Een baan vinden in de paardensector

Instructrice die les geeft met drie paarden in de rijbak

Je bent gek op paarden en wilt niks liever dan een baan in de paardenwereld. Er zijn diverse mogelijkheden om in de paardensector aan de slag te gaan, want er zijn diverse paardenberoepen waar je uit kunt kiezen. Bedenk wel dat werken met paarden een zwaar beroep is, waar je uitermate geschikt voor moet zijn. Naast de eisen die eraan gesteld worden, zoals een afgeronde opleiding en een goede motivatie, moet je ook over veel doorzettingsvermogen, creativiteit en passie beschikken.

Je droombaan vinden in de paardensector is niet makkelijk en wordt vaak geromantiseerd. Voor de echte doorzetters en paardenliefhebbers die zeker weten dat ze in de paardensector hun baan willen vinden; met deze tips kom je een heel eind richting je droombaan!

 

Welke beroepen zijn er allemaal in de paardensector en hoe kom ik aan deze baan?

Vrouw die lesgeeft aan een amazone met paard in de rijbak

Instructeur

Om instructeur te worden zijn er een aantal eisen waaraan je moet voldoen:

Allereerst moet je zelf goed kunnen rijden en alles in huis hebben om paarden, maar ook leerlingen, aan te voelen. Bij de erkende KNHS-instructeursopleidingen heb je een breed opleidingsaanbod. Met een diploma op zak ben je in het bezit van de felbegeerde ORUN-diploma.

De basisopleiding Aspirant Instructeur duur ongeveer zes maanden, waarin je door kunt stromen naar Instructeur Basissport. Deze opleiding duurt achttien maanden.

Wil je allround lesgeven, kun je de opleiding Wedstrijd Instructeur van twaalf maanden volgen, waarna je de professionele opleiding van Trainer kunt afronden, die ook een jaar duurt.

Een instructeur kan zich weer specialiseren in; dressuur, springen, mennen of western rijden. Om als instructeur aan de slag te gaan kun je kiezen of je aan een bepaalde leeftijdsgroep les wilt geven of in combinatie met privé paardrijlessen. Het werken met jonge kinderen die paardrijlessen volgen vergen weer andere vaardigheden dan volwassenen, waaraan een instructeur aan moet voldoen.

Een baan vinden als professionele instructeur kun je vinden door te solliciteren bij maneges. Stuur open sollicitaties naar manegehouders, bel of ga langs. Als er geen vacature open staat kan je het alsnog proberen, kennismaken in levenden lijve zegt meer over jou als persoon dan een brief of mail. Je kan ook binnen je paardenvrienden netwerk vragen of zij je kunnen introduceren of aanbevelen.

Vrouw logeert grijs paard met zadel

Paardentrainer

Een paardentrainer heeft ontzettend veel geduld nodig om elk paard jong of oud, professioneel te begeleiden en te trainen voor de uiteindelijke doelstelling. Dat doeleind kan veiligheid en mak in het verkeer of in het openbaar zijn, het kan ook opvoeding, amusement, wedstrijden of vervoer zijn. Maar ook paardentrainer bij de bereden politie worden zijn de mogelijkheden met dit beroep.

Een paardentrainer heeft naast geduld het talent om paarden over een angst of trauma heen te helpen, door intensief met ze te trainen en vertrouwen te geven. Een grote dosis zelfvertrouwen en het vertrouwen van het paard zijn de extra dingen die je dus nodig zult hebben om een goede trainer te worden. Verder herken je de tekenen en gedrag bij paarden en hou je je aan de algemene wetgeving op het gebied van dierenwelzijn.

Voor dit beroep moet je stevig in het zadel zitten en zelf vergevorderd kunnen rijden. Je hebt alle opleidingen die ervoor nodig zijn afgerond en bent bereid om bij te scholen als het nodig is. Je kunt van instructeur in een manege of stalhouderij makkelijker doorstromen naar trainer. En een trainer houdt rekening met mens en dier, is zelf kalm en kan goed tegen kritiek.

Hoefsmid bezig aan het werk

Hoefsmid

Een hoefsmid weet niet alleen alles over benen en voeten van paarden, maar is ook een specialist over de bouwkennis en gangen van een paard. Verder weet de hoefsmid alles over smeden, bekappen, beslaan en welk hoefbeslag het beste bij een paard hoort, inclusief de gereedschappen die hij daarvoor nodig heeft.

Hij weet alles over hoefziektes die bij een paard kunnen voorkomen en geeft voorlichting en begeleiding aan paardeneigenaars. Hij adviseert over de voeding die het beste is voor het paard, maar neemt ook een kijkje in de stallen om eventuele ziektes die een dier kan krijgen uit te sluiten.

Het bekappen van paarden is elke keer anders, want hoefijzers moeten pasklaar gemaakt worden.

Een hoefsmid werkt vaak als zelfstandig ondernemer, nadat hij zijn opleiding heeft afgerond en werkervaring heeft opgedaan als assistent of stagiaire. Hoefsmeden kunen terecht bij dierenklinieken, particulieren, maneges, de paardensport en paardenbedrijven. Hun maken namelijk allemaal gebruik van een hoefsmid.

Als zelfstandig ondernemer kun je dus hiervoor ingehuurd worden, maar je kunt ook samen met de dierenarts of hoefsmederij samenwerken.

Het is verstandig, als aan de slag gaat als zelfstandig hoefsmid, om een vaste klantenkring op te bouwen. Ook zal je zelf je administratie, boekhouding en presentatie van je bedrijf moeten onderhouden. Je kunt als beginnende hoefsmid je netwerk inschakelen, maar ook zelf actief je diensten aanbieden bij maneges, paardenhouders en dierenklinieken. Een hoefsmid die breed gespecialiseerd is, maakt meer kans om ingeschakeld te worden voor diverse werkzaamheden op het gebied van paard verzorging en welzijn.

Het werk van een hoefsmid kan zwaar zijn, doordat het fysiek veel van je vergt. Je kunt je beroep als hoefsmid verbreden door je te bekwamen in gebitsverzorging of andere gezondheidsaspecten op het gebied van paarden.

Close-up van een paardentandarts aan het werk

Paardentandarts

Een paardentandarts verzorgt het paardengebit, voeren mondonderzoeken uit en ze vijlen de tanden van een paard om ze goed te laten functioneren. In sommige gebieden doen zowel paardentandartsen als dierenartsen dit werk. De baan van een paardentandarts vereist vertrouwen met paarden.

Als eerst verdooft een paardentandarts het paard, daarna worden de lengte van de snijtanden bekeken. Ook de stand van de tanden en kiezen en er wordt gekeken of er sprake is van haakjes. De paardentandarts haalt daarna de haken weg met een elektrisch apparaat. Eventuele wolftandjes kunnen worden weggehaald en er wordt gezorgd dat de tanden en kiezen goed op elkaar aansluiten.

Vrouw logeert bruin paard in de bak

Stalmedewerker of stalhouder

De werkzaamheden van een stalmedewerker zijn heel divers. Een paardenbaan die veel verantwoording met zich meebrengt. Je bent verantwoordelijk voor de verzorging die paarden nodig hebben. Voeren, op- en afzadelen, wassen en borstelen, maar ook het uitmesten van de stallen, de dieren ophalen en brengen uit of naar de paardenweide en soms het uitvoeren van longeeroefeningen horen bij de taken van een stalmedewerker.

Stalmedewerker worden is een zwaar beroep en moet echt bij je passen. Vaak zijn de weekenden het drukst en wordt er veel van paarden en de medewerkers verwacht. Gelukkig is er vaak hulp van kinderen of volwassenen die net klaar zijn met rijden. Extra hulp in de stallen is voor veel stalhouders een must, zodat zij weer andere stalwerkzaamheden kunnen uitvoeren. Andere benamingen voor (professionele) stalmedewerkers zijn: groom of stalknecht.

Voor het beroep stalmedewerker of stalhouder is een mbo-opleiding paardenhouderij of opleiding Medewerker Dierenverzorging passend voor deze paardensector.

Je moet als stalmedewerker overal inzetbaar zijn en veel weet hebben van paardenverzorging. Je bent communicatief sterk, hebt voldoende inzicht en kan goed zelfstandig, maar ook met een groep mensen, samenwerken. Loop binnen bij diverse stallen, waar paarden ondergebracht zijn of solliciteer bij maneges, paardenfokkers of paardenstallen.

Paardenarts spuit met een spuitje in de mond van een paard

Paardenarts

Als dierenarts heb je niet alleen maar paarden te maken, maar ook met andere dieren zoals honden en katten. Dit beroep houdt zich bezig met de gezondheid en het welzijn van dieren. Om dierenarts te worden moet je eerst het vwo afronden om daarna de studie Diergeneeskunde te doen. Deze studie duurt in totaal zes jaar. Na de studie Diergeneeskunde kun je aan het werk als paardenarts of verder leren om specialist te worden, bijvoorbeeld in de chirurgie.

 

Nog meer banen in de paardensector

Naast al deze paardensector banen heb je er nog veel meer. Denk bijvoorbeeld maar eens aan paardenfysiotherapeut, daarin word je niet alleen gespecialiseerd in paarden maar ook in honden. Of je gaat een hele andere kant op en richt je eigen ruitersportzaak op. In een ruitersportzaak worden allemaal paardenspullen verkocht.

Als je helemaal fan bent van fotograferen en paarden kan je er ook voor kiezen om paardenfotograaf te worden. De hele dag bezig zijn met je twee grootste hobby’s.

Als je hobby met transport te maken heeft is het ook nog mogelijk om een baan te vinden in het paardentransport.

 

Welke baan is het meest voor jou geschikt?

Om te kijken welke paardenbaan voor jou geschikt is, probeer het dan eerst als bijbaantje, zoals hulp bij een manege. Bij een sollicitatie moet je goed voorbereid zijn op de vragen die gesteld kunnen worden. Ga netjes en verzorgd naar het gesprek, maak gebruik van een volledig cv.

Welke baan spreekt jou het meest aan, of welke totaal niet? Laat het gerust weten. We lezen jouw reactie graag tegemoet!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 7 Average: 4.9]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *