Waarom paardrijden met een bodyprotector?


Paard met ruiter

Een bodyprotector beschermt je lichaam tegen mogelijke blessures tijdens het paardrijden. Door een val van een paard kun je altijd in meerdere of mindere mate geblesseerd raken. Vaak valt ‘het goed uit’ zoals men in de volksmond zegt. Gelukkig loop je niet bij iedere val van een paard een blessure op. Maar mét een bodyprotector ben je veel beter beschermd dan zonder bodyprotector. Je kunt soms nog wel geblesseerd raken, maar de blessures zijn dan minder erg. Volledige bescherming biedt een bodyprotector dus niet.

De bodyprotector

Een bodyprotector is een soort beschermend vest en biedt bescherming tijdens een val van het paard. Het beschermt de wervelkolom, ribbenkast en de onderliggende organen. Dit kan gekneusde of gebroken ribben voorkomen. Een bodyprotector beschermt je tijdens de val, vaak is de blessure dan minder ernstig. Je kunt tegen een harde bodem terechtkomen of tegen een boom, of een hindernis. Aan de achterzijde is de bodyprotector langer dan aan de voorzijde. De rug wordt tot en met het staartbotje beschermd door de bodyprotector.
Een bodyprotector wordt vervaardigd uit een speciaal soort schuim, namelijk het memoryfoam. Dit soort schuim reageert op warmte. Door de lichaamswarmte wordt het foam warmer. Op deze manier wordt het foam soepeler en past het zich aan de vorm van het lichaam aan. Er zijn verschillende kwaliteiten bodyprotectors met daarin verschillende soorten memoryfoam in de handel. De duurdere bodyprotector zijn veelal van een betere kwaliteit memoryfoam voorzien. De constructie van een bodyprotector is van groot belang voor het dragen. Een comfortabele bodyprotector is meestal uit diverse lagen memoryfoam opgebouwd.

Waar moet je bij de maatkeuze op letten?

Een bodyprotector mag niet knellen en moet goed passen. De pasvorm is heel belangrijk. Laat u professioneel adviseren. Neem ruimschoots de tijd voor het passen van een bodyprotector. Een bodyprotector doet het beste zijn werk als deze zo dicht mogelijk op de huid zit. Het is aan te raden om enkel een t-shirt onder de protector te dragen. Bij koud weer kun je een warme jas of een dikke trui over de bodyprotector dragen.
Ga, tijdens het passen, met de bodyprotector aan op stoel zitten. Neem verschillende houdingen aan. Zo kun je controleren of je de juiste maat aan hebt. Houd, gedurende het passen, de bodywarmer een tijdje, minimaal 5 minuten, aan. De bodyprotector moet eerst jouw lichaamswarmte opnemen, voordat deze de vorm van je lichaam aan neemt. Het is belangrijk om in de gaten te houden dat er op de rugzijde ongeveer 12 centimeter tussen de onderkant van de bodyprotector en de stoel zit. Dan past de bodyprotector echt goed. Een bodyprotector zit zelfs beter dan de meeste mensen vaak denken.

Man valt van paard

Veiligheidseisen bodyprotector

De bodyprotector die de nodige bescherming biedt voldoet aan veiligheidseisen. Deze eisen zijn vastgelegd door het Britse veiligheidsinstituut Beta. Dit instituut test jaarlijks van ieder merk meerdere exemplaren, zodat de kwaliteit op dit gebied gewaarborgd is. Er wordt onderscheid gemaakt in level 1 tot en met 3. Level 3 zorgt voor de beste bescherming tijdens het paardrijden. Dit level is nodig voor beginnende en gevorderde ruiters en amazones. Dus als je een bodyprotector wilt aanschaffen, let dan op of de bodyprotector Europees gecertificeerd is met de veiligheidseis: Beta 2000 level 3 paars. Daarbij is het tegenwoordig op de meeste pensionstallen en maneges verplicht een bodyprotector en een cap te dragen.

De levels

Level 3 met paars label beschermt het lichaam tijdens het springen en het rijden op de weg. Ook bij een cross en tijdens het berijden van jonge paarden. Beginnende ruiters en amazones hebben level 3 nodig.
Level 2 met bruin label is bedoeld voor ruiters en amazones, die rijden in een omgeving met een zachte ondergrond.
Level 1 met zwart label is geschikt voor jockeys en niet voor ruiters en amazones.

Ons advies

De prijs van de bodyprotector zegt meestal niets over de veiligheid. Let er vooral op of de bodyprotector aan de hierboven genoemde eisen voldoet. Echter, een duurdere bodyprotector heeft dikwijls een hoger draagcomfort.

Klik om te beoordelen
[Totaal: 16 Gemiddelde: 4.6]
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *