Hier moet je op letten voor je een paard koopt

Bruin paard staat vastgemaakt tussen twee stallen

Er is geen twijfel over mogelijk dat paarden geweldig zijn, en daarom wil je er vast één voor jezelf kopen. Er zijn echter een hoop dingen die je moet weten voor je daadwerkelijk een paard koopt. Een paar kost namelijk niet alleen veel tijd, inzet, werk en ook nog eens veel geld. Hieronder een aantal dingen die je moet onthouden:

 

Een paard kost geld

Mensen die nieuw zijn in het houden van een paard onderschatten vaak de kosten. Er zijn verschillende uitgaven waar je rekening mee moet houden:

 

Aankoop

De aankoop van een paard is het belangrijkste van het lijstje. Denk er goed over na wat voor paard je wilt. Wil je er wedstrijden mee gaan rijden? Buitenritten? Of wil je helemaal niet rijden? Misschien lijkt het je wel leuk om een kleine pony te hebben waarmee je vrijheidsdressuur kan doen.

 

Stallingskosten

Een paard heeft een box nodig, in de meeste gevallen kost dit geld. Je hebt verschillende soorten pensionstallen en dus ook verschillende soorten prijsverschillen. Als je een pensionstal wilt waar je gebruik kunt maken van faciliteiten zoals een bak, een stapmolen, een longeerbak, paddocks en weiland betaal je een stuk meer dan alleen maar een box. Je kan ook kiezen voor een schuil- of uitloopstal.

 

Voeding

Op sommige pensionstallen is de stalling inclusief voeding, echter is dit niet altijd het geval. Zorg daarom dat je een duidelijk beeld hebt van wat wel en wat niet inbegrepen is. Als je een hele goedkope pensionstal gevonden hebt komt het vaak omdat er extra kosten zoals voer zijn weggelaten. Voer is heel belangrijk voor een gezond paard. Meer vragen over voer? Kijk op ‘wat eten paarden?’.

 

Dierenarts

Zoals met elk dier zal je ook met een paard wel eens bij een Nederlands dierenartsenregister komen, dit is echter vaak een stuk duurder dan voor kleinere huisdieren. Ga ervan uit dat je tussen de 500 en 1000 euro per jaar aan dierenartskosten kwijt bent. Voor bijvoorbeeld het ontwormen en de vaccinaties. Als je dit niet kwijt bent is het mooi meegenomen, maar je zal er altijd rekening mee moeten houden. Daarbij als je paard een blessure oploopt wordt het een nog duurdere behandeling.

 

De hoefsmid

Wel of geen ijzers onder de hoeven van je paard? Bij allebei de mogelijkheden moet je paard om de zoveel weken naar de hoefsmid toe. Zorg dat je de kosten hiervan weet voordat je een paard koop. Je kan een keer een hoefsmid opbellen en vragen wat de prijs is, of op een website kijken van een hoefsmid. Bedenk ook dat een paard de ijzers kan verliezen, waardoor het best weleens zal gebeuren dat een hoefsmid extra langs moet komen om het verloren ijzer te vervangen.

 

Tandarts

Net als mensen moeten paarden ook naar de tandarts. Twee keer per jaar moeten de tanden gevijld worden. Meestal komt hier ook een verdoving bij kijken en kost dat weer extra geld. Als er iets mis is met de tanden van je paard kan je zeker rekenen op een hoger bedrag.

 

Benodigdheden

Je paard zal meer nodig hebben dan alleen maar een stal, denk bijvoorbeeld aan dekens (een zomerdeken, een winterdeken, een uitstapdeken, een regendeken, een zweetdeken), een zadel, borstels en andere poetsspullen, een halster, peeskappen, zadeldekjes, een hoofdstel, springschoenen en nog veel meer. De kosten hiervan kunnen hoog oplopen.

 

Kleding

Niet alleen het paard maar ook jij moet aangekleed worden. Denk hierbij aan rijbroek, rijlaarzen, sporen, een zweep en andere spullen. Ook moet je aan je eigen veiligheid denken door het aanschaffen van een goede cap en eventueel een bodyprotector.

 

Vervoer

Ben je van plan om wedstrijden te gaan rijden op een ander terrein? Misschien is het dan makkelijk om een trailer of vrachtwagen, voor meerdere paarden, aan te schaffen. Je kan een trailer ook huren of lenen van vrienden of familie. Als je een kostenplaatje gaat maken, vergeet dan niet de brandstof erbij mee te rekenen.

 

Onverwachte kosten

Wanneer je een paard hebt zal je ten alle tijden geld apart moeten houden voor onverwachtse kosten. Het kan zomaar zijn dat het paard naar de dierenarts moet, of je bent gevallen en je hebt echt een cap nodig (na een val altijd de cap vervangen). Misschien wil je wel gaan lessen met je paard, dan betaal je ook nog eens lesgeld.

Wat zijn de basisbehoeften van een paard?

Als eigenaar van een paard komen er grote verantwoordelijkheden bij kijken. Paarden hebben veel aandacht en tijd nodig en dat moet je ze maar net kunnen geven. Ook zijn er een paar basisbehoeften die erbij komen kijken om je paard gezond te houden.

Een paard is ongeveer zestig procent van de dag bezig met eten. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat een paard goed voer en onbeperkt ruwvoer heeft. Ook is vers drinkwater een pré. Ze moeten altijd toegang kunnen hebben tot schoon en vers drinkwater.

Niet alleen voedsel en water is belangrijke, vrije beweging ook. Paarden komen oorspronkelijk van de steppe, dit betekent dat ze veel bewegingsruimte hadden en de hele dag door bewogen. Van nature zijn paarden er dus niet voor gemaakt om de hele dag stil te staan in hun stal. De ruimte om genoeg te kunnen bewegen hebben ze ook nodig.

Paarden zijn kuddedieren wat betekent dat ze sociaal contact nodig hebben. Zet daarom een paard nooit in een afgesloten stal of waar hij geen andere paarden in de buurt heeft. Zorg er minimaal voor dat het paard andere paarden kan zien.

 

De zoektocht naar een paard

Als je weet dat je genoeg tijd hebt, genoeg geld en genoeg inzet dan kan je zoektocht beginnen. De zoektocht naar een paard is van zichzelf al een hele uitdaging en neemt ook veel tijd in beslag. Als echte paardenliefhebber zou je die tijd ervoor over hebben, je wilt immers wel een paard dat bij je past.

Je begint met eisen voor je eigen paard stellen. Wil je een merrie of toch een ruin? Naar welke leeftijdscategorie ben je op zoek? Is er een bepaalde discipline waar je je op wilt focussen? En de belangrijkste vraag, tussen welke prijsklasse ga je zoeken? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kan stellen voor de zoektocht naar je paard.

Nadat je je eisen hebt opgesteld is het tijd om op internet te kijken. Op internet zou je kunnen zoeken naar sites die paarden verkopen of je kan een kijkje nemen op Marktplaats. Naast internet zou je ook nog stallen zelf kunnen bezoeken of misschien weten familieleden of kennissen wel een paard voor je.

Heb je een leuk paard gevonden die aan al je eisen voldoet? Neem dan contact op met de verkoper. Je kan ervoor kiezen om je paard te laten keuren om er zeker van te zijn dat er niks mis is. Dit kan je later een hoop geld besparen. Ook is het verstandig om iemand mee te nemen die er veel verstand van heeft, bijvoorbeeld je rijinstructeur.

 

Niet elk paard is hetzelfde

Wil je een eigen paard en heb je al een paar jaar een verzorgpaard gehad? Onthoud dan wel dat de kans dat je een paard vindt welke kwá karakter op je verzorgpaard lijkt vrij klein is. Net als bij mensen is elk paard uniek. Het kan dus gebeuren dat een paard niet aan je verwachtingen voldoet. Ook kan het zo zijn dat je pas na langere tijd opmerkt dat een paard bepaalde gebreken heeft. Laat om die reden een paard altijd keuren.

Een paard is een levend dier en het is ook niet zomaar een aankoop. Er zijn een hoop dingen waar je dus over na moet denken, zoals hoeveel gaat het in totaal kosten? En heb je wel tijd genoeg? Het hebben van een paard klinkt leuk maar als het elke keer gehaast wordt is de kans er dat het nog meer als een verplichting gaat voelen. Denk er dus goed over na en neem geen overhaaste beslissingen.

Wil je meer weten over wat je moet weten voordat je een paard gaat kopen? Lees dan dit artikel: Dit moet je jezelf afvragen voordat je een paard koopt

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 9 Average: 4.2]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *