Paard zadelmak maken

Paard-zadelmak-maken

Hoe een leuk proces is het om een paard zadelmak te maken? Het is een heel vak apart en neemt veel tijd in beslag. Maar de ervaring is levenslang. Wil je weten hoe je een paard zadelmak maakt? Lees dan dit artikel!

 

Het begin; de basis

De basis is het allerbelangrijkste als je van plan bent om een paard zadel mak te maken. Haast het dan ook niet teveel en neem rustig de tijd. Als eerst is de bedoeling om een jong paard handmak te maken, dit kan je doen door aan de hand te stappen, vast te zetten, te poetsen en voetjes te geven. Het paard moet kunnen stilstaan, achterwaarts en voorwaarts kunnen op stemcommando en aanwijzingen van je lichaam kunnen volgen. Zo leert het paard ook dat hij je kan vertrouwen, dit helpt later erg met het zadelmak maken.

 

Je paard longeren

Nadat je met je paard aan de hand hebt gestapt en hij de basiscommando’s al kent kan je beginnen met longeren. Het is handig om de eerste keren longeren aan een halster te doen. Doe dit ook niet meer dan twee á drie keer per week en maximaal een kwartier per keer. Het is namelijk erg geestelijk vermoeiend voor een jonkie. Leer hem of haar tijdens het longeren om te reageren op je stem, zoals bij overgangen, halthouden en naar je toe komen.

 

Wit paard longeren in weiland met zadel en hoofdstel

Het tuig

Het is belangrijk om voor het paard een passend zadel en hoofdstel te hebben. Als dit namelijk niet het geval is kan je de ervoor zorgen dat het paard een trauma aan het tuig krijgt vanwege dat hij het kan gaan associëren met pijn. Zorg voor een zadel dat stil op de rug ligt met desnoods een elastieken singel.

Voordat je er echt op gaat leg het zadeldekje er een paar weken van tevoren al op de rug. Als je merkt dat er geen spanning is kan je proberen het zadel erop te leggen. Gaat dat ook prima na een paar keer dan kan je gaan proberen ermee aan de hand te stappen en desnoods te longeren. Neem hier wel de tijd voor en verdeel het in een paar weken tijd.

 

Stilstaand aan het zadel hangen

Gaat het goed met het stappen of longeren met het zadel? Dan kan je proberen om voorzichtig te gaan hangen. Zorg voor een extra persoon die het paard rustig kan vasthouden zodat jij rustig kan gaan hangen.

Je kan het paard laten wennen aan de beweging tijdens het poetsen of door het dekje er enthousiast op te gooien. Je kan ook met een longeerlijn het touw voorzichtig over de rug heen gooien. Het paard moet tenslotte ook met je been over het paard later.

 

Haast niet

Houd er rekening mee dat het zadelmak maken van een paard tijd kost. Overhaast dus niet, dit kan namelijk averechts gaan werken. Een beetje spanning is normaal in het begin, maar teveel zeker niet. Als je denkt dat je paard veel spanning heeft kan je stoppen voor vandaag en desnoods de dag erna of twee dagen erna weer het rustig oppakken. Als het dier helemaal niet luistert kan je ook een stapje teruggaan. Vergeet niet om niets te forceren.

 

Voor de eerste keer erop

Voor de eerste keer op je paard gaan rijden heb je iemand nodig die niet bang is om eraf te vallen en genoeg rijervaring heeft. Het begint met er gewoon op te zitten. Zorg dat er iemand is die het paard kan vasthouden en kan leiden vanwege dat het jonge dier nog niet weet hoe het sturen werkt.

Als je erop zit blijf je een tijdje staan en beloon je het paard rustig met je stem. Wanneer dat eenmaal goed gaat kan je rustig een rondje stappen. Een paar rondjes stappen zijn al genoeg. Herhaal deze stappen zovaak mogelijk. Je kan elke keer net iets langer stappen en als het na een paar weken of maanden goed voelt kan je proberen te draven en te galopperen.

Vergeet niet om het niet gehaast te doen. Het is nog allemaal erg eng en nieuw voor het paard dus zal hij alle prikkels rustig moeten kunnen verwerken. Leer hem dan ook niet elke dag iets nieuws maar geef hem ook dagen rust tussen door.

 

Conclusie: Paard zadelmak maken

Je paard zadelmak maken is dus best een opgave waar je geduld voor nodig moet hebben. Het belangrijkste is om de tijd te geven aan het jonge dier en niet te haasten. Ook is het tuig waarmee je gaat rijden erg belangrijk.

We zijn erg benieuwd om te horen naar jouw ervaring als het aankomt op je paard zadelmak maken. Heb je nog tips, laat dat dan gerust weten! We lezen jouw reactie graag tegemoet.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 9 Average: 4.9]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *