Waarom hebben paarden hoefijzers?

Paard hoefijzer closeup

Misschien heb je ooit weleens een hoefijzer bij een paard gezien, of heeft jouw paard zelf hoefijzers. Maar waarom heeft een paard nu eigenlijk hoefijzers, en wat is een hoefijzer? Kom er in dit artikel achter! 

 

Wat is een hoefijzer eigenlijk?

Het is eigenlijk een stuk metaal in de vorm van een hoef van een paard. Ze kunnen ook gemaakt worden van een ander materiaal, maar ijzer komt het meest voor. Voor elke discipline wordt er een ander materiaal gebruikt. Zo wordt bijvoorbeeld bij dravers aluminium gebruikt, omdat dat lichter is.

Hoefijzers worden vastgezet door metalen nagels die in de buitenste rand van de hoef worden getimmerd. Dit doet natuurlijk geen pijn.

 

Waarom hoefijzers?

Een hoefijzers wordt gebruikt als bescherming voor de hoeven. Een hoef van een paard bestaat uit dezelfde stof als jouw nagels. Dus dat kan gaan slijten of afbreken. Ook omdat wij ruiters ook wel eens over een verharde weg moeten. Hoefijzers zijn eigenlijk hetzelfde als schoenen voor een mens. Naast dat, zorgt een hoefijzer ook voor dat een paard weer stabiel kan staan en fijn kan lopen. Wist je dat dit belangrijk is voor het hele lichaam van een paard? Wanneer de voeten niet goed staat, raakt het hele lichaam van een paard uit balans en kunnen sommige delen zelfs overbelast raken.

Hoefijzers zijn niet altijd goed voor een paard. Het kan ook zijn dat jouw paard te zachte hoeven heeft en het dus een risico kan zijn om hoefijzers vast te laten zetten. Door een onstevige hoefrand kan de hoef dus gaan afbrokkelen. Gelukkig is dit altijd te bespreken met een hoefsmid. Die kan altijd raad geven over de voeten van je paard.

 

Wat doet een hoefsmid?

Je kan het wel zien als manicuur voor je paard. De hoefsmid onderhoudt de hoeven van een paard. Hij kijkt naar welke hoefijzers het best past bij een paard en meet het precies af. 1 keer in de 6 tot 8 weken is het nodig om een hoefsmid te laten kijken naar de voeten van je paard voor controle, om te kijken of alles nog lekker zit en of je paard nog recht op zijn benen staat. Naast alleen een hoefijzers vastzetten zorgt de hoefsmid ook dat de hoef wordt bekapt, bijgevijld en dat de randen mooi zijn afgesneden, om slijtage te voorkomen. Het bekappen van een hoef is hetzelfde als knippen.

 

Conclusie: Waarom hebben paarden hoefijzers?

De reden dat paarden dus hoefijzers hebben is om het slijten en afbreken van hoeven tegen te gaan. Een hoefsmid kan de hoefijzers bij je paard zetten en ze eraf halen. 1 keer in de 6 tot 8 weken moeten de hoeven van je paard gecontroleerd worden en bijgevijld.

 

Heeft jouw paard hoefijzers? Laat het ons weten in de reacties, we lezen jouw reactie graag tegemoet!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 14 Average: 4.7]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *