De beste scheerapparaten voor paarden

Close-up bruin paard aan het scheren met een scheermachine

Paarden krijgen kort voor de wintermaanden een dikke vacht. Deze vacht is bedoeld om ze tijdens deze maanden extra warmte te bieden. Door wrijving en veel zweten kan de vacht er minder mooi uitzien of gewoon te warm zijn voor het paard. Veel paardeneigenaren kiezen er dan ook voor om deze vacht weg te scheren. Er zijn een heleboel soorten scheerapparaten te verkrijgen, maar welke is nu de juiste voor jouw paard? Kom er achter in dit artikel!

 

Lichter of zwaarder apparaat?

Een scheermachine met een zwaarder gewicht is ideaal voor paarden die een dikke vacht hebben of regelmatig geschoren moeten worden. Ook hebben scheermachines met een zwaarder gewicht grotere motoren en vaak genoeg bedrading.

Wanneer je alleen een klein deel van de vacht gaat scheren is het handig om dit met een lichter scheerapparaat te doen. Deze apparaten kun je dan ook gebruiken als trimmer voor paarden met een dikke vacht.

 

De juiste afmetingen

Bij het kopen van een scheermachine is het belangrijk om ook de juiste scheermesjes te hebben. De afmeting van het scheermes geeft aan hoe kort de vacht van het paard zal zijn. De afmetingen zijn als volgt:

  • 0,55 mm: super kort
  • 1,0 mm: aardig kort
  • 1,2 mm: redelijk kort, waardoor je niet regelmatig hoeft te scheren
  • 1,4 mm: standaard scheermesje welke zorgt voor een middelmatige vachtlengte
  • 2,5 mm: bijscheren, laat wat vacht over voor warmte tijdens de koude wintermaanden
  • 5,0 mm: lange vachtlengte

Apparaten worden vaak met meerdere opzetstukken geleverd.

 

Scheermachines voor onrustige paarden

Paarden zijn van nature onrustig en erg nerveus, het blijven natuurlijk vluchtdieren. Ze kunnen vaak op het kleinste geluid of de kleinste beweging reageren, ook op bedreigingen kunnen zij fel reageren. Dit geldt ook voor de getrainde paarden.

Het geluid van een scheerapparaat helpt in deze situatie totaal niet. Paardeneigenaren kiezen daarom sneller voor scheermachines met een laag volume en weinig trillingen. Scheermachines voor schichtige paarden zijn er te vinden in draadloze vorm, maar ook met draad. Handig is om te kijken wat voor jouw paard het handigst is.

Bruin paard geschoren zonder deken in de winter

De Secolin Opscheermachine SE-210

De Secolin opscheermachine SE-210 is een hele krachtige scheermachine. Hij werkt op 10W en is heel handig in het gebruik bij het opscheren van jouw paard. De schuurmachine wordt geleverd met twee oplaadbare batterijen en is zo dus ready voor gebruik. Deze scheermachine is ook erg duurzaam vanwege de oplaadbare batterijen. Je hoeft dus geen wegwerpbatterijen aan te schaffen.

Bij volledig opgeladen batterijen kun je voor lange tijd de kleine oppervlaktes van jouw paard bijscheren. De oplaadduur van een batterij is ongeveer 4 uur en de werkduur met een batterij is ongeveer 5 uur.

De machine wordt geleverd met een keramisch scheermes. Keramische scheermessen worden minder warm en behouden hun scherpte voor een langere tijd. Zo hoeven ze niet na korte tijd vervangen te worden en behoudt het zijn kwaliteit.

De snijbreedte van de scheermachine is heel makkelijk te verstellen tussen de 0,8 mm en 2 mm. Het verstellen van de snijbreedte zorgt voor extra precisie en dus ook een betere scheerbeurt voor het paard. De machine wordt met 4 opzetkammen geleverd, daarvan zijn de maten 3, 6, 9 en 12 mm. Ook zit er een lader bij, smeerolie en een reinigingsborstel.

De Secolin opscheermachine SE-210 heeft een zwarte hendel met een zilveren kop. Het ziet er erg stijlvol uit en vanwege de vorm heb je altijd een goede greep op het apparaat. De scheermachine wordt geleverd in een zilveren kist. Zo kun je altijd alles netjes opbergen en altijd met je meedragen.

 

 

De Premiere scheermachine Eagle Expert

Ook de Premiere scheermachine Eagle Expert is een zeer goede scheermachine voor paarden. Deze professionele scheermachine werkt op een krachtige motor van 200 Watt. De scheermachine werkt op 220-240V.

Je kunt met deze scheermachine het paard helemaal scheren. Dit is erg handig omdat je dus geen kleiner scheermachine hoeft te gebruiken voor kleinere oppervlakten. Ook is deze scheermachine een goede tip voor hondenliefhebbers.

De Premiere scheermachine Eagle Expert is erg gebruiksvriendelijk en makkelijk in de hand te nemen. Hij is erg lang en past erg goed in jouw hand. Ook weegt de scheermachine maar 1 kg. Je hebt met deze scheermachine altijd plezier bij het scheren van jouw paard. Het snoer van het apparaat is 6 meter lang en dat geeft je dus de vrijheid om rond te bewegen zonder dat je te maken krijgt met een te kort snoer.

Voor paarden de erg schrik gevoelig zijn is dit een aanrader omdat deze scheermachine erg stil is, om precies te zijn 85dB. Ook trilt hij niet al te veel. De scheerkop heeft een breedte van 80 mm en de snijlengte van het scheermes is 3 mm. Je krijgt er ook een extra reserve mes bij mee. Dit reserve mes heeft een snijlengte van 1 mm. Het is ook mogelijk om de messen los te kopen, wat erg handig is wanneer ze hun scherpte hebben verloren.

Het apparaat heeft een leuke oranjekleur en wordt geleverd in een luxe kist. De scheermachine wordt verkocht met olie, een reinigingsborstel, mesveren, koolborstels, een schroevendraaier en een handleiding.

 

 

De Liscop Prof Line Paard 102

Deze scheermachine is handig voor het scheren van paarden. De machine is gemaakt volgens de nieuwst DC-techniek. De DC-techniek houdt in dat er een 200 Watt DC (gelijkstroom) motor is welke een vermogen heeft dat te vergelijken valt met een 400 Watt AC (wisselstroom) motor. De machine is erg gebruiksvriendelijk en weegt maar 1,12kg. De machine heeft een donkerblauwe kleur.

 

 

Overige modellen

Ondanks dat we hierboven een aantal verschillende scheermachines hebben besproken, kan het zijn dat je nog niet hebt gevonden wat je zocht. Daarom zie je hieronder meer modellen.

 

Verschillende manieren om een paard te scheren

Een paard scheren houdt in dat je alle delen of bepaalde delen van de vacht wilt wegscheren. De lengte die je wilt wegscheren hangt af van hetgeen dat het paard moet doen en hoe hard de vacht terug groeit. Door een kortere vacht heeft het paard minder tijd nodig om af te koelen. Welke manier voor jouw paard het best geschikt is zal je moeten uittesten. Dit zijn de meest voorkomende manieren:

 

Laag en hoog sporen

Met deze methode wordt het haar geschoren aan de onderkant van de nek van het paard en de buik tot het gebied waar de sporen komen. Bij deze methode wordt bij een hoog spoor de vacht tot een hogere lijn weggeschoren dan bij een lager spoor. Soms wordt het onderste deel van het hoofd mee geschoren. De benen laat men zo. De laag en hoog sporen methode is geschikt voor paarden die medium werk uitvoeren.

 

Ierse knipmethode

Bij de Ierse knipmethode moet er een lijn worden getekend aan de bovenzijde van het hoofd tot de buik in de vorm van een driehoek. Alles binnen deze driehoek wordt dan geschoren. De helft van het hoofd wordt vaak dan ook mee geschoren en de benen worden zo gelaten. Deze methode is goed voor paarden die licht werk doen.

 

Buik knipmethode

Bij deze methode wordt alleen haar aan de onderkant van de nek en ook buik geschoren. Deze methode is handig voor pony’s welke buitenleven en niet vaak worden bereden.

 

Jager knipmethode

Bij de Jager knipmethode wordt bijna al het haar geschoren. De benen blijven zo omdat het haar op de benen bescherming biedt aan het paard. Om bescherming tegen wrijvingen tegen te gaan wordt er vaak wat vacht in de vorm van een zadel achter gelaten of in de vorm van de buikriem. Bij deze knipvorm kan jouw paard het aardig koud krijgen.

 

De deken methode

De deken methode lijkt erg op het spoor knippen, alleen wordt de nek helemaal geschoren. Ook bij deze methode worden de benen niet geknipt. Deze methode is geschikt voor paarden die zwaar werk doen. Ook kunnen paarden met deze methode toch warm genoeg blijven.

 

De volledige knipmethode

Bij de volledige knipmethode wordt alle vacht van het paard verwijderd. Vaak genoeg is dit het geval bij paarden die meedoen aan wedstrijden en paardenshows. Dit is alleen geadviseerd voor paarden die tijdens koude perioden en nachten binnen blijven.

 

Het voorbereiden van jouw paard voor een scheerbeurt

Voordat je begint met het scheren van de vacht zijn er een aantal dingen die je moet doen. Hieronder volgt een lijst van stappen die je moet doorlopen voordat je aan het scheren toekomt:

1.     Het borstelen van jouw paard

Er zijn veel dingen die als vuil in de vacht van het paard kunnen zitten. Dit is niet goed voor het scheerapparaat omdat ze de messen aardig bot kunnen maken. Daarom is het handig het paard goed te borstelen alvorens te scheren. Naast poetsen kan je je paard ook een bad geven om zo meer vuil te verwijderen.

2.     Markeer het gebied waar je wilt scheren

Met het gebruik van krijt of tape kun je de gebieden welke je wilt scheren markeren. Let erop dat je rechte lijnen maakt zodat je niet scheef scheert.

3.     Kalmeer jouw paard

Zorg dat jouw paard niet springerig en bang is voor scheermachines. Neem je tijd om het paard gerust te stellen, zeker als het paard nog nooit eerder is geschoren.

4.     Heb geduld

Laat jouw paard wennen aan het geluid van de scheermachine en zorg ervoor dat hij door heeft waar het geluid vandaan komt. Ook de trillingen kunnen maken dat het paard bang wordt. Stel je paard gerust zonder met het scheren te beginnen. Streel over de vacht van het paard terwijl het paard kennis maakt met de scheermachine.

 

Bruin paard op wedstrijd geschoren in de wedstrijdbak

Vergelijken en keuze maken

Voor alle opties geldt dat je de tijd moet nemen om te onderzoeken of deze aan jouw wensen voldoet en of deze geschikt is voor jouw paard. Lees daarom altijd eerst de handleidingen en specificaties door voordat je deze scheermachines in gebruik neemt. Voor jouw paard is het een kwestie van tijd en geduld om te wennen aan de scheerbeurten en de geluiden en trillingen van de scheermachine. Lukt het niet? Gebruik dan een stille scheermachine voor het scheren van jouw paard.

We zijn erg benieuwd om te horen naar jouw ervaring met je paard scheren. Heb jij ooit weleens je paard geschoren? Ook als je verder nog tips hebt als het aankomt op het scheren van je paard, laat dat dan gerust weten. We lezen jouw reactie graag tegemoet!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 9 Average: 4.9]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *