Haflinger

Haflinger in de weide aan het galopperen

Geschiedenis: begonnen in Zuid-Tirol

De Halflinger komt oorspronkelijk uit Zuid-Tirol, wat nu Italië is. De Halflinger ontstond rond 1874, in het plaatsje Halflinger, hier heeft het paard zijn naam ook aan te danken. De Halflinger is een kruising van een Arabisch volbloed, en de Halflinger lijkt hier ook op.  Doordat de Halflinger pony uit een lastig gebied komen, zijn ze erg sterk, maar ook gezond. De pony’s zijn zo gezond door de vele beweging die ze hebben, maar ook omdat de plek waar ze vandaan kwamen vol voedingsstoffen waren die erg goed waren voor de pony. De Halflinger werd veel ingezet voor de Oorlogen. Hierdoor heeft hij het ook erg zwaar gehad. Door fokkers die de pony wilde beschermen en voor de landbouw ingezet werden. Heeft ervoor gezorgd dat ze niet zijn uitgestorven.

 

Karakter: lief, rustig, sterk en hij zal je niet snel afschrikken

De Halflinger pony is erg rustig en is schrikt niet snel mensen af. Dit komt omdat hij zich erg bewust is van wat hij doet. Hij denkt veel na. Hier haalt de pony veel voordelen uit. Hij zal niet snel problemen ontwijken of uit de weg gaan, maar hij denkt na of er een oplossing is om bijvoorbeeld alsnog iets te gaan doen. De Halflinger is daarom niet iemand die opgeeft en ook graag wil werken. De Halflinger kan voor meerdere dingen gebruikt worden.

 

Lessen

Lespony’s zijn goed voor manage en voor kinderen of volwassenen die graag paardrijden, maar zelf geen paard hebben. De Halflinger pony is hier goed voor, omdat ze rustig zijn en ze denken veel na waardoor ze ervan bewust zijn dat ze niet alleen zijn.  Ze zullen hierdoor ook niet snel mensen afschrikken.

 

Trekpaard

Je paard trekt een koets of wagen. Vroeger werd dit vooral ingezet voor in de landbouw en voor als vervoersmiddel. Nu wordt alleen de koets nog gebruikt voor wandelingen of voor evenementen. De Halflinger pony kan dit goed, omdat ze niet te groot zijn, maar wel erg sterk. Hun lichaam, maar ook benen kunnen makkelijk een wagen trekken

 

Uiterlijk

De Halflinger pony is niet groot en zijn stokmaat ligt ongeveer tussen de 1,35 en de 1,50. Ze zijn stevig gebouwd. Niet alleen in hun benen, maar ook hun nek en het hele lichaam. Hierdoor ogen ze erg stevig en ongezond, maar dat is helemaal niet zo. De kleuren waarin je de Halflinger kan vinden zijn vooral voskleuren. Dat kan dan verschillen van roodvos tot melkvos. De manen en staart zijn relatief dik, en zie je vooral in een wittige kleur. Ook is het toegestaan volgens het stamboek voor Halflinger pony’s om de pony witten sokken te geven, maar alsnog zal je dit niet vaak zien.

Verzorging: genoeg beweging en leuke oefeningen

De Halflinger pony’s zijn over het algemeen erg gezond. Toch moet je er zelf ook voor zorgen dat ze gezond blijven. Ze houden ervan om te eten, let erop dat je hem dus niet te veel geeft, want ze komen nogal snel aan. Zorg er ook voor dat ze genoeg beweging krijgen. Ze vinden het namelijk erg leuk om dingen te doen en zo train je ze ook op je eigen manier. Net alles zo’n beetje alle pony’s houdt de halflinger ook wel van wat extra aandacht. Borstel hem af en toe net wat langer en geef hem wat extra aandacht.

Ook is er natuurlijk een basis die je nodig hebt om je paard of pony te kunnen schoonmaken. Lees wat je allemaal nodig moet hebben in je poetskist in dit artikel: Wat er niet in jouw poetskist mag ontbreken

 

Ziekte: Maanblindheid

Maanblindheid, wordt ook uveitis, recidiverende uveitis of Equine Recidiverende uveitis (ERU) genoemd. Dat is een ontsteking bij de iris en diepe delen van het oog. De maanblindheid komt meestal niet in beide ogen voor. Maanblindheid is wel een ziekte die je meteen moet aangeven bij je dierenarts.

 

Erkenning

De Halflinger pony is wel erkent in Nederland volgens het officiële stamboek voor de Halflinger pony. In het stamboek kan je vinden wat de geschiedenis is van de pony, alle kenmerken en hoe de pony gefokt moet worden en welke eisen die dan moet hebben.

 

Heb jij al een Halflinger of wil je er één?

Als jij nou een Halflinger wilt, weet dat ze sterk, betrouwbaar, lief en rustig zijn en dat ze je niet snel zullen afschrikken. Hou er wel rekening mee dat je pony genoeg beweging krijgt en dat je hem soms net wat extra aandacht geeft.

Heb jij zelf een Halflinger pony en wil je je ervaring delen, of mist er iets in het artikel? Laat het ons weten.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 14 Average: 4.5]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *