Weet wat je draagt, tips en weetjes


Horse Water

Bij ruitersport is het dragen van de juiste kleding van groot belang. De kleding die je draagt bij paardrijden is gemaakt voor jouw veiligheid. Toch zijn er veel mensen niet op de hoogte waar je op moet letten bij de aankoop van paardrijkleding. In dit artikel komen een aantal onderwerpen aan bod om je te helpen de beste keuze te maken voor jou.

Maatkleding voor kinderen

 

Paardrijkleding is voor kinderen in de groei altijd wat lastiger dan dat je het voor jezelf koopt. Het belangrijkste is de juiste maat en het mooiste zou zijn, ook modieus. Ouders kopen meestal een maatje groter voor hun kinderen, zodat ze erin kunnen groeien. Toch kun je dat beter niet doen met paardrijkleding. Deze kleding is gemaakt voor de paardensport en een te ruime broek of laars kan onveilig zijn met rijden. Koop kleding wat goed aansluit in de juiste maat. Een tip: Koop geen duur merk, want een kind kan binnen korte tijd erin uitgegroeid zijn.

Horse children

Rijbroeken

In de ruitersport is een paardrijbroek onmisbaar en bovendien heeft het de functie om je te beschermen tegen schuurplekken en doorrijden. Een paardrijbroek beschermt je ook tegen regen ,kou en een betere grip op het zadel. Zorg dat een rijbroek nooit te strak of te los zit. Het moet goed bij je lichaam aansluiten, want je kan er tijdens het rijden last van krijgen. Er zijn rijbroeken met kunst of leren zitvlak, maar heb je het liever niet, dan kan je ook kiezen zonder zitvlak. Ook kun je kiezen tussen klittenband bij de enkels of wat de meeste ruiters kiezen, voor de elastische stof bij de enkels. Er zijn tegenwoordig rijbroeken met siliconen kniestukken aan de binnenzijde van de benen, wat voor meer grip kan zorgen. Een rijbroek kan je in allerlei (print)kleuren kopen tegenwoordig. Tip: Kies een rijbroek van goede kwaliteit, omdat je hem regelmatig gaat gebruiken en daarom duurzamer is dan een goedkopere.

Rijcaps

Het dragen van een cap is verplicht bij paardrijden. Het beschermt je hoofd als je van je paard afvalt. Hoofdletsel komt regelmatig voor bij mensen die geen cap op hebben. Let op de volgende punten bij het aanschaffen van een goede cap.

 • Laat je goed adviseren
 • Goede pasvorm, een cap mag nooit te klem of te los zitten.
 • Ventilatie
 • Let op de veiligheidssluiting(driepuntssluiting)
 • Een goede veiligheidscap draagt een keurmerk die aan alle veiligheidsmaatregelen voldoet

Een goede cap heeft een harde schaal en een kinband met veiligheidssluiting. Tip: Koop een nieuwe cap als je een val hebt gemaakt en er schade is ontstaan. De kans bestaat dat de schokdemping niet meer voldoet aan de veiligheid.

Bodyprotectors

En dit is waarom je een bodyprotector nodig hebt.

Veilig paardrijden is niet alleen je hoofd beschermen door een cap te dragen, maar ook je lichaam beschermen tegen een eventuele val. Een bodyprotector is een strak zittend vest om je bovenlichaam te beschermen. Een beschermer kan ernstige blessures voorkomen. Het verkleint de kans op gekneusde ribben en beschermt je wervelkolom tegen een val. Er zijn verschillende bodyprotectors, kies altijd een beschermer die voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Een bodyprotector is alleen verplicht bij bepaalde takken van de ruitersport, toch is het aan te raden om bij paardrijden altijd een beschermer te dragen. Tip: Soms past een bodyprotector niet meteen geef het een paar minuten, het schuimstof van de bodyprotector kan zich goed aanpassen tot je lichaamstemperatuur. Een bodyprotector moet strak zitten, maar mag nooit afknellen. Draag daarom nooit te dikke kleding onder je bescherming. Een dunne laag geeft meer draagcomfort.

Horse kleding

Rijlaarzen

 

Paardrijlaarzen zijn verplicht tijdens het uitoefenen van de paardensport. Ze zorgen voor een betere houding in het zadel en je voeten hebben meer grip in een beugel. Het geeft tevens versteviging aan scheenbenen en enkels. Je hebt (kunst)leren laarzen, maar ook rubberen. De pasvorm van een goede rijlaars is belangrijk voor het draagcomfort. Rijlaarzen moeten nauw aansluiten om je benen, enkel en voeten. Een rijlaars kan na verloop altijd nog een beetje inzakken, daarom moet de rand van de laars net onder de knie zitten. Rijlaarzen hebben meestal een ritssluiting en kunnen makkelijk aan- en uitgetrokken worden. Je kunt ook kiezen voor de laarzen met veters, de zogenaamde fieldlaarzen voor een meer stijlvolle look.
Jodhpurse
Dit is een wat ouderwetse rijschoen ter hoogte van een enkellaarsje. Het heeft een klassieke uitstraling en met een (mini)chaps vormt het een mooi geheel. Jodhpurse zijn speciaal voor het paardrijden ontwikkeld, zodat je een goede grip hebt in de beugels door het kleine hakje eronder. De schoenen zijn meestal verkrijgbaar in leer, maar ook te koop in de rubberen variant.
Tip: Leer heeft een langere levensduur als je er zorgvuldig mee omgaat en goed onderhoud.

 

Klik om te beoordelen
[Totaal: 13 Gemiddelde: 4.5]
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *