Hoe slim zijn paarden?

Mensen vragen zich vaak af hoe slim paarden eigenlijk zijn. Jij hebt als ruiter vast wel gemerkt dat paarden erg intelligent zijn en snel dingen aanleren. In tegenstellingen tot andere dieren hebben paarden de mogelijkheid om ook van mensen te leren.

Gemiddeld zit de intelligentie van een paard op hetzelfde niveau als dat van een 3-jarig kind. Tenslotte kunnen paarden zich bijvoorbeeld herkennen in de spiegel en begrijpen ze de emoties van mensen. Zelfs kunnen paarden ruiken wat er in ons om gaat en of we wel lekker in ons vel zitten.

Heb je ooit gekeken naar wat een paard allemaal wel niet kan en leert met vrijheidsdressuur. Dit komt heel erg intelligent over, want het brein van een paard past wel 2x in je handen, dus hoe slim zijn paard nu echt?

 

Zijn paarden slimmer dan honden?

Paarden zijn erg intelligent en worden vaak vergeleken met honden en katten. Het verschil is alleen dat in het wild paarden het prooidier zijn en honden en katten het roofdier. Beide hebben de dieren dus hele andere vaardigheden. Maar naar onderzoeken zijn de meeste honden slimmer, omdat ze zo zijn doorgefokt om mensen te kunnen helpen en snel dingen aan kunnen leren. Het ligt er natuurlijk ook aan naar welk paard en welke hond je kijkt.

 

Wist je dat?

Paarden kunnen zichzelf herkennen in spiegels en zelfs de meest intelligente paarden kunnen cijfers, kleuren en getallen herkennen. Sommige paarden zijn natuurlijk wel slimmer dan andere paarden. Net zoals bij mensen is nieuwe dingen leren makkelijker dan bij andere.

 

Paarden kunnen de lichaamstaal van mensen lezen. Vaak communiceer je met je paard zonder dat je het zelf door hebt. Dat kan door je lichaamshouding of bijvoorbeeld de toon van je stem. Ze kunnen voelen hoe je in de vel zit en zelfs dat gevoel overnemen. Daarom is het vaak zo bijzonder als je een band hebt met je paard, omdat je elkaar dan echt begrijpt.

 

Paarden hebben gevoel voor tijd. Ze kunnen natuurlijk niet de tijd lezen, maar ze raken gewend aan het schema van hun paardeneigenaar. Uiteindelijk zal een paard door hebben waneer het tijd is om bijvoorbeeld te eten.

 

Paarden kunnen zelf om hulp vragen. Als een paard in een situatie terecht komt, waar hij zelf geen oplossing bij kan bedenken, zorg een paard er voor dat hij signalen stuur om hulp te vragen en om aandacht te trekken.

 

Conclusie: Hoe slim zijn paarden?

Over het algemeen kun je dus zeggen dat paarden best wel slimme dieren zijn. Ze communiceren met elkaar, maar ook met mensen. Paarden kunnen heel snel nieuwe dingen leren. Met al die vaardigheden is het wel te verklaren, waarom mens en paard al eeuwen samen werken.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 14 Average: 4.5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *