Het voeren van je paard

Paard buiten eten uit bak

Net als bij ons, mensen, heeft voedsel bij paarden veel invloed op de kwaliteit van leven. Zijn gezondheid, levensduur, welzijn en zijn prestaties zijn afhankelijk van goede voeding en een goede structuur daarin. Het belangrijkste is dat je er goed voor zorgt dat je paard de juiste bouwstenen binnenkrijgt. Maar wat zijn nou precies de juiste bouwstenen?

 

Elk paard is anders

Elk type paard heeft zijn eigen temperament en dus ook zijn eigen energie en voerbehoefte. Als je eenmaal de voerbehoefte van je paard weet is het belangrijk om een goed rantsoen samen te stellen en te bepalen hoe vaak je moet voeren. Houd er rekening mee dat een paard in het wild de hele dag door kleine beetjes eet. Als je de mogelijkheid hebt voer dan zo vaak mogelijk per dag.

Een paard moet een bepaalde hoeveelheid ‘droog stof’ per dag eten. Door dit droog stof wordt zijn verteringsstelsel gezond gehouden en wordt er voldaan aan de kauwbehoefte. Je weet hoeveel droogstof er in voeding zit door de tabellen te lezen achter op de voerzakken en berekeningen uit te voeren.

Heel veel voedermiddelen voor paarden vallen in de categorie droogvoer. Droogvoer heeft een droog stofgehalte van ongeveer 80 tot 95 procent. Een aantal voedermiddelen die onder deze categorie vallen zijn bijvoorbeeld hooi, brok, muesli, gedroogde luzerne enzovoort. Goed hooi is belangrijk voor je paard. Hooi moet daarom in een korte tijd gedroogd worden. Het moet fris ruiken, weinig zand bevatten en al helemaal geen giftige planten.

 

Hoeveel kilogram moet mijn paard krijgen?

Voer je paard minimaal 4 keer per etmaal. Om ervoor te zorgen dat het paard zo lang mogelijk doet over het opnemen van het ruwvoer, geef je eerst het krachtvoer en daarna het ruwvoer. Zorg voor geen snelle veranderingen in het voer, net als snelle veranderingen in het voerniveau moeten vermeden worden. Plotselinge verhoging van eiwitten en koolhydraten kunnen namelijk makkelijk hoefbevangenheid veroorzaken.

Een paard eet ongeveer 2 procent, om precies te zijn tussen de 1,6 en 2,4 procent, van zijn lichaamsgewicht aan droogvoer. Dit is dus zonder water. Je kan de volgende techniek aanhouden om te kijken hoeveel je paard nodig heeft:

Aantal kilo’s van je paard : 100 = 1% van zijn lichaamsgewicht.

Dit doe je vervolgens x 2 om op die gemiddelde 2% uit te komen die je paard nodig heeft.

Ga uit van de 100% die je je paard voert dat er 80% ruwvoer (hooi, droogkuil) is en 20% krachtvoer (brok).

Stel je voor je paard weegt 600 kilo, dan doe je: 600 gedeeld door 100, dat komt uit op 6kg. Dit doe je dan weer keer 2, en dan kom je uiteindelijk uit op 12kg. Het paard moet dus 12kg per dag aan voer krijgen. De verdeling wordt dan: 9,6kg aan droogvoer (80%) en 2,4kg aan krachtvoer (20%).

Bij drachtige paarden is dat anders. Omdat veel merries in een (te) goede conditie verkeren, kan de drachtigheidstoeslag vaak achterwege blijven. Voor de productie van 3kg melk heeft een paard 1kg krachtvoer nodig.

Als je vochtig voer geeft, bijvoorbeeld kuilgras dat nat aanvoelt bij het openen van de baal, dan geef je je paard 1,2 x zoveel als bij hooi. Van nat voer kan een paard vier keer zoveel eten. Als je paard gras zou eten zou het voor elke kilo droogvoer ongeveer 4 á 5 kilo gras eten betekenen. Dit is omdat gras veel meer water en dus minder droge stoffen bevatten. Koeiengras is veel te goed voor paarden. Vanwege dat koeiengras veel meer eiwitten bevat dan dat paarden nodig hebben zijn er speciale andere grassen ontwikkeld die minder eiwitten bevatten.

Paarden eten in de wei

Zorgen dat je paard minder snel eet

Als je paard te snel eet kunnen voedingsdeskundigen en dierenarts adviseren om een hooinet of slowfeeder te gebruiken. Dit zijn bakken met roosters of hooizakken met het idee om de voedertijd te verlengen. Hierdoor verklein je de kans op maagzweren en minder kans op verveling. Helaas zijn er ook een paar nadelen aan verbonden.

Vanwege dat paarden steeds moeten ‘trekken’ uit een hooinet kan dit de nek- en rugspieren van een paard belasten. Het is namelijk een onnatuurlijke manier van voeren. Ook wijst het uit onderzoek dat paarden binnen 10 minuten door kunnen hebben hoe ze uit een hooinet moeten eten en daarna dus net zo snel eten als zonder hooinet. De kans dat de tanden sneller slijten aan de snijtanden van paarden die eten uit een hooinet of slowfeeder zit er ook in.

 

Conclusie: het voeren van je paard

Elk paard heeft dus andere basisbehoeften als het aankomt op voeren. Als je wilt weten hoeveel voer je paard nodig heeft kan je de formule ‘aantal kilo’s van je paard : 100 x 2’ gebruiken. Daarvan voer je 80% ruwvoer en 20% krachtvoer.

We zijn erg benieuwd om te horen naar jouw ervaring als het aankomt op het voeren van je paard. Ook als je verder nog tips hebt, laat dat dan gerust weten.

Wil je meer weten over wat paarden eten? Lees dan dit artikel: Wat eten paarden?

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *