Miniatuurpaard

Miniatuurpaard grazen

Deze kleine paardjes staan bekend om hun schattige uiterlijk en kleine formaat. Door hun lieve uiterlijk wil je maar al te graag met ze knuffelen! Het zijn niet alleen onwijs lieve paarden, ze kunnen ook nog helpen met andere dingen. Bijvoorbeeld bij therapie of paarden shows. Natuurlijk zijn er net zoals bij elk ander ras wel risico’s aan verbonden. Wil je meer weten over de miniatuurpaarden? Lees dan snel verder

Geschiedenis

Het Miniatuurpaard is ontstaan door het fokken van verschillende kleine paarden en pony´s omstreeks de jaren 1600. In Nederland waren ze vroeger nog niet zo bekent maar in Amerika wel. In Amerika werden ze vroeger ingezet om te werken in de mijnen, omdat ze zo klein zijn konden ze gemakkelijker bewegen in de mijnen in tegenstelling tot de andere paardensoorten.

Karakter

Het Miniatuurpaard heeft een vriendelijk karakter en is een echt familiepaard. Ze zijn bereid om hard te werken en kunnen ook erg lief zijn. Ze moeten wel goede training krijgen, het Miniatuurpaard kan namelijk erg eigenwijs zijn als ze nog veulentjes zijn. Ze zijn slim en kunnen daardoor ook voor verschillende dingen worden ingezet of getraind.

Net zoals elk ander paard kunnen ook de Miniatuurpaarden niet alleen staan in een wei. Paarden zijn echte kuddedieren en staan dus het liefst gezellig met hun soortgenoten. Let hier goed op als je van plan bent een paard te kopen.

Gezelschap

Gezelschap paarden staan er bekend om dat ze niet echt bereden worden, ze staan eerder in een wei of (zoals de naam al zegt) zijn er voor het gezelschap. Ze zijn er om je minder alleen te laten voelen, zoals honden en katten! EenMiniatuur paard kan hier dus erg goed voor zijn, ze zijn namelijk niet zo groot en hebben een vriendelijke uitstraling. Zo kunnen ze ook worden ingezet als een therapiedier bij mensen met een fysieke of mentale beperkingen.

Therapie

Zoals hierboven al werd beschreven kunnen paarden worden ingezet met therapie. Ze kunnen mensen van elke leeftijd helpen die moeite hebben met bijvoorbeeld mentale of lichamelijke problemen. Paarden kunnen namelijk een rustgevend gevoel geven omdat ze zo rustig zijn, zo kunnen mensen met bijvoorbeeld stress problemen al geholpen worden door in de buurt van de paarden te zijn.

Uit onderzoek blijkt ook dat alleen het aaien van dieren al een positief effect kan hebben en stress kan verminderen. Het Miniatuurpaard is hier daarom ook erg goed voor, ze zijn rustig, lief en zien er ook nog eens schattig uit.

Shows

Ook bij shows kun je de kleine paardjes vinden. Omdat ze slim zijn en graag dingen leren kun je ze makkelijk trucjes aanleren, ze vinden het zelfs leuk om te doen! Zo kunnen ze ook meedoen aan Jumping of mini-springen, dit is eigenlijk hetzelfde als de paardensport springen, dit is een sport dat er gesprongen word over hindernissen. Bij jumping is het alleen zo dat de hindernissen lager en kleiner zijn, ook zijn de balken lichter.

Uiterlijk

De Miniatuurpaarden staan bekent om hun schattige uiterlijk en kleine formaat. Voor de schofthoogte is de grens van 106 cm niet toegelaten om te overschrijden, voorderest zijn de andere hoogtes toegestaan. Het gemiddelde gewicht van een miniatuurpaard is rond de 90 en 200 kilogram. Dit verschilt natuurlijk ook per grootte en hoe oud het paardje is.

De lichaamsbouw van een miniatuurpaard is anders dan dat van een pony. Daarom heten ze ook niet miniatuurpony´s maar eerder miniatuurpaarden. Ze hebben een lange elegante hals en een slank maar gespierd lichaam. Alle aftekeningen en vachtkleuren zijn volgens de rasstandaard toegestaan.

Verzorging

Net zoals bij grotere paarden heb je voor de Miniatuurpaarden de tijd nodig voor de dagelijkse verzorging. Denk hier aan het geven van eten en drinken en het mest weghalen. Je moet een paar keer per week de vacht borstelen en ook de hoeven uitkrabben. Daarnaast moet je één keer in de week de stal helemaal leeghalen en weer vlas, stro, kokosvezel of houtkrullen neerleggen.

Niet onbelangrijk is het bezoek van de paardentandarts en de hoefsmid. Voor de paardentandarts is een jaarlijks bezoek genoeg, behalve als je paard last heeft van gebitsproblemen dan is vaker de tandarts laten komen natuurlijk een goed idee. Een gebitonderzoek kan gebitsproblemen en Koliek voorkomen. Zo kan je paardje goed blijven eten en lekker gezond blijven. De hoefsmid kan je om de 6 tot 8 weken laten komen. Een paard heeft altijd vers drink water nodig, zorg dus dat je paard daar altijd goed bij kan.

In de winter is het vooral voor de miniatuurpaarden belangrijk dat je ze wat extra voer  geeft. Geef daarom op hun dagelijkse dosis iets meer, deze hoeveelheid verschilt natuurlijk per gewicht, leeftijd en hoeveel ze bewegen. Let wel op dat een miniatuurpaard snel te zwaar kan worden. Bekijk dus goed hoeveel extra ze precies nodig hebben en zorg dat ze voldoende bewegen. Weet je nou niet precies hoeveel je moet geven, neem dan contact op met een arts of een specialist!

Gezondheid

Deze kleine paardjes kunnen wel 35 jaar of zelfs nog ouder worden! Maar bij elk dier kunnen er natuurlijk ook risico´s voorkomen, zoals (genetische) aandoeningen of ziektes. Het Miniatuurpaard heeft een aantal dingen waar je voor moet opletten, zoals:

  • Dwerggroei
  • Koliek
  • Gebitsproblemen

Dwerggroei is een afwijking die bij de geboorte al te zien is, ze worden dan erg klein geboren en hebben een duidelijke misvorming in het uiterlijk. Miniatuurpaarden die hieraan leiden kun je meestal herkennen aan een bolle buik, dit komt omdat er weinig plek is voor hun ingewanden (die meestal wel gewoon een normale grootte hebben). Je kan deze aandoening voorkomen door geen paarden te kruisen die allebei het gen van deze afwijking hebben.

Koliek is een veelvoorkomende ziekte bij paarden. Symptomen van Koliek kunnen zijn: zweten, koortsig, rollen, niet willen eten, verhoogde hartslag en ademhaling, naar buik schoppen of kijken en onrustig gedrag. Bij zeer ernstige gevallen zal het paard moeten worden geopereerd of zelfs komen te overlijden.

Om Koliek te voorkomen is het belangrijk dat je regelmatig een gebitscontrole doet zodat het paard goed kan blijven kauwen, zorgt voor voldoende vers water, voldoende en regelmatig beweging van het paard en dat je goed oplet op het voedsel dat je paard inneemt. Teveel zand of aarde opnemen tijdens het grazen en eten kan namelijk ook een oorzaak zijn van Koliek. 

Als laatste gebitsproblemen, dit betekent dat eten moeilijk kan worden voor het paard. Miniatuurpaarden kunnen ook sneller last krijgen van gebitsproblemen, het is daarom belangrijk dat je een tandarts een aantal keer per jaar langs laat komen voor een onderzoek. Gebitsproblemen kunnen een oorzaak zijn van het verliezen van gewicht, een slechte adem en wondjes in de wond wat eten pijnlijk maakt voor het paard. Let er ook op dat je paard altijd iets heeft om op te kauwen als die dat wilt, zoals gras of hooi.

Heb jij een miniatuurpaard of wil je er één?

Een miniatuurpaard is onwijs lief en heel schattig. Je kunt ze trucjes leren of gewoon lekker rondjes met ze lopen. Wel heb je natuurlijk de dagelijkse verzorging aan dit paardje. Denk dus goed na of je wel de tijd ervoor over hebt om je paard goed te verzorgen en gelukkig te houden. Heb jij al een miniatuurpaard of wil je jouw ervaring met ze delen? Dan kan dat in de reacties hieronder.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *