Waar je op moet letten als je op buitenrit gaat

Buitenrit in het bos met vier paarden en vier mensen

Veilig op pad met je paard 

Op buitenrit gaan met je paard klink enorm aantrekken en tóch vinden we het vaak best spannend. Dat is zeker niet gek, want er komt veel meer bij kijken dan alleen groene bossen en frisse lucht. Denk maar aan luide motoren, onverwachtse windvlagen of een erg enthousiaste hond. Jij, als paardenliefhebber, weet natuurlijk maar al te goed hoe gevoelig onze beestjes zijn voor een andere omgeving. Wil je weten hoe je je het best kunt voorbereiden op een buitenrit? Lees dan deze tips.

 

Haal je ruiterbewijs 

Voor het maken van een buitenrit is het hebben van kennis en ervaring een must. Een ruiterbewijs is niet verplicht om te hebben als je op buitenrit gaat, maar zeker wel verstandig. Tijdens dit examen, dat uit een theorie- en praktijkgedeelte bestaat, maak je onder andere een rit op de openbare weg. Je krijgt dus meer ervaring en leert hoe bij een bepaalde situatie het best kan reageren. 

 

Ken de route en weet wat je wilt 

Voor dat je vertrekt van stal is het altijd handig om een route uitgestippeld te hebben, zodat jij weet wat er te wachten staat. Je kent vast mensen die al langer gebruik maken van de prachtige ruiterpaden in je omgeving. Vraag hen eens naar hun ervaringen. Kies een veilige route, met uiteraard weinig verkeer en een lage maximumsnelheid. In de brede bermen en op zachte ondergronden kun je natuurlijk het beste rijden. Het is niet gek dat spoorwegovergangen en snelwegen voor de meeste paarden heel beangstigend kunnen zijn, dus probeer die zo veel mogelijk uit de weg te gaan. Nog een tip: Onthoud de rustige en overzichtelijke oversteekplaatsen.

Zorg ervoor dat je net zo lang rijdt als dat je normaal zou doen. Wissel ook tijdens de buitenrit stap af met draf. En zo nu en dan kun je een stukje galopperen.

 

Neem iemand mee

Nu je een goede route hebt uitgestippeld, is een volgende stap het meevragen van een andere ruiter als je liever nog niet alleen gaat. Vraag iemand die ervaring heeft met buitenritten. Een ervaren paard stelt je eigen paard vaak gelijk gerust. Paarden zijn van nature immers groepsdieren, en stemmen zich op elkaar af. Vraag desnoods een instructeur. Laat deze ervaren combinatie het dichtst bij het verkeer rijden.

 

Dit neem je ook mee

Draag een cap en schaf een bodyprotector aan, zodat je lichamelijk goed beschermd bent. Het kan altijd zijn dat je een keer valt en dan misschien wel op stenen terecht komt. Dus zorg dat je weet wat voor soort uitrusting je draagt. Daarnaast moet je zorgen dat je altijd een telefoon bij je hebt, zodat je altijd bereikbaar bent. Of stel als er iets gebeurt, dat je iemand kan bereiken. Wat nog meer handig is om mee te nemen is een hoevenkrabber en je legitimatiebewijs. De meeste terreineigenaren laten alleen ruiters toe met een ruiterrijbewijs, dus ook dat is handig om te hebben. Bewaar de spullen in een heuptas, zodat je ze ook bij je hebt wanneer je van je paard zou vallen. In het donker zorg je natuurlijk voor verlichting. Er zijn handige helmlampen en ruiterverlichting te verkrijgen.

Twee mensen op buitenrit in het bos met hun paard

Ken je paard

Logisch zul je denken, maar dit is nog belangrijker dan je denkt. Hoe gedraagt het zich voordat je je paard de buitenlucht in stapt? Wanneer je paard bijvoorbeeld veel energie heeft, kun je van tevoren nog even longeren of eerst nog even in de bak rijden.

Ook is het handig om te weten hoe je paard reageert bij stress. Meestal bewegen de oren naar voren. Let op de nek: de spieren spannen aan en het hoofd gaat omhoog. Hoor of voel je de adem sneller door zijn lijf gaan? Ook dat is een teken dat er volgens je paard gevaar dreigt. Blijf rustig in deze situatie en laat je paard wennen aan het betreffende object. Op zulke momenten kun je de teugels zelfs even uit handen geven en het paard rustig laten onderzoeken wat hem of haar nu zo van streek maakt.

Groet wandelaars en fietsers, zodat je paard merkt dat hij van hen niets te vrezen heeft.

Nader honden altijd in stap, want in hun nieuwsgierigheid kunnen zij je achternarennen.

 

Ken de verkeersregels

Het is bijna een beetje oneerbiedig, maar ook de harde realiteit: in het verkeer worden paarden gezien als een voertuig. Je zult je aan alle verkeersregels moeten houden, en ook goed moeten weten wat de regels zijn voor de andere voertuigen.

 

Ken en vertrouw jezelf

Zoals je gelezen hebt vergt het nogal wat voorbereiding en kennis om veilig met je paard op pad te kunnen. Maar wat we je vooral willen meegeven: probeer altijd rustig te blijven en weet hoe je zelf kan reageren bij onverwachtse situaties. Heb vertrouwen in je paard én in jezelf.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 17 Average: 4.8]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *