Waar op letten als je een buitenrit maakt?


Veilige buitenrit

Veilig op pad met je paard

Een buitenrit maken met je paard: het klinkt enorm aantrekkelijk en tóch vinden we het vaak best een beetje eng. Geen wonder. Je komt niet alleen maar groene velden en frisse bossen tegen op je buitenrit, maar ook ronkende motoren, onverwachtse windvlagen of een wel erg enthousiaste hond. En jij als paardenliefhebber weet natuurlijk maar al te goed hoe gevoelig onze beestjes zijn voor de omgeving. Wees daarom altijd goed voorbereid wanneer je een buitenrit gaat maken. Hoe je dat doet? Lees daarvoor deze tips.

Haal je ruiterbewijs

Voor het maken van een buitenrit is het hebben van kennis en ervaring een must. Je ruiterbewijs halen is niet verplicht, maar zeker niet onverstandig. Tijdens dit examen, dat uit een theorie- en praktijkgedeelte bestaat, maak je onder andere een rit op de openbare weg.

Ken de route en weet wat je wilt

Bij het maken van je eerste buitenrit is het van groot belang om goed te weten wat je te wachten staat. Heb je al een duidelijke route uitgestippeld? Je neemt je paard mee naar een heel nieuwe wereld. Daarom is het goed als jij al weet wat jullie zullen tegenkomen. Je kent vast mensen die al langer gebruik maken van de prachtige ruiterpaden in je omgeving. Vraag hen eens naar hun ervaringen. Kies een veilige route, met uiteraard weinig verkeer en een lage maximumsnelheid. In de brede bermen en op zachte ondergronden kun je het beste rijden, dus let ook vooral daar op. Het is niet gek dat spoorwegovergangen en snelwegen voor de meeste paarden heel beangstigend kunnen zijn, dus daarvan graag zo weinig mogelijk. Onthoud de rustige en overzichtelijke oversteekplaatsen.

Zorg ervoor datje net zo lang rijdt als dat je normaal zou doen. Wissel ook tijdens de buitenrit stap af met draf. Zo nu en dan kun je een stukje galopperen.

ijslands paard

Neem iemand mee
Nu je een goede route hebt uitgestippeld en je weet wat voor nieuwe wereld zich aan je paard zal openbaren, is een volgende goede stap het meevragen van een andere ruiter. Vraag iemand die ervaring heeft met buitenritten. Een ervaren paard stelt ook je eigen paard gerust. Paarden zijn van nature immers groepsdieren, en stemmen zich op elkaar af. Vraag desnoods een instructeur. Laat deze ervaren combinatie het dichtst bij het verkeer rijden.

Dit neem je ook mee
Draag een cap en schaf een bodyprotector aan, zodat je lichamelijk goed beschermd bent. Zorg dat je weet wat voor soort uitrusting je draagt en hoe je ermee moet omgaan. Daarnaast moet je zorgen voor een telefoon, zodat je altijd bereikbaar bent, een hoevekrabber en je legitimatiebewijs. De meeste terreineigenaren laten alleen ruiters toe met een ruiterrijbewijs, dus ook dat is handig om te hebben. Bewaar de spullen in een heuptas, zodat je ze ook bij je hebt wanneer je van je paard zou vallen. In het donker zorg je natuurlijk voor verlichting. Er zijn handige helmlampen en ruiterverlichting te verkrijgen.

Ken je paard

Een inkoppertje, maar een van de voornaamste dingen: ken je paard. Hoe gedraagt het zich voordat je met hem of haar de buitenlucht in stapt? Wanneer je paard bijvoorbeeld veel energie heeft, kun je van tevoren nog even longeren. buitenrit met wagen

Hoe reageert je paard bij stress? Meestal bewegen de oren naar voren. Let op de nek: de spieren spannen aan en het hoofd gaat omhoog. Hoor of voel je de adem sneller door zijn lijf gaan? Ook dat is een teken dat er volgens je paard gevaar dreigt. Blijf rustig in deze situatie en laat je paard wennen aan het betreffende object. Op zulke momenten kun je de touwtjes zelfs even uit handen geven en het paard rustig laten onderzoeken wat hem of haar nu zo van streek maakt.

Groet wandelaars en fietsers, zodat je paard merkt dat hij van hen niets te vrezen heeft. Nader honden altijd in stap, want in hun nieuwsgierigheid kunnen zij je achterna rennen.

Ken de verkeersregels
Het is bijna een beetje oneerbiedig, maar ook de harde realiteit: in het verkeer worden paarden gezien als een voertuig. Je zult je aan alle verkeersregels moeten houden, en ook goed moeten weten wat de regels zijn voor de andere voertuigen.

Ken en vertrouw jezelf
Tja, het vergt nogal wat voorbereiding en kennis om veilig met je paard op pad te kunnen. Maar wat we je vooral willen meegeven: blijf rustig en weet hoe je zelf reageert bij onverwachtse situaties. Heb vertrouwen in je paard én in jezelf!

Klik om te beoordelen
[Totaal: 10 Gemiddelde: 4.6]
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *