Lichaamstaal van een paard

Twee paarden lichaamstaal

Wist je dat een paard voornamelijk met zijn lichaam praat? Als een mens zich bijvoorbeeld ongemakkelijk voelt, gaan ze meestal in een ongemakkelijke houding staan, dit doen paarden ook. Het is dus belangrijk om als ruiter goed de lichaamstaal van je paard te begrijpen, zodat het altijd duidelijk is wat hij wilt, want zo makkelijk is dat nog niet eens.

 

Kenmerken

Wanneer je wat tijd doorbrengt met een groep paarden, kun je al veel leren. Paarden praten ook met andere paarden via lichaamsstaal. Tenslotte is dat in het wild zo aangeleerd. Met roofdieren in de buurt kunnen paarden de andere niet waarschuwen door te gaan hinniken. Paarden gebruiken bijna al hun lichaamsdelen om te communiceren. Niet alleen naar andere paarden, maar zo communiceren te ook naar mensen, daarom wel handig als wij als ruiters er ook veel van weten.

Door de houding van een paard kun je altijd aflezen hoe hij/zij zich voelt. Je kunt dat zien aan het hoofd, benen, oren, staart en zelf de ogen. Wil je weten wat nou precies de verschillen zijn tussen verschillende houdingen? Lees dan verder.

 

De oren 

Het eerste wat altijd opvalt zijn de oren van een paard. Die zijn altijd in beweging en naar voren en achter aan het draaien. Je kan aan de oren zien of een paard luistert, ontspannen is of juist boos en misschien wel bang. Als de oren naar voren staan is het paard alert of aan het luisteren. Als de oren naar de zijkant staan dan is dat een teken van een ontspannen paard, maar het kan ook zijn dat het paard moe is of op dat moment ongeïnteresseerd is in zijn omgeving. Wanneer de oren juist naar achteren staan luistert hij naar wat erachter zich gebeurt, of is hij zich aan het concentreren. De meeste mensen denken dan dat een paard boos is, maar dat hoeft helemaal niet. Dat is eigenlijk pas als de oren plat naar achteren liggen. Je kunt dat ook zien aan de ogen die dan een angstig blik geven. Ook laat een paard zijn tanden zien als hij boos is.

 

De staart

Wanneer een staart om hoog staat is een paard vaak ergens heel enthousiast over. Kijk eens naar jonge paarden die over een stuk lang galopperen, je zult de staart misschien wel om hoog zien staan.

Als een paard bang is of zenuwachtig zicht de staart strak plat tegen de achterhand aan. En bij juist een ontspannen paard, hangt de staart gewoon stil.

Als een staart van een paard slingert is het meestal ergens om geïrriteerd. Dat kan je het beste altijd even opletten en er proberen achter te komen wat de oorzaak is, maar dat hoeft niet altijd gevaarlijk te zijn. Paarden slingeren hun staart ook altijd om insecten van hen weg te krijgen.

 

De houding

Natuurlijk als een paard zich ontspannen voelt zijn de spieren dat ook. De nek zal een beetje naar beneden hangen en een van de achter benen vaak op rust. Bij een paard dat zich niet prettig voelt zijn de bewegingen kort en de spieren gespannen. Ook de nek staat dan omhoog.

 

Paarden weerspiegelen

Wist je dat je paard jouw gevoelens en houding weerspiegeld? Stel je voelt je onzeker of je bent ergens over aan het twijfelen, dan kan je paard dat heel goed aanvoelen. Ze kunnen altijd voelen hoe jij in je vel zit en zult ze ook niet voor de gek kunnen houden.

Een paard weerspiegeld dus jouw gedrag. Als je onzeker bent tijdens het rijden kan jouw paard ook onzeker worden. Maar het kan ook zijn dat hij reageert met verzet en probeert in dat geval de rol als leider over te nemen van de ruiter. Met een zelfverzekerde ruiter voelt een paard zich altijd prettiger en meer ontspannen. Een paard kan gelukkig nooit liegen en zal je altijd eerlijk feedback willen geven.

Het leren van de lichaamstaal van een paard kan in het begin wat lastig zijn, maar wij hopen dat dit je al aardig wat heeft geholpen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 15 Average: 4.9]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *