De paardensport is een veelzijdige sport dat onderverdeeld is in verschillende disciplines. Elk paard heeft weer zijn eigen talent en de een is beter in de ene discipline dan in de ander. Dit geldt meestal ook voor de ruiter. Geen idee welke disciplines er allemaal zijn? Lees dan snel dit artikel waarin we de meest bekende disciplines voor je op een rijtje zetten!
In dit artikel:
Dressuur
Een van de meest bekende disciplines van de paardensport is dressuur. Dressuur is de basis van het paardrijden, daarmee is het ook gelijk één van de drie disciplines van de paardensport op de Olympische Spelen. De bedoeling van dressuur is om het paard te ontwikkelen en het goed te laten lopen zodat er geen blessures kunnen ontstaan.
De takt is tijdens dressuur van groot belang, je moet een natuurlijk zuiver ritme hebben. Ook is de nageeflijkheid en aanleuning erg belangrijk als je aan het rijden bent.
Een andere vorm van dressuur is een kür op muziek. Hierin is het niet alleen belangrijk dat je de oefeningen goed uitvoert maar ook dat het netjes op de muziek is.
Tijdens een dressuurwedstrijd kan de combinatie laten zien wat ze hebben geleerd en hoe ver ze zijn. Door de beoordeling van de jury kan je weer verder leren en nog beter worden.
Springen
Naast dressuur is springen ook één van de drie disciplines van de paardensport op de Olympische Spelen. Het doel van deze paardensport is om zonder fouten een hindernisparcours af te leggen. Voordat je gaat springen is het belangrijk om als eerst de basis te weten en dus te beginnen met dressuur.
In een springparcours zitten ongeveer tussen de 10 en 13 hindernissen. Als je het parcours foutloos hebt afgerond is de kans op de winst het grootst. Ook tijd speelt er een belangrijke rol bij. Je kan strafpunten krijgen als er een balk valt of als je paard weigert te springen. Als je tijdens een wedstrijd van je paard afvalt ben je gediskwalificeerd.
Tijdens een parcours rijden maakt een paard galopsprongen, hier moet je rekening mee houden als je zelf een parcours uitzet. Als je aanrijdt vanuit draf verschilt het met als je aanrijdt vanuit galop. Ook verschilt het per hindernis
Cross
Een ander woord voor cross is ook wel crosscountry. Je kan het vergelijken met een outdoor springwedstrijd alleen dan op een crossterrein of dwars door het bos. De obstakels die je tegemoetkomt kunnen verschillen uit boomstammen, waterbakken, strobalen, enzovoort. Bij elke hindernis zijn er aan de zijkanten vlaggetjes gemaakt.
Het is belangrijk bij cross dat je paard je vertrouwd. Het zijn namelijk een paar rare hindernissen. Door regelmatig buiten een ritje te maken en door mee te doen aan een oefencross raakt je paard gewend aan de obstakels. Daarnaast zorgt een buitenrit ervoor dat je paard meer gewend kan raken aan andere geluiden en aan prikkels dan wanneer je alleen maar in de bak rijdt.
Eventing
Een heel afwisselend onderdeel van de paardensport is eventing. Naast dressuur en springen is eventing ook een van de drie onderdelen van de Olympische Spelen paardensport. Eventing is net weer iets anders dan de andere disciplines, het zijn namelijk drie disciplines in één. De drie onderdelen zijn: een dressuurproef, een springparcours en een cross. Je hebt dus een paard nodig dat bijzonder veelzijdig is en een goede conditie heeft.
Bij eventing krijg je punten voor alle drie de onderdelen: een dressuurproef, een springparcours en een cross. Je mag pas een officiële eventing wedstrijd starten als je een winstpunt in de B hebt behaald. Ook moeten pony’s tussen de 8 en 18 jaar zijn en paarden minimaal 12 jaar.
Recreatief rijden
Het is ook mogelijk om tijdens paardrijden gewoon van de buitenlucht te genieten, dit heet recreatief rijden. Bij recreatief rijden rijd je paard zonder dat je aan een bepaald niveau voldoet. Je kan samen door het bos of over het strand rijden. Recreatief rijden kan je zien als een soort ontspanning.
Endurance
Het Nederlandse woord voor endurance is uithoudingsvermogen. Dit is dan ook waar het bij endurance omdraait, er worden namelijk ritten gereden van 20 tot 160 kilometer dwars door de buitenlucht. Je wint bij endurance door zo snel mogelijk de afstand af te leggen.
Mennen
Bij mennen heb je verschillende disciplines. Zo heb je bijvoorbeeld mendressuurproeven, proeven op muziek, samengesteld mennen en mendurance. Bij mendressuurproeven verloopt het hetzelfde als gewoon dressuur alleen dan op een kar achter het paard. Mennen dressuur is dan ook de basis van het mennen. Het is dus handig om dit onder controle te hebben voordat je verder gaat in de mensport. Als er meerdere paarden voor de kar lopen heet dit samengesteld mennen. Je kan naast een enkelspan met een tweespan, tandems of een vierspan mennen.
Voltige
Bij voltige worden er gymnastische oefeningen uitgevoerd op de rug van een paard. Dit is dus heel anders dan normaal paardrijden. Het paard loopt op de longeerlijn en maakt in verschillende gangen voltes. Voor voltige heb je een goed evenwicht nodig. Het is de kunst van voltige om ervoor te zorgen dat je niet in de weg zit van het paard terwijl je oefeningen uitvoert.
Western
De westernsport is groter dan je waarschijnlijk denkt. Het is gebaseerd op vroeger, hoe de cowboys reden. Een van de belangrijkste redenen dat mensen western rijden is vanwege dat het contact tussen ruiter en paard erg belangrijk is. Bij western is het erg belangrijk dat je beschikt over een rustig en ontspannen paard. Hieronder vind je een aantal disciplines waarin western is onderverdeeld, dit zijn ze nog lang niet allemaal.
Cutting
De bedoeling van deze discipline is dat paard en ruiter voorzichtig een kudde koeien scheiden. De bedoeling is dan ook om ongeveer dezelfde bewegingen als de koeien te maken. Voor de wedstrijd krijgt de ruiter 2,5 minuten de tijd om te laten zien wat ze kunnen. De combinatie kan winnen door het meeste ‘cow-sense’ te tonen en de koe van zijn kudde kan scheiden.
Halter
Deze discipline is ingedeeld in sexe en leeftijd. Bij Halter wordt er gelet op de beste combinatie van balans, structurele correctheid van beweging en de juiste bespiering. Dit wordt verdeeld in leeftijd en sexe waardoor het eerlijk wordt voor elk paard en het makkelijker te beoordelen is.
Reining
Bij reining is het de bedoeling om een patroon van cirkels, spins en stops te rijden en te leiden. Alle oefeningen doe je in galop. Het doel van reining is om met bijna onzichtbare hulpen van de teugels en benen te leiden. De bewegingen zijn gebaseerd op de cowboys van vroeger.
Trail
De discipline trail lijkt heel erg op TREC. De bedoeling is om samen met je paard door verschillende obstakels die in een parcours zijn opgezet te lopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan door een hek gaan, over een smalle brug lopen of een bepaald figuur achteruit uitvoeren tussen pionnen of balken.
Barrel Racing
Drie barrels, olietonnen, worden in een patroon van een driehoek uitgezet en de bedoeling is dat deelnemers kunnen kiezen of ze dit links of rechtsom willen rijden. Het doel is om zo snel mogelijk te rijden en terug te springen naar de startlijn. Het is geen probleem als je de barrels aanraakt, maar het wordt wel een probleem als ze omvallen.
Hunter Under Saddle
Hunter Under Saddle lijkt erg op het klassieke Engelse rijden. Iedere deelnemer rijdt tegelijk achter elkaar, langs de wanden van de arena. Terwijl ze stappen, draven en rustig galopperen kijkt de jury toe. De ruiter dient gekleed te zijn in de typische Engelse ruiterkleding.
Pole Bending
Iets wat je kan vergelijken met Pole Bending is het skiën om paaltjes. Het is de bedoeling dat paard en ruiter zo snel mogelijk dor een rij flexibele palen slalommen, omkeren en dan weer precies hetzelfde terug doen. Voor elke paal die er wordt omgegooid krijg je vijf seconden straftijd, dit wordt bij je tijd opgeteld.
Conclusie: Verschillende disciplines
In de paardensport zijn er dus veel kanten die je op kan. Welke discipline lijkt of vind jij het leukst? Wij zijn erg benieuwd om te horen naar jouw ervaring. Ook als je verder nog tips hebt als het aankomt op wedstrijden, laat dat dan gerust weten. We lezen jouw reactie graag tegemoet!
Hoeveel sterren geef jij dit artikel?