Shire

Zwarte Shire in een weiland

Geschiedenis

De Shire komt oorspronkelijk uit weidelanden in het midden van Engeland. In Engeland werden ze ook wel Shires genoemd, hier heeft het paard zijn naam ook aan te danken. De Shire is afkomstig van de Engelse Old Black, dit ras heeft veel weg van een Fries paard. De Shire heeft namelijk ook veel overeenkomsten met het Friese paard, maar ook met een Arabische volbloed. De Shire werd vooral gebruikt als werkpaard, en rond 1900 werd het paard ook ingezet om bier naar de pubs te vervoeren.

 

Karakter

De Shire is erg populair en staat bekend om zijn vriendelijkheid. Ze zijn dan misschien enorm groot wat snel opvalt, toch is het een echt familiepaard. De Shires zullen je niet snel laten schrikken, ze houden er namelijk van om omringt te zijn door kinderen en mensen. Ook zijn ze erg leergierig en vinden ze het leuk om

 

Lessen

Lespony’s zijn goed voor manage en voor kinderen of volwassenen die graag paardrijden, maar zelf geen paard hebben. De Shire zou dit goed kunnen, want ze zullen je niet snel afschrikken en blijven rustig. Ook houdt de Shire ervan om omringt met mensen te zijn.

 

Trekpaard

Een trekpaard trekt vaak een kar, het wordt gedaan door sterke paarden met sterken benen. Vaak hebben de paarden een dikke vacht met vaak een sok bij hun benen. Dit is omdat ze door hun dichte vacht het niet snel koud hebben en wel tegen wat regen en wind kunnen.

 

Uiterlijk

Het uiterlijk van een Shire heeft veel weg van een Fries en een beetje van de Arabische volbloed. De stockmaat van de Shire is in vergelijking met andere paarden erg hoog. Deze ligt tussen de 1,63 en de 1,78. De benen zijn sterk, maar niet per se lang. De hoeven lopen wat wijder uit, en ze hebben een sok aan de onderkant van hun benen. De kleuren waarin je de Shire kan vinden zijn:

  • Zwart
  • Bruin
  • Bay
  • Schimmel

Volgens het stamboek waarin staat hoe je een Shire moet Fokken en welke eisen hij moet hebben, is het niet toegestaan om een Shire Voskleurig te fokken.

De rug van de Shire is relatief kort, bij de merrie is de rug wel wat langer. De manen en de staart van de Shire zijn fijn en glad, en is mooi stijl.

 

Training

Doordat de Shire groot gebouwd is heeft hij langer nodig om uitgegroeid te zijn, daarom kan je pas als je Shire ongeveer 4 is beginnen met trainingen. Ze vinden het wel erg leuk om nieuwe dingen te leren. De Shire heeft een groot uithoudingsvermogen en geeft niet snel op. Door hun leergierigheid Kunnen ze ook goed nieuwe dingen leren. Denk aan leuke beweging oefeningen

 

Vier Shire voor een kar

Verzorging

Doordat de Shire behoorlijk groot is heeft hij meer tijd nodig om volledig gegroeid te zijn. Doordat ze zo groot zijn eten ze redelijk veel. Toch zijn ze niet moeilijk en kunnen ze wel een keer met wat minder, omdat ze slim met hun eten om gaan. Je zou bij een groot paard zoals de Shire ook meer geld kwijt zijn aan medicijnen, dierenarts en de hoefsmid. Je betaalt meer omdat je meer spullen nodig gaat moeten hebben en ook wat vaker naar de hoefsmid, want ze versleten nogal snel. Geef je Shire ook wat meer aandacht, hij houdt ervan om omringt te zijn met mensen. Geef hem ook wat extra aandacht. Zo kan je hem af en toe wat langer borstelen of een leuk lang stukje lopen.

Lees wat je allemaal nodig moet hebben in je poetskist in dit artikel: Wat er niet in jouw poetskist mag ontbreken

 

Wat kost een Shire en waar moet je op letten

Als je een Shire wilt kopen ligt de prijs tussen de 2000 en de 10000 euro. Het verschil is zo groot, door een aantal dingen. Wees je hiervan bewust en houd hier rekening mee als je je paard wil kopen.

 

Leeftijd

De leeftijd speelt best een grote rol in hoe duur je paard kan zijn. Dit is omdat een wat ouder paard vaak een stuk goedkoper is dan nog een jonger paard dat nog een stuk fitter is. Een Jonger paard dat een stuk meer energie heeft is meer waard dan een wat ouder paard die minder energie heeft en ook minder kan doen. Wat ook een groot verschil kan maken in de prijs is van wie het veulen of paard is geweest. Als het een veulen van een groot en bekent paard is geweest wordt er ook meer voor gevraagd.

 

Ervaring

Ervaringen van het paard speelt ook een grootte rol. Een erg jong veulen dat nog getraind moet worden en je het veulen nog dingen moet gaan aanleren is goedkoper dan een jong paard dat nog veel energie heeft, maar ook al getraind is. En een wat ouder paard met veel ervaringen en trainingen is weer goedkoper dan een jong paard dat al wat ervaring heeft, omdat zijn kracht en energie een stuk minder is.

 

Fokker

Ook een belangrijk punt waar je moet letten als je een Fries wilt gaan kopen is waar hij vandaan komt en van welke fokker. Er is namelijk een groot verschil tussen de fokker. Zo heb je fokkers die echt heel goed zijn en goed voor hun paarden zorgen, maar het zou ook kunnen dat het een wat minder goede fokker is. Deze fokkers vragen minder geld voor de paarden, maar dan zou het kunnen dat dit paard slecht behandeld is of dat hij ziektes en blessures met zich meebrengt. Wat je ook kan doen, is als je naar een paardenmarkt gaat, dan zie je de paarden en kan je direct gerichte vragen stellen over het paard aan de fokker of verkoper.

 

Erkenning

De Shire is erg populair geworden in Nederland en is officieel erkent. Je kan alles vinden over de Shire in het NSCD dat is een stamboek voor de Shire. Zo staat erin hoe je je Shire moet fokken en aan welke eisen je moet voldoen.

 

Heb jij een Shire of wil je er een? 

Als je een Shire wil weet dat hij rustig, sterk en vriendelijk is. Leer hem leuke trucjes of leuke oefeningen om te doen. Als jij nou een Shire hebt vertel ons wat jij er van vindt en laat het ons ook weten als je nog dingen mist.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 14 Average: 4.9]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *