Veilig op pad met je paard
Haal je ruiterbewijs
Ken de route en weet wat je wilt
Zorg ervoor datje net zo lang rijdt als dat je normaal zou doen. Wissel ook tijdens de buitenrit stap af met draf. Zo nu en dan kun je een stukje galopperen.
Neem iemand mee
Nu je een goede route hebt uitgestippeld en je weet wat voor nieuwe wereld zich aan je paard zal openbaren, is een volgende goede stap het meevragen van een andere ruiter. Vraag iemand die ervaring heeft met buitenritten. Een ervaren paard stelt ook je eigen paard gerust. Paarden zijn van nature immers groepsdieren, en stemmen zich op elkaar af. Vraag desnoods een instructeur. Laat deze ervaren combinatie het dichtst bij het verkeer rijden.
Dit neem je ook mee
Draag een cap en schaf een bodyprotector aan, zodat je lichamelijk goed beschermd bent. Zorg dat je weet wat voor soort uitrusting je draagt en hoe je ermee moet omgaan. Daarnaast moet je zorgen voor een telefoon, zodat je altijd bereikbaar bent, een hoevekrabber en je legitimatiebewijs. De meeste terreineigenaren laten alleen ruiters toe met een ruiterrijbewijs, dus ook dat is handig om te hebben. Bewaar de spullen in een heuptas, zodat je ze ook bij je hebt wanneer je van je paard zou vallen. In het donker zorg je natuurlijk voor verlichting. Er zijn handige helmlampen en ruiterverlichting te verkrijgen.
Ken je paard
Hoe reageert je paard bij stress? Meestal bewegen de oren naar voren. Let op de nek: de spieren spannen aan en het hoofd gaat omhoog. Hoor of voel je de adem sneller door zijn lijf gaan? Ook dat is een teken dat er volgens je paard gevaar dreigt. Blijf rustig in deze situatie en laat je paard wennen aan het betreffende object. Op zulke momenten kun je de touwtjes zelfs even uit handen geven en het paard rustig laten onderzoeken wat hem of haar nu zo van streek maakt.
Groet wandelaars en fietsers, zodat je paard merkt dat hij van hen niets te vrezen heeft. Nader honden altijd in stap, want in hun nieuwsgierigheid kunnen zij je achterna rennen.
Ken de verkeersregels
Het is bijna een beetje oneerbiedig, maar ook de harde realiteit: in het verkeer worden paarden gezien als een voertuig. Je zult je aan alle verkeersregels moeten houden, en ook goed moeten weten wat de regels zijn voor de andere voertuigen.
Ken en vertrouw jezelf
Tja, het vergt nogal wat voorbereiding en kennis om veilig met je paard op pad te kunnen. Maar wat we je vooral willen meegeven: blijf rustig en weet hoe je zelf reageert bij onverwachtse situaties. Heb vertrouwen in je paard én in jezelf!