Opleiding tot paraveterinair

Dierenarts controleert paard

Heb je een voorliefde voor dieren en ben je begaan met hun lot, kun je tegen bloed en kun je omgaan met stresssituaties? Wil je ook graag dierenarts assisteren bij operaties en veel werkzaamheden zelfstandig uitvoeren? Ben je in staat om de steun en toeverlaat van mensen te zijn die verdriet hebben als zij hun geliefde huisdier moeten laten inslapen? Maar vind je het ook leuk om zelfstandig een röntgenfoto te mogen nemen of een echo uit te voeren? Dan is de opleiding paraveterinair wellicht de keuze voor jou! Als paraveterinair ben je de rechterhand van de dierenarts en doe je veel werkzaamheden in de praktijk. Lees verder om meer over deze baan te ontdekken!

 

Wat houdt de werkzaamheden van een paraveterinair onder andere in?

Als paraveterinair heb je verschillende werkzaamheden wat heel erg kan variëren. Zo heb je receptioniste werkzaamheden, kan je assisteren bij spreekuren, de nagels van dieren knippen, schoonmaakwerkzaamheden uitvoeren, maar je kan ook laboratoriumonderzoek moeten doen, diagnoses stellen, röntgenfoto’s maken of een echoapparaat moeten bedienen. Het is ook mogelijk dat je de opgenomen dieren moet verzorgen en zo nodig EHBO moet toepassen.

 

Wat houdt de opleiding in?

Als je een VMBO-GL/TL-opleiding achter de rug hebt, kun je de Mbo-opleiding tot paraveterinair gaan volgen. Deze opleiding is een niveau 4 opleiding. Verder kun je deze opleiding ook volgen als je een MBO-diploma op niveau 3 hebt, of als je een overgangsbewijs hebt van Havo 3 naar Havo 4 in je bezit hebt.

Voor de opleiding kun je kiezen of je de opleiding voltijds doet of in deeltijd. De voltijdsopleiding is een perfecte keuze als je nog niet precies weet of je hierna nog wilt doorleren. Voltijds betekent dat je 5 dagen per week naar school gaat, afgekort heet dit BOL. Deze opleiding combineert theorie en praktijk op school. Hierdoor volg je minimaal 400 uur praktijkstages.

Bij de deeltijdopleiding betekent het dat je 4 dagen naar school gaat en 1 dag in de week gaat werken, hiervoor gebruiken we de afkorting BBL. Hierbij leer je het vak in de praktijk en moet je de discipline hebben om te werken en te leren.

Beide opleidingen duren 4 jaar. Er is hierop een uitzondering: indien je een havodiploma hebt, is het mogelijk om de opleiding in 2 jaar te volgen. Heel goed bekend als opleidingsschool voor paraveterinair is het Groenhorst College in Barneveld, dit is een officieel leerbedrijf.

 

Verder met een Hbo-opleiding

Wil je na het behalen van je MBO-diploma als paraveterinair een Hbo-opleiding gaan volgen? Dit kan. Je kunt dan denken aan dier- en gezondheidszorg, dier management enz. Dit kan echter alleen direct als je een BOL-opleiding hebt gevolgd. Een Hbo-opleiding volgen na een BBL-opleiding kan wel, maar alleen na een extra jaar om de theorievakken op een hoger peil te brengen.

Wat is het verschil tussen een dierenartsassistente en een paraveterinair?

Beide termen worden zelfs in beschrijvingen van sommige opleidingen door elkaar gehaald. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee beroepen. Een paraveterinair is dus geen deftig woord voor dierenartsassistente.

Een dierenartsassistenten heeft minder bevoegdheden en doet veel receptiewerkzaamheden zoals het aannemen van telefoontjes, het verkopen van dierenvoer via de toonbank, het inplannen van afspraken en schoonmaakwerkzaamheden. De opleiding is korter en heeft een lager niveau dan die van paraveterinair.

Als paraveterinair ben je veel minder achter de balie bezig en ben je wettelijk bevoegd om bepaalde handelingen uit te voeren, zoals het toedienen van injecties of het onderzoeken van een dier.

 

Overige werkplekken van een paraveterinair

Als paraveterinair hoef je niet per se in een dierenartspraktijk met gezelschapsdieren (katten, honden, konijnen, cavia’s, hamsters, etc.) te werken. Er zijn namelijk meer mogelijkheden, je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om in een dierenpension te gaan werken, in een asiel of op de dierenambulance. Ook kan je met verschillende diersoorten werken, denk hierbij aan vogels en reptielen of landbouwdieren (paarden, koeien, schapen, kippen, etc.) Kortom: de opleiding tot paraveterinair is een veelzijdige opleiding met werk op uitdagende plekken.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 11 Average: 4.8]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *