Goedkope Paardendekens

Paard buiten met deken

Er zijn een heleboel verschillende paardendekens die je voor je paard kan gebruiken. Zo heb je bijvoorbeeld een dekens speciaal voor verschillende seizoenen, dekens speciaal voor de regen en zelfs voor de vliegen. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze dekens? En welke heb je echt nodig voor je paard? Daar kom je achter in dit artikel!

 

Winterdeken

Een heel belangrijk deken voor je paard is een winterdeken. Dit deken zorgt ervoor dat je paard beter beschermd is tegen de kou. Temperaturen verschillen in de winter wat betekent dat je ook nog eens verschillende winterdekens hebt.

Een 0 grams winterdeken heb je nodig bij 10-15 graden.

200-100 gram kan je gebruiken bij 0-10 graden

400-300 gram wordt gebruikt bij -10-0 graden

Het is erg belangrijk, vooral bij warmbloedpaarden, dat hij het niet te koud krijgt. Een winterdeken helpt hier dus bij.

Winterdeken

Staldeken

Zoals de naam het al zegt is een staldeken voor als je paard op stal staat. Een staldeken is vaak niet waterdicht. Je kan bij een staldeken kiezen voor een vulling tot 450 gram, of helemaal geen vulling is ook een optie. Ook heb je nog een optie of de deken scheurvast moet zijn. Als je paard veel in de box beweegt kan dit handig zijn.

 

Outdoordeken

Een outdoordeken lijkt heel erg op een staldeken alleen is deze waterproef. Met een outdoordeken kan een paard namelijk ook op stal staan. Het enige waar je dan op moet letten is dat het deken niet te strak zit en je paard de ruimte heeft om te ontspannen.

Staldeken
Staldeken

Onderdeken

Een onderdeken doe je eigenlijk altijd onder een ander deken. Onderdekens zijn niet waterdicht, dat is dan ook een van de redenen dat hij onder een ander deken ligt. Het makkelijke van onderdekens zijn dat je ze met alles kan combineren. Het kan namelijk gecombineerd worden met een regendeken, een outdoordeken of een winterdeken.

 

Vliegendeken

De naam zegt het al. In de zomer zijn er vaak veel vliegen, dazen en muggen. Een vliegendeken helpt het paard te beschermen tegen irritaties en wonden die vliegen kunnen veroorzaken. Een vliegendeken is dus goed voor als je paard rustig in de wei of stal wilt staan en veel last van vliegen heeft.

Je hebt ook speciale vliegendekens voor tijdens het rijden. In dit soort dekens zit er een gat waar het zadel hoort zodat de deken er mooi op ligt en niet verschuift.

Vliegendeken met vliegenmasker

Zweetdeken

Zweetdekens worden opgedaan na een intensieve training, of als het paard veel heeft gezweet. Een zweetdeken wordt dan gebruikt om het paard op te laten drogen en om ze warm te houden. Nadat een paard gezweet heeft koelen ze namelijk erg snel af en met zo een deken gebeurt dit minder snel. Hierdoor kunnen ze minder snel kouvatten en worden ze minder snel ziek.

Een zweetdeken wordt ook vaak gebruikt als een paard wordt vervoerd met een trailer. Het enige wat je niet moet doen met een zweetdeken is hem te lang gebruiken op je paard. Het deken neemt namelijk vocht op en na een tijdje zal het deken niet meer werken om je paard warm te houden.

 

Regendeken

Een regendeken is een waterdicht deken. Meestal zijn deze dekens 0 grams, maar ze kunnen ook 50 grams zijn. Je hebt ongevoerde en gevoerde regendekens, de gevoerde regendekens hebben vaak een fleece voering aan de binnenkant. Een regendeken is ideaal voor wanneer het regent maar je jouw paard toch even buiten wilt zetten.

 

Uitrijdekens

Een uitrijdeken is een handige aanschaf. Vaak nadat je getraind hebt met je paard zit hij of zij onder het zweet. Een fleece voering zorgt voor extra warmte maar laat het paard toch zweten tijdens de inspanning.

Een uitrijdeken lijkt heel erg op een zweetdeken. Ze hebben ook bijna hetzelfde doel. Het enige verschil is dat je een uitrijdeken, net als een vliegendeken voor het rijden, makkelijk om kan hebben tijdens het rijden. Er zit namelijk een gat in de plek waar het zadel hoort, hierdoor verschuift de deken een stuk minder en zit hij niet in de weg.

 

Combi-system-deken

Als je op alle mogelijkheden voorbereid wilt zijn, kan de oplossing zijn om een combi-system-deken aan te schaffen. De basis van dat deken is een ongevoerde regendeken, maar de deken kan ook voor in stal gebruikt worden.

 

Eczeemdekens

Er zijn paarden die last hebben van zomereczeem. Om te zorgen dat ze het zomerseizoen doorkomen kan je er dan voor kiezen om een eczeemdeken aan te schaffen. Een goed eczeemdeken heeft een borstflap, halsstuk en staartflap. Ook kan je er nog voor kiezen om het te combineren met een eczeemmasker.

Het materiaal van een eczeemdeken is ademend en elastisch waardoor het paard niet zweet en vrij kan bewegen in de wei of paddock. Ook heeft een eczeemdeken UV-bescherming.

 

Welke dekens moet je hebben voor je eigen paard?

Niet elk deken is verplicht om te hebben en het ligt ook heel erg aan het budget dat je hebt om te besteden aan je paard. Nu is het wel noodzakelijk om sowieso een winterdeken voor je paard te hebben, samen met een regendeken, zweetdeken en vliegendeken zijn dit wel de belangrijkste dekens om te hebben. Dit heeft namelijk met de gezondheid van je paard te maken.

Zoals in dit artikel wordt vermeld is het ook mogelijk om een combi deken te kopen, dat kan voordelen en nadelen hebben. Als je paard bijvoorbeeld de hele dag buiten in de regen heeft gestaan met de deken en als hij dan nog steeds met een natdeken in stal staat is het ook niet erg fijn.

Wat vind jij? Welk deken mag niet ontbreken in jouw kast? Laat het achter in de reacties! We lezen jouw reactie graag tegemoet.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 11 Average: 4.8]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *