Hoe hoog kan een paard springen?

Bruin paard springt over hindernis tijdens springwedstrijd

Er zijn verschillende paardenwedstrijden die we kunnen zien. Of we dit nu live zien of op televisie kijken, we zijn steeds onder de indruk van hoe hoog het paard eigenlijk kan springen. Maar hoe hoog kunnen ze nou eigenlijk springen? In dit artikel kom je erachter!

 

Hoe werkt het springen met een paard?

Springwedstrijden zijn sinds 1900 een Olympische sport geworden. Doordat elk paard anders is en dus ook een andere hoogte kan springen, zijn er verschillende moeilijkheidsgraden bij springwedstrijden. Dit wil zeggen dat er verschillende hoogten zijn waar paarden aan kunnen deelnemen. In de hoogste klasse springen de paarden over een hoogte van 1 meter 35. Maar bij de Olympische Spelen moeten de paarden over een hoogte van 1 meter 60 springen.

Paarden kunnen springen over elk obstakel die ze op hun weg tegenkomen. Meestal in wedstrijden gaat dit over losse balken, hekjes, muren of sloten.

Het is erg belangrijk dat de ruiter gebruik maakt van een goed zadel. Als het zadel niet goed ligt zal het paard niet fijn over de rug lopen en daarmee niet ontspannen kunnen rijden. Dit kan leiden naar een zeer gevoelige rug en slechte bespiering.

Niet alle paarden zijn springpaarden. Vaak worden springpaarden gekweekt om zo mee te doen aan verschillende wedstrijden. Dit zijn meestal de warmbloedrassen. Het gebeurt vaak dat twee paarden die hoog kunnen springen met elkaar gekweekt worden. Zo kunnen ze dan en paard kweken die nog hoger kan springen.

 

Hoe werken springwedstrijden?

Alle sprongen die gebeuren in wedstrijden of trainingen gebeuren wanneer er ook werkelijk een ruiter op de rug van het paard zit. Zo zal het paard een volledig parcours rijden waar het niet één maar verschillende sprongen zal moeten maken. Deze sprongen zijn vaan de oorzaak van verschillende hindernissen. De hindernissen verschillen ook nog eens vaak van vorm maar ook van lengte of hoogte. De afstand tussen verschillende hindernissen kunnen ook verschillen. In één wedstrijd kan het zijn dat er misschien 10 hindernissen zijn, maar in een andere wedstrijd kan het ook zijn dat er bijvoorbeeld 20 hindernissen zijn. Dit hangt allemaal af van de wedstrijd waar het paard en de ruiter aan meedoen.

Verschillende paarden leggen hetzelfde parcours af en dan zal de jury beslissen welk paard het mooiste en het beste het parcours heeft afgelegd. Deze wedstrijden gebeuren vaak in open lucht maar het gebeurt ook vaak dat deze wedstrijden in een hal gebeurt. Dit hangt af van de locatie en de weersomstandigheden. Er zijn namelijk verschillende wedstrijden, grote en kleine. Sommige wedstrijden zijn wereldbekend zoals Jumping Amsterdam en CHIO.

Paard springt over hindernis tijdens springwedstrijd
Paard maakt landing over hindernis tijdens springwedstrijd

De voorwaarden om mee te kunnen doen aan een springwedstrijd

Als je 8 jaar bent geworden mag je deelnemen aan ponyspringwedstrijden. Behalve als je pony kleiner is dan 137 cm, dan mag je al meedoen vanaf je zevende. In hetzelfde jaar dat je 12 wordt mag je starten bij de paarden. Als je 19 wordt ben je verplicht om mee te doen aan paardenspringwedstrijden en mag je dus niet meer bij de pony’s starten.

Ben je van plan mee te doen aan een wedstrijd die meetelt voor punten, ben je verplicht om lid te zijn van een vereniging die lid is van de KNHS. Alleen dan kan je deelnemen aan een KNHS-wedstrijd. Ook moet je pony of paard de juiste inentingen hebben gehad, een paspoort hebben en gechipt zijn.

 

Soorten manier waarop een paard kan springen

Er zijn twee verschillende sprongen die een paard kan springen. Ze kunnen hoogtesprongen doen maar een paard kan ook breedtesprongen doen. Bij een hoogtesprong springt een paard zo hoog mogelijk.

 

Wat is het hoogste dat een paard ooit heeft gesprongen?

In het Guinness Book of Records staat een record van de hoogste sprong van een paard. Deze hoogte is gemeten op 2 meter 47. Dit record staat er al in vanaf 1949 en is tot op de dag van vandaag nog steeds niet verbroken. Dit record is gehaald door het paard: Huaso ex-Faithful.

Huaso begon zijn leven als een racepaard, maar nadat ze erachter waren gekomen dat dit niet zijn specialiteit was gingen ze iets anders met hem proberen. Zo kwamen ze uit bij een springpaard. Huaso heeft op 16-jarige leeftijd het wereldrecord verbroken. Nadat record is Huaso nooit meer gereden en met pensioen gegaan. Op 24 augustus 1961 overleed hij op een natuurlijke manier met een leeftijd van 28.

 

Conclusie: hoe hoog kan een paard springen?

Hoe hoog een paard kan springen verschilt dus per paard. Niet alle paarden zijn springpaarden, daar worden ze namelijk op gekweekt. Het hoogste wat een paard ooit heeft gesprongen is gemeten op 2 meter 47, dit record is gehaald door Huaso ex-Faithful.

We zijn erg benieuwd om te horen naar jouw ervaring als het aankomt op springen met je paard. Wat is het hoogste dat jij ooit met je paard hebt gesprongen? We lezen jouw reactie graag tegemoet!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 11 Average: 4.7]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *