder de indruk van hoe hoog het paard eigenlijk kan springen. Soms vragen we ons af hoe hoog paarden eigenlijk kunnen springen.

Springwedstrijden zijn nu zelfs een olympische sport geworden. Dit is al sinds 1900. Elk paard is anders, waardoor elk paard een andere hoogte kan springen. Daarom zijn er verschillende moeilijkheidsgraden. Dit wil zeggen dat er verschillende hoogten zijn waar paarden aan kunnen deelnemen. In de hoogste klasse springen de paarden over een hoogte van 1,35 meter. Maar bij de olympische spelen, moeten de paarden over een hoogte van 1 meter 60 springen. Wil je als amateur ruiter of amazone gaan springen zorg dat je dan wel gebruik maakt van een bodyprotector.

In het guiness book of records staat een record van de hoogste sprong van een paard. Deze hoogte is gemeten op 2 meter 47. Dit record staat er al in vanaf 1949 en is tot op de dag van vandaag nog steeds niet verbroken. Dit record is gehaald door het paard: Huaso ex-Faithful.

De vraag die we ons ook nog kunnen stellen is: waarover springen deze paarden eigenlijk? De antwoord op de vraag is redelijk gemakkelijk. De paarden kunnen springen over elk obstakel die ze op hun weg tegenkomen. Meestal in wedstrijden gaat dit over: losse balken, hekjes, muren of sloten.

Tijdens trainingsoefeneningen gaat men kijken hoe hoog hoe goed het paard kan springen via springoefeningen over bomen.
Springend paard zwart
Alle sprongen die gebeuren in wedstrijden of trainingen gebeuren wanneer er ook werkelijk een ruiter op de rug van het paard zit. Zo zal het paard een volledig parcours rijden waar het niet één maar verschillende sprongen zal moeten maken. Deze sprongen zijn vaak de oorzaak van verschillende hindernissen. Deze hindernissen verschillen vaak van vorm maar ook van hoogte of lengte. Maar ook de afstand tussen verschillende hindernissen kunnen verschillend zijn. In één wedstrijd kan het zijn dat er misschien 10 hindernissen zijn, maar in een andere wedstrijd kan het ook zijn dat er bijvoorbeeld 20 hindernissen zijn. Dit hangt allemaal af van welke wedstrijd het paard en de ruiter meedoet. Ook is het belangrijk dat de ruiter gebruik maakt van een goed zadel. Verschillende paarden zullen hetzelfde parcours afleggen en dan zal een jury beslissen welk paard het mooiste en het beste het parcours heeft afgelegd.

Er zijn twee verschillende sprongen die een paard kan doen. Ze kunnen hoogtesprongen doen maar een paard kan ook breedtesprongen doen.

Deze wedstrijden gebeuren vaak in open lucht maar het gebeurt ook vaak dat deze wedstrijden in een hal gebeurt. Dit hangt af van de locatie en de weersomstandigheden.

Er zijn verschillende grote en kleine wedstrijden. Sommige wedstrijden zijn wereldbekend. Jumping Amsterdam en CHIO zijn twee voorbeelden van bekende springwedstrijden.

Niet alle paarden zijn springpaarden. Vaak worden springpaarden gekweekt om zo mee te doen aan de verschillende wedstrijden. dit zijn meestal de warmbloedrassen. Het gebeurt vaak dat twee paarden die hoog kunnen springen met elkaar gekweekt worden. Zo kunnen ze dan een paard kweken die nog hoger kan springen.

Interessante video

Klik om te beoordelen
[Totaal: 14 Gemiddelde: 4.4]
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *