Tips voor het kiezen van de juiste paardrijcap en bodyprotector

Paardrijcap

paardrijcap
Je doet er verstandig aan om tijdens het uitoefenen van paardensport altijd een cap te dragen. Bij veel officiële wedstrijden is het verplicht om een veiligheidscap te dragen en steeds meer maneges voeren die veiligheidsmaatregel in. Een rijcap beschermt je hoofd als je van je paard afvalt en tegen laaghangende takken. Bovendien ben je verantwoordelijk voor je paard en paardrijden is een sport wat risico’s met zich mee kan brengen. Paardrijcaps moeten lekker en goed zitten, tegenwoordig heb je ze al in vele kleuren en maten. In dit artikel komen alle weetjes en tips aan bod over wat nou de de juiste paardrijcap is voor jou.

De juiste paardrijcap
Een goede cap moet goed op je hoofd passen en er mag maximaal 3 cm tussen je ogen en de cap zitten. De kleinste maat van een paardrijcap begint al vanaf maat 51 en de grootste maat is maat 59. Door je hoofd op te meten met een meetlint is handig, want je weet precies wat jouw maat dan is. Tegenwoordig zijn er caps die verstelbaar zijn en kun je als een cap klein valt altijd wat verstellen. Pas een cap altijd zonder het kinbandje vast te maken. Buig je hoofd naar voren en achter en als hij op je hoofd blijft zitten dan is het de juiste pasvorm. Waar je verder op moet letten op de juiste cap zijn:

  • Let erop dat ze voldoen aan de Europese veiligheidsnorm CE- en 1384 of de norm VG1.
  • Een goede cap heeft altijd een harde schaal en een veiligheidssluiting (driepuntssluiting).
  • Zorg dat een rijcap nooit te klem zit, waardoor je oren knellen.
  • Vervang je rijcap na een zware valpartij. De kans bestaat dat de cap schade heeft opgelopen tijdens de val, waardoor de schokdemping niet meer voldoet.

De kinband van de cap moet tijdens het rijden altijd goed gesloten zijn, zodat hij er niet makkelijk af kan vallen of glijden bij een val. De kinband mag niet te los zitten, maar strak genoeg zodat je je mond nog kunt bewegen. Kijk uit met tweedehands paardrijcaps. Het beste is om na vijf jaar intensief gebruik de cap te vervangen.Laat je goed adviseren en een deskundige verkoper jou helpen, als je niet precies weet welke voor jou geschikt is.

Om ruitercaps op prijs te vergelijken kun je onze webshop bezoeken, deze heeft producten uit verschillende webshops zoals ruitershop.nl, medhorses.nl, hypostore.nl en dochorse.nl.

Paardrijden met een bodyprotector

Een bodyprotector is een vest dat om je bovenlichaam wordt gedragen en je beschermt tegen een mogelijke val van je paard. Je kunt nog wel gewond raken, maar een bodyprotector kan je verwondingen aanzienlijk verkleinen. Het beschermt de wervelkolom, ribbenkast en organen. Een bodyprotector is verplicht op KNHS-wedstrijden en er wordt steeds meer geadviseerd om een beschermer te dragen, tijdens het uitoefenen van de paardensport.Soorten en maten
De pasvorm van een bodyprotector is heel belangrijk. Door op een stoel te gaan zitten en allerlei houdingen aan te nemen kun je checken of je de juiste maat hebt. Er moet ongeveer 12 cm afstand zitten tussen de stoel en de onderkant van de bodyprotector. Houd de vest een tijdje aan,zodat hij jouw lichaamswarmte kan aanmeten. Het beste is om een dun shirtje onder je bodyprotector te dragen, omdat een bodyprotector gemaakt is van memoryfoam. Het vormt zich naar jouw lichaam naarmate hij warmer wordt.
Levels
Je hebt ze in drie soorten levels. Level 3 met paars label is geschikt voor beginnende ruiters en wordt meestal gedragen door ruiters die springwedstrijden doen. Level 2 met een bruine label is voor het berijden van je paard in een omgeving met zacht ondergrond.
Level 1 met zwart label is geschikt voor jockeys.Kooptips voor bodyprotectors
Een goedkope bodyprotector kan even veilig zijn als een hele dure. Een duurdere bodyprotector zal wel een betere draagcomfort hebben. Leen liever nooit een protector van een ander, want hij is al gevormd naar het lichaam die hem al heeft gedragen en zal nooit meer echt comfortabel bij jou zitten. Beperk je bewegingsvrijheid niet door hem te groot of te klein te kopen, dat kan gevaarlijk zijn. Een goede bodyprotector voldoet aan de Beta 2000 level 3 veiligheidskeurmerk. Pas verschillende bodyprotectors, zodat je de verschillen in dragen kunt voelen. Een deskundige verkoper weet ook welke bodyprotector voor jou het meest geschikt is. In onze webshop kun je meer dan 30 bodyprotectors uit verschillende webshops bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *